Parc Memorial al Holocaustului, inaugurat la Sfântu Gheorghe, la 70 de ani de la deportarea evreilor

Un Parc Memorial al Holocaustului a fost inaugurat, joi, la Sfântu Gheorghe, la comemorarea a 70 de ani de la deportarea evreilor din judeţul Covasna, printre care s-au aflat şi 52 de copii cu vârsta sub 13 ani, în memoria cărora a fost plantat câte un copac tuia în parc.

Parc Memorial al Holocaustului, inaugurat la Sfântu Gheorghe, la 70 de ani de la deportarea evreilor (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Inaugurarea Parcului Memorial al Holocaustului din cimitirul evreiesc din Sfântu Gheorghe a avut loc joi, la comemorarea a 70 de ani de la deportarea evreilor din judeţ, acesta fiind realizat la iniţiativa supravieţuitorilor fostei comunităţi a evreilor din judeţul Trei Scaune (Covasna), cu sprijinul Consiliului Local şi al Primăriei Sfântu Gheorghe, al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi al Comunităţii Evreilor din Braşov-Obştea Evreilor Sfântu Gheorghe, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Comemorarea a început la fostul ghetou de pe strada Ciucului (actualul sediu al Universităţii Sapientia) şi a continuat printr-un marş al tăcerii către cimitirul evreiesc.

La inaugurarea Parcului Memorial al Holocaustului au participat, printre alţii, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), Aurel Vainer, ambasadorul Israelului la Bucureşti, Dan Ben-Eliezer, consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pál, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, precum şi reprezentanţi ai Consiliului Local Sfântu Gheorghe, care a contribuit financiar la realizarea acestui parc.

Parcul cuprinde un obelisc, la baza căruia este amplasată o plăcuţă cu inscripţie trilingvă, în ebraică, română şi maghiară: "În memoria celor 52 de copii evrei din Sfântu Gheorghe, deportaţi în 1944, transformaţi în cenuşă de nazişti şi aliaţii lor".

În parc s-au plantat 52 de copaci tuia, formând un semicerc în jurul monumentului şi amintind de cei 52 de copii, cu vârsta sub 13 ani.

În plus, au fost plantate şase sălcii plângătoare, în memoria celor 611 victime ale Holocaustului din judeţ, în parc fiind amenajate alei şi amplasate bănci.

Contribuţia municipiului Sfântu Gheorghe la realizarea acestui parc memorial a fost de 35.000 de lei.

În 2009, reprezentanţii obştii evreieşti din Covasna şi ai autorităţilor locale au dezvelit, în cimitirul evreiesc din Sfântu Gheorghe, un zid memorial pe care erau scrise numele celor 611 evrei din judeţ care au pierit în lagărele naziste.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Document / Senator PSD, fost ministru în Guvernul Dăncilă, își bătea nevasta cu pumnii în burtă

2 Ți se face silă / O procuroare PSD din Oravița a dat în judecată statul pentru diurna primită în weekend și în c…

3 Mafia PSD / RISE Project anunță că lui Codrin Ștefănescu i-a intrat în conturi și ultima tranșă din tunul de 2 m…

4 Fosta consilieră a Vioricăi Dăncilă și a lui Victor Ponta, surprinsă când vindea petarde la tarabă / Ăștia au îm…

5 Orban se răzbună pe președinte? Declarații despre pensii și alocații care îngroapă electoral PNL! Cîțu, fraier…

recomandări

Te ia DNA: Iosif-Ionel TOMA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Inspirație de weekend