Patriarhul Daniel: Sfântul Ioan Botezătorul - un mare învățător al pocăinței care ne cheamă să ne înnoim viața

Patriarhul Daniel: Sfântul Ioan Botezătorul - un mare învățător al pocăinței care ne cheamă să ne înnoim viața

Sfântul Ioan Botezătorul este un mare învățător al pocăinței care ne cheamă să ne înnoim viața, a afirmat, joi, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în cuvântul de învățătură rostit în Paraclisul Reședinței Patriarhale.

"Când el predica în părțile Iordanului cerea celor care veneau acolo să se pocăiască în sensul nu doar să regrete păcatul, ci să-și schimbe modul de a fi. Sfântul Ioan Botezătorul, de pildă, cerea vameșilor să nu impună taxe, impozite, dări mai mari decât este permis. De asemenea, spunea soldaților să nu asuprească pe nimeni și să se mulțumească cu leafa lor. Totodată, cerea ca aceia care aveau mai multe haine să dea și celor care nu au și cei care au mai multe bucate să dea și celor care sunt săraci, nevoiași, flămânzi. Această predică a lui avea și un caracter social de schimbare a relațiilor dintre oameni, de înduhovnicire a vieții", a spus patriarhul, potrivit basilica.ro.

În ziua în care se sărbătorește Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, patriarhul a vorbit despre acest sfânt, subliniind că acesta se bucură de o cinstire foarte mare în Biserica Ortodoxă.

Sfântul Ioan Botezătorul rămâne tot timpul actual prin predica sa și mai ales prin sfințenia vieții sale, fiind foarte cinstit și de poporul român, aproape două milioane de persoane purtându-i numele, a evidențiat patriarhul.

"Această cinstire arată că poporul a înțeles bine Sfintele Evanghelii și Tradiția Bisericii. Sfântul Ioan Botezătorul rămâne tot timpul actual prin predica sa și mai ales prin sfințenia vieții sale ca mare rugător, mare postitor și ca un profet al speranței că oricât de căzut ar fi omul prin pocăință se poate mântui, se poate schimba și poate reface legătura sa cu Dumnezeu", a explicat înaltul ierarh.

Întâistătătorul BOR a amintit că Sfântul Ioan a fost ales de Dumnezeu să-I fie înaintemergător.

"Sfântul Ioan Botezătorul este un om al lui Dumnezeu care face parte dintr-un plan stabilit de Dumnezeu și anunțat prin prorocii Maleahi și Isaia și confirmat de către Însuși Mântuitorul Iisus Hristos ca fiind cel mai mare om născut din femeie și căruia Mântuitorul Iisus Hristos i-a arătat multă cinstire. Sfântul Ioan Botezătorul este pictat în bisericile ortodoxe pe catapeteasma altarului sau pe iconostasul mare după Maica Domnului. În otpust este pomenit după Maica Domnului. Este pictat, de asemenea, în icoana Botezului Domnului și icoana numită 'Deisis', a judecății din urmă, ca fiind mijlocitor împreună cu Maica Domnului pentru cei care au murit în stare de pocăință pentru păcate, dar nu au mai avut timpul de a arăta faptele pocăinței", a completat patriarhul.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...