Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Parc Memorial al Holocaustului, inaugurat la Sfântu Gheorghe, la 70 de ani de la deportarea evreilor

Un Parc Memorial al Holocaustului a fost inaugurat, joi, la Sfântu Gheorghe, la comemorarea a 70 de ani de la deportarea evreilor din judeţul Covasna, printre care s-au aflat şi 52 de copii cu vârsta sub 13 ani, în memoria cărora a fost plantat câte un copac tuia în parc.

Parc Memorial al Holocaustului, inaugurat la Sfântu Gheorghe, la 70 de ani de la deportarea evreilor (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Inaugurarea Parcului Memorial al Holocaustului din cimitirul evreiesc din Sfântu Gheorghe a avut loc joi, la comemorarea a 70 de ani de la deportarea evreilor din judeţ, acesta fiind realizat la iniţiativa supravieţuitorilor fostei comunităţi a evreilor din judeţul Trei Scaune (Covasna), cu sprijinul Consiliului Local şi al Primăriei Sfântu Gheorghe, al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi al Comunităţii Evreilor din Braşov-Obştea Evreilor Sfântu Gheorghe, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Comemorarea a început la fostul ghetou de pe strada Ciucului (actualul sediu al Universităţii Sapientia) şi a continuat printr-un marş al tăcerii către cimitirul evreiesc.

La inaugurarea Parcului Memorial al Holocaustului au participat, printre alţii, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), Aurel Vainer, ambasadorul Israelului la Bucureşti, Dan Ben-Eliezer, consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pál, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, precum şi reprezentanţi ai Consiliului Local Sfântu Gheorghe, care a contribuit financiar la realizarea acestui parc.

Parcul cuprinde un obelisc, la baza căruia este amplasată o plăcuţă cu inscripţie trilingvă, în ebraică, română şi maghiară: "În memoria celor 52 de copii evrei din Sfântu Gheorghe, deportaţi în 1944, transformaţi în cenuşă de nazişti şi aliaţii lor".

În parc s-au plantat 52 de copaci tuia, formând un semicerc în jurul monumentului şi amintind de cei 52 de copii, cu vârsta sub 13 ani.

În plus, au fost plantate şase sălcii plângătoare, în memoria celor 611 victime ale Holocaustului din judeţ, în parc fiind amenajate alei şi amplasate bănci.

Contribuţia municipiului Sfântu Gheorghe la realizarea acestui parc memorial a fost de 35.000 de lei.

În 2009, reprezentanţii obştii evreieşti din Covasna şi ai autorităţilor locale au dezvelit, în cimitirul evreiesc din Sfântu Gheorghe, un zid memorial pe care erau scrise numele celor 611 evrei din judeţ care au pierit în lagărele naziste.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ Codrin Ștefănescu anunță că PSD va modifica legile pentru ca magistrații care au „greșit” față de corup…

2 Cum arată calculele. O prezență mare la vot îngroapă PSD

3 Replica lui Liviu Avram la minciunile lui Nicolicea. Oameni buni, nemernicii ăștia sunt din ce în ce mai agres…

4 VIDEO „Du-te-n morții mă-tii!”. Deputat PSD, comportament de interlop, a dat să lovească un protestatar

5 Info. SCANDAL la Guvern! Dăncilă a cerut intimitate înainte de a vorbi cu președintele! A dat-o afară din biro…

recomandări

Te ia DNA: Chiru Cristian Florin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Așa arată un cotlet de porc cu sos de pătrunjel și capere