Oprescu: Noul pavilion de la "Foişor", peste standardele europene, rezistă la un cutremur de 9 grade - FOTO

Oprescu: Noul pavilion de la "Foişor", peste standardele europene, rezistă la un cutremur de 9 grade - FOTO

Risc Seismic

Spitalul de Ortopedie "Foişor" are, de vineri, un corp de clădire nou, peste standardele europene, care are patru etaje, circuite speciale de colectare a deşeurilor, staţie de producere de gaze medicale, fiind proiectat să reziste la un cutremur de 9 grade, potrivit primarului Sorin Oprescu.

Oprescu: Noul pavilion de la "Foişor", peste standardele europene, rezistă la un cutremur de 9 grade (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"Am început construcţia în urmă cu un an. Am stat puţin cu sufletul la gură, dar iată că azi avem una dintre cele mai moderne unităţi sanitare, putem spune chiar peste standardele europene. Sperăm ca în 2015 să terminăm întreaga lucrare. Valoarea acesteia este de 38 de milioane de euro, bani alocaţi integral de Primăria Capitalei, prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale. De asemenea, pot spune că această clădire a fost proiectată să reziste la un cutremur de 9 grade", a spus primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, cu ocazia verificării stadiului lucrărilor la Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie "Foişor".

În afara corpului nou care a fost finalizat, spitalul va mai avea şi alte corpuri, iar sediul vechi al unităţii, construit în 1892, va fi consolidat. Unitatea se va mări, astfel, de la 4.000 de metri pătraţi la 17.000 de metri pătraţi.

Prin construcţiile noi care vor fi realizate până la sfârşitul lui 2015, numărul de paturi va creşte de la 119 la 247 - 241 paturi în saloane şi şase paturi de fizioterapie. De asemenea, numărul sălilor de operaţie va creşte de la cinci la opt, ceea ce va permite dublarea numărului de operaţii care se efectuează anual. De asemenea, vor fi create săli speciale de preanestezie, care permit o dinamizare a intervenţiilor chirurgicale de specialitate, a adăugat edilul.

"Noul Spital Foişor va avea o secţie ATI la standarde europene, prin realizarea unui sistem modern de monitorizare a pacienţilor", a anunţat, la rândul său, managerul Spitalului "Foişor", prof. dr. Cristian Stoica.

Corpul B1, primul care a fost finalizat, este alcătuit din subsol, parter şi patru etaje. De la etajul I şi până la IV inclusiv, sunt saloanele, fiecare cu câte 15 paturi pe nivel. Acelaşi corp B1 are în subsol o staţie centrală de producere de gaze medicale - oxigen, aer comprimat, vacuum -, rezerva de butelii de oxigen, farmacie, laborator, vestiare personal cu grupuri sanitare şi bloc alimentar.

"Foişor" este singurul spital de stat de ortopedie din ţară şi una dintre cele mai performante unităţi de profil din Europa de Est. La acest spital sunt trataţi anual aproape 8.000 de pacienţi în sistem de spitalizare continuă, iar alţi 10.000 în ambulatoriu.

"Începand cu anul 2009, odată cu preluarea de către Primăria Capitalei, Spitalul 'Foişor' înregistrează un spectaculos proces de transformare, prin modernizarea atât a clădirii şi a infrastructurii, cât şi a aparaturii medicale, transformându-se astfel în cel mai modern centru de ortopedie din Europa de Est, capabil de până la 20 de intervenţii chirurgicale pe zi, din care multe de mare complexitate. Aproape 60 la sută dintre pacienţi provin din Bucureşti, restul fiind din ţară", a mai spus Stoica.

În 2013, în spital au fost realizate 3.000 de intervenţii chirurgicale, dintre care peste 1.000 au fost de endoprotezare articulară (implant proteză articulară-umăr, genunchi, şold etc.). Unitatea sanitară este şi centru metodologic postuniversitar de ortopedie pentru specializări şi supraspecializări.

Tot în acest spital funcţionează un sistem unic în România (NIM - Eclipse Nerve Monitorig System), indicat în special în chirurgia cu risc neurologic ridicat, şi se află Registrul naţional de endoprotezare.

Sursa: mediafax.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?