Olguţa Vasilescu, ACUZATĂ de incompatibilitate. Pierde mandatul?

Olguţa Vasilescu, ACUZATĂ de incompatibilitate. Pierde mandatul?

Primarul Municipiului Craiova Olguta Vasilescu este acuzata de incompatibilitate dupa ce stampila si semnatura sa apar pe documente Termo Craiova SRL, furnizorul de agent termic al orașului. O ancheta jurnalistica releva ca vicepresedintele PSD s-ar putea afla in stare de incompatibilitate ca multi alti alesi locali care si-au reprezentat orasul sau judetul in adunările generale (AGA) ale societăților comerciale de interes local.

In cazul in care s-ar dovedi ca Lia Olguta Vasilescu a fost intradevar intr-o situatie de incompatibilitate ea si-ar pierde mandatul de primar, dar si posibilitatea de a mai candida pentru o functie timp de trei ani de zile.

Concret, de ce este acuzata Lia Olguta Vasilescu?

În perioada 4 octombrie 2012 - 27 martie 2014, SC Termo Craiova SRL a avut doi administratori, cu care a și încheiat contracte de administrare: Nicolae Degeratu (HCL nr. 168/2012) și Mihail Neațu (HCL nr. 681/2013). Prin aceste Hotarari ale Consiliului Local (CL), cele două persoane au fost desemnate administratori, conform actului constitutiv AGA fiind cea care numește administratorii. Cu toate acestea, la ambele hotărâri de CL primarul Lia Olguța Vasilescu a fost împuternicit să semneze contractele de administrare. Mai mult decât atât,pe modificarea actului constitutiv, în care administrator a fost numit Mihail Neațu, în dreptul asociatului Municipiul Craiova (95%) prin CL Craiova apare semnătura și ștampila primarului Lia Olguța Vasilescu. Pentru modificarea actului constitutiv este necesar votul în AGA al tuturor asociaților (art. 20, alin. 2). Concluzia ar fi ca pe aceste documente ar trebui sa apara semnaturile membrilor AGA a Termo Craiova, iar Lia Olguta Vasilescu nu ar trebui sa se numere printre acestia, insa cu toate astea semnatura sa apare pe documente ca asociat (n.r. deci reprezentant) al Municipiului prin Consiliul Local.

In plus, Consiliul Local, desi actionar majoritar (95%) al Termo Craiova, nu si-a desemnat reprezentant in AGA in perioada mentionata mai sus. Abia in martie 2014, prin HCL nr. 125/2014, CL și-a desemnat reprezentant în AGA de la Termo SRL în persoana lui Ovidiu Mischianu, directorul Direcției Juridice din Primăria Craiova.

Într-un raport întocmit chiar de Mischianu se arată că, „pentru evitarea conflictului de interese și a incompatibilităților prevăzute de Legea nr. 161/2003, raportat la Legea nr. 393/2004 privind statutul aleșilor locali, persoana desemnată nu poate avea calitatea de ales local“. În calitate de reprezentant al CL în AGA, Mischianu a fost mandatat să voteze organigrama și statul de funcții al Termo SRL pe anul 2014 (HCL nr. 129), dar și încetarea contractului de administrare al lui Mihail Neațu (HCL nr. 550/2014), numirea lui Florin Lungu în această funcție (HCL nr. 551/2014) și aprobarea contractului acestuia de administrare (HCL nr. 586/2014).Dacă, așa cum spune legea, un ales local nu are voie să reprezinte CL în AGA, intrebarea este în ce calitate a semnat primarul Lia Olguța Vasilescu modificarea actului constitutiv al Termo SRL și cum a fost împuternicită să semneze contractele pentru doi dintre administratorii societății. A fost Olguța Vasilescu incompatibilă?

Lia Olguța Vasilescu a comentat scurt această problemă, negand practic o eventuala incompatibilitate: „Care-i incompatibilitatea? Primarul semnează pentru ducerea la îndeplinire a tuturor hotărârilor CL“, a transmis primarul Gazetei de Sud, care analizeaza pe larg aceasta situatie.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria