O nouă MĂGĂRIE/Ioan Chelaru, ales președinte al Academiei de Științe Juridice din România

O nouă MĂGĂRIE/Ioan Chelaru, ales președinte al Academiei de Științe Juridice din România

Senatorul Ioan Chelaru a fost ales președinte al Academiei de Științe Juridice din România (ASJR), structură înființată în anul 2015. Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, ASJR a fost înființată în temeiul Legii nr. 139/2015 și continuatoarea în drepturi și preia tradițiile Academiei de Științe Morale și Politice, creată în anul 1939.

ASJR reunește în rândurile sale personalități științifice reprezentative din domeniul științelor juridice.

În cadrul primei adunări generale, a fost aleasă, din rândul membrilor titulari, conducerea acestei structuri academice. Totodată a fost stabilit numărul maxim de membri titulari și corespondenți, au fost constituite colective de redactare a regulamentului propriu și a regulamentului consiliului de onoare.

Componența primei structuri de conducere a Academiei de Științe Juridice din România este următoarea: președinte — Ioan Chelaru, vicepreședinți: Ioan Leș, Brândușa Ștefănescu, Dan Claudiu Dănișor, Tudorel Toader, Bogdan Ciucă; secretar general: Ovidiu Predescu.

"Prin înființarea Academiei de Științe Juridice din România s-a reușit un prim pas către coagularea competențelor juridice din toate domeniile dreptului și din toate profesiile juridice, în scopuri ce țin de înfăptuirea statului de drept. Conform atribuțiilor stabilite de lege, ASJR are un rol crucial în contextul evoluției procesului legislativ accelerat din zilele noastre. Este nevoie, mai mult decât oricând, de o implicare mai puternică, ce include un nivel înalt de competență în evaluarea fenomenelor juridice, în gândirea integrată a acestora. În procesul elaborării actelor normative, al creației juridice în general, se simte foarte acut nevoia participării unor specialiști consacrați ai dreptului, care să furnizeze evaluări, puncte de vedere și opinii juridice. De asemenea, un obiectiv central al ASJR este promovarea, dezvoltarea, sprijinirea și protejarea științelor juridice și a învățământului superior juridic sub toate formele", a declarat Ioan Chelaru, potrivit sursei citate.

Conform legii de înființare, Academia de Științe Juridice din România recunoaște Academia Română ca fiind cel mai înalt for național de consacrare științifică și colaborează cu Parlamentul, Guvernul, Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Legislativ, Curtea Constituțională, cu instituțiile și organizațiile științifice academice, de cercetare și învățământ juridic, din țară și din străinătate, și cu organizațiile profesionale ale juriștilor.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”