Patronatele și sindicatele refuză dialogul cu administratorii portului Constanța

Patronatele și sindicatele refuză dialogul cu administratorii portului Constanța

Organizatorii protestului din Portul Constanța au refuzat luni solicitarea de începere a dialogului transmisă de Compania Națională Administrația Porturilor Maritime (CNAPM) pentru găsirea soluțiilor la divergențele ce au apărut în relația cu sindicatele și patronatele, pe marginea noii politici de tarifare pentru închirierea domeniului public și noii strategii de dezvoltare a platformei portuare.

Deși inițial organizatorii protestului ce se anunță de lungă durată — Organizația Patronală "Operatorul Portuar" și Federația Națională a Sindicatelor Portuare (FNSP) reclamau lipsa disponibilității pentru dialog și negociere, manifestată de administratorii portului, aceștia au declinat participarea la întâlnirea propusă de CNAPM pentru după-amiaza de marți, la sediul companiei.

Întrebat ce a determinat refuzul categoric de întâlnirea la masa negocierilor, președintele Organizației Patronale Operatorul Portuar, Viorel Panait, a declarat pentru AGERPRES că prezumtivii parteneri de dialog nu prezintă încredere.

"Noi nu avem cu cine să ne întâlnim. Cei care asigură acum conducerea executivă și administrativă a CNAPM nu mai sunt de încredere. Cu oamenii ăștia nu putem sta de vorbă serios, iar starea conflictuală din Portul Constanța, cea mai gravă de până acum din lunga istorie a acestui motor al economiei naționale, nu se rezolvă până nu se abordează discuția într-o manieră realistă, lucidă, cu baze economico-financiare clare și în interesul țării. O să vedeți că o să oprim tot. Toată activitatea din port, inclusiv serviciile de siguranță. Nu o să mai intre și nu o să mai iasă niciun vapor până nu dispar aventurierii aceștia din clădirea administrativă. Companiile din port nu mai vor să plătească fanteziile și vehiculele de furt ale acestei administrații. Nu sunt oameni serioși, nu sunt de cuvânt, iar cu șerpii nu putem sta la masă", a spus Viorel Panait.

Protest în Portul Constanța

Aproape 400 de salariați și zeci de utilaje grele au blocat luni dimineață accesul în Gara Maritimă Constanța în prima zi a protestului comun al Organizației Patronale Operator Portuar și Federației Naționale a Sindicatelor Portuare (FNSP) împotriva politicilor economice și strategiei manageriale aplicate de Consiliul de Administrație și managementul executiv al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime (CNAPM) Constanța.

Aflat în mijlocul manifestanților, liderul FNSP, Mircea Burlacu, a declarat că protestul este organizat "împotriva incompetențelor și abuzurilor conducerii administrativ-executive a CNAPM Constanța și a strategiei de distrugere a economiei portuare".

Foto: (c) Dan MIHĂESCU / AGERPRES FOTO

Principalele motive invocate public pentru mitingul de protest cu pichetarea sediului administrativ al CNAPM Constanța, timp de o lună, au la bază contestarea proiectului Master Plan de dezvoltare a Portului Constanța, precum și majorarea chiriilor pentru operatori, cu 380%, în decurs de doi ani.

Foto: (c) Dan MIHĂESCU / AGERPRES FOTO

Președintele FNSP susține că noua strategie de dezvoltare vizează transformarea unei zone din incinta vechiului port comercial în zonă de restaurante și agrement distrugându-i, în opinia sa, potențialul economic. "Actuala conducere a companiei distruge economia portuară, alungă marfa și vapoarele din Portul Constanța, ceea ce va atrage falimentul multor operatori portuari. Vor să facă acolo o zonă rezidențială, în care să se intre direct cu iahtul, cu restaurante și cazinouri. Asta dorește actuala conducere a Portului Constanța, demonstrând o permanentă lipsă de respect față de salariați și operatori portuari", a afirmat Mircea Burlacu.

Autorizația pentru pichetarea CNAPM a fost eliberată pentru o perioadă de 30 de zile, însă președintele FNSP a spus că durata protestului este determinată de evoluția dialogului cu adminstrația. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA