Percheziții DNA la BIROUL și LOCUINȚA primarului din Brașov/Scripcaru va fi REȚINUT-surse

Percheziții DNA la BIROUL și LOCUINȚA primarului din Brașov/Scripcaru va fi REȚINUT-surse

UPDATE/George Scripcaru a fost scos cu jandarmii din sediul Primăriei și a fost dus cu duba la DNA Brașov.

”Procurorii au cerut niște documente, niște contract. Nu știu dacă voi fi reținut, e posibil.”, a spus Scripcaru în timp ce era urcat în dubă de jandarmi. Surse judiciare anunță că Scripcaru va fi reținut pentru 24 de ore, iar marți va fi dus în fața judecătorilor cu cerere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Procurorii DNA efectueaza luni dimineata perchezitii la Primaria din Brasov si la domiciliul primarului George Scripcaru, informeaza surse judiciare. Potrivit surselor citate, procurorii il acuza pe primarul George Scripcaru de abuz in serviciu, intr-un dosar in care prejudiciul s-ar ridica la peste un milion de euro.

UPDATE Potrivit unui comunicat de presa transmis de DNA, anchetatorii fac, luni, 20 de perchezitii in judetul Brasov, din care una este sediul unei institutii publice, restul fiind la sediile unor societati comerciale si la domiciliile mai multor persoane.

Surse judiciare sustin ca institutia publica unde au loc percheziti este Primaria Brasov si ca procurorii ridica documente din biroul primarului George Scripcaru, intr-un dosar de abuz in serviciu privind incheierea unor contracte de vanzare-cumparare de eergie termica.

Mai au loc perchezitii in birourile sefului Serviciului Investitii si al directorului executiv adjunct la Directia Tehnica, dar si la locuinta lui Scripcaru, din Ghimbav, la punctul de lucru al SC Delcar SRL Brasov - in biroul lui Mihai Ciprian David, la sediul social al SC Bepco SRL, tot din Ghimbav, la sediul social al SC Transformer Energy Supply SRL, din municipiul Brasov, si la sediul social al SC Tetkron SRL, tot dn Brasov, precum si la Hotel Kronwell, la punctul de lucru al SC Iporo Com SRL Brasov si in birou lui Daniel Popescu.

Procurorii anticoruptie fac perchezitii si la sediul social al SC Radioteleviziunea Transilvania SRL, in spatiie folosite de catre Antonie Cristina-Iuliana si primarul Scripcaru.

Perchezitiile vizeaza acuzatii de abuz in serviciu in legatura cu incheierea unor contracte de vanzare - cumparare sau prestari servicii de catre SC CET SA Brasov sau SC Tetkron SRL, societati detinute de UAT Municipiul Brasov cu SC Bepco SRL Ghimbav, societate controlata de Simina Costan si de Calin Filimon Costan (asociat grupul ICCO), precum si de Mihai David, fost director Hidroelectrica SA, prin care s-a urmarit devalizarea celor doua societati si scoaterea acestora de pe piata energiei in favoarea Bepco. In perioada 2010-2011, reprezentantii SC CET SA si Tetkron SRL, societati avand ca unic asociat Municipiul Brasov, au incheiat cu Bepco SRL contracte de vanzare cumparare sau prestari servicii cu incalcarea normelor legale, producand un prejudiciu de peste un milion de euro in patrimoniu municipiului Brasov, suma care reprezinta folos necuvenit pentru Bepco SRL.

1. Procurorii sustin ca abuzul in serviciu in legatura cu incheierea contractului de vanzare cumparare de energie produsa de Bepco SRL a constat in punerea la dispozitia Bepco a activelor/resurselor CET SA, prin intermediul unor contracte de vanzare-cumparare, compensare sau cedare cu titlu gratuit. In perioada 2010 - 2011, in scopul obtinerii de foloase necuvenite de catre Bepco SRL, in baza unor intelegeri prealabile intre reprezentantii societatii private, suspectii Simina si Calin Davd Costan si George Scripcaru, acesta din urma a determinat AGA CET SA si persoane din conducerea CET SA, respectiv pe suspectii Ionescu Lucian, (presedinte AGA) Cutitei Nicolae (director general) si Fratila Simona, (director economic) sa incheie contracte de vanzare-cumparare avand ca obiect energie termica (in baza caruia s-a achizitionat energie peste necesarul populatiei) sau active subevaluate sau sa cedeze cu titlu gratuit active apartinand CET SA, prejudiciind astfel patrimoniul societatii .

In acest scop, SC Bepco SRL a incheiat cu CET SA un contract, in aprilie 2010, avand o durata de 15 ani si obiect vanzarea-cumpararea de energie termica livrata din centralele electrice de cogenerare in vederea furnizarii acesteia consumatorilor de energie termica racordati la CET din municipiul Brasov.

In baza contractului intreaga cantitate de energie termica produsa era achizitionata de catre CET, singurul agent economic care avea o retea de distributie si care detinea licenta de producere energie electrica si termica in cogenerare.

Tot in scopul promovarii intereselor Bepco, din dispozitia primarului George Scripcaru la data de 8 mai 2010 directorul CET SA a emis avizul tehnic prin care s-a aprobat racordarea Bepco la reteaua electrica a CET SA, aviz semnat de directorul societatii, Cutitei Nicolae, si prin care se ceda cu titlu gratuit o parte de 19,67 MW din cota de 50 MW aprobata pentru producere prin decizia ANRE din 2009. Ulterior, prin Hotararea nr. 23 din 2010 a AGA CET SA s-a aprobat punerea la dispozitia Bepco a mijloacelor fixe / utilajelor / conexiunilor cuprinse necesare producerii energiei termice aflate in proprietatea CEC Brasov pe considerentul ca nu mai sunt folosite in activitatea curenta si aceste bunuri reprezinta un accesoriu fata de contractul de furnizare susmentionat.

Practic s-a ajuns ca CET Brasov sa cumpere energie termica de la producator privat care foloseste bunurile sale in mod gratuit. Pentru predarea acestor bunuri au fost mandatati Cutitei Nicolae, director general si Fratila Simona, director economic. 2.

2. In ceea ce priveste savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu vizand relatiile comerciale dintre Tetkron SRL, (societate avand ca asociat mun. Brasov) si Bepco SRL s-a retinut ca la data de 12 august 2010 se infiinteaza SC Tetkron SRL avand ca asociati Municipiul Brasov si SC Rial SRL, obiect de activitate furnizarea de abur si aer conditionat, iar administrator pe Simona Fratila, o apropiata a primarului si fost director economic al CET SA. Prin contractul de sub-concesiune intocmit in baza HCL nr.522 din 13.08.2010 a Municipiului Brasov, contractul de novatie nr. 1864 din 17.12.2010 a contractului de concesiune nr. 254 din 27.11.2006, SC Tetkron SRL a preluat toate drepturile si obligatiile nascute in baza contractului de concesiune incheiat intre CET Brasov in calitate de concesionar si Consiliul Local in calitate de concedent. Practic noua societate a preluat serviciul de transport, distributie si furnizare a energiei termice in municipiul Brasov.

Intrucat noua societate, Tetkron SRL, nu dispunea de fonduri necesare si nici de o retea de distributie, prin doua hotarari AGA CET SA se aproba vanzare unor active ale CET in transe catre Tetkron SRL, bunuri necesare desfasurarii activitatii.

Cu ocazia controlului efectuat de Curtea de Conturi - Camera de Conturi a Judetului Brasov consemnat in raportul din 28.02.2011 s-a stabilit ca bunurile au fost vandute catre Tetkron la o valoare mult mai mica decat cea de inventar ( cu 1. 203.205, 03 lei mai putin), iar ulterior acestea au fost inchiriate vanzatoarei cu motivarea ca cumparatoarea nu detine licente de utilizare, nu are personal calificat si contracte de furnizare energie. Practic, s-a urmarit scoaterea unor bunuri din patrimoniul CET SA ( pentru a nu fi supuse executarii), care ulterior au fost vandute catre Bepco.

Totodata, s-a mai stabilit ca bunurile care au facut obiectul acestor tranzactii au apartinut Centralei Electrice de Termoficare Brasov si au fost trecute in domeniul public al UATM Brasov si in administrarea consiliului local al Municipiului Brasov, prin urmare aceste bunuri nu puteau fi trecute prin hotarare de consiliu local in domeniul privat al Municipiului Brasov.

Prejudiciul cauzat este in suma de 1.314.825 lei, reprezentand contravaloarea bunurilor de utilitate publica din proprietatea publica a UATM Brasov cumparate si vandute in mod nejustificat, reprezentand: teren statie 110 kv in suprafata de 1077 metri patrati, cladire statie 110 kv, mijloace fixe aferente statiei de 110 kv.

De asemenea, s-a mai retinut ca Tetrakon SRL a inregistrat pierderi in mod constant in ceea ce priveste activitatea de de furnizare si distributie a agentului termic, chiar peste limitele autorizate de ANRSC , fapt care s-a datorat in realitate achizitionarii de energie termica peste necesarul vandut populatiei precum si faptului ca urmare a intelegerii frauduloase dintre Scripcaru si Costan Simina si David Mihai Tetkron a achizitionat intreaga cantitate de agent termic produs de Bepco SRL la poarta CET SA, pentru ca furnizorul sa poata produce cat mai multa energie electrica, in scopul de a-si incasa bonusurile, ajungandu-se la facturarea si subventionarea unor cantitati de energie termica care a fost ulterior plimbata pe retea sau evacuate in urma deschiderii capetelor de coloana, operatiune realizata de Nicolae Cutitei. Urmare a acestor actiuni abuzive s-a cauzat un prejudiciul in suma totala de 25.951.978 lei, mai afirma anchetatorii.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi? Circoteca cu congresul e bluf? Iohannis joacă la două capete? Citiți ce se zvonește...

2 Congresul cașcavalului / Marioneta a câștigat

3 Hopa! / Orban: „Iohannis și serviciile au distrus partidul”

4 Așa o fi? / Cade și EUROINS? Doar 5% din bani mai sunt în băncile din România!

5 Andreea Pirui, vedetă la Kanal D, a fost prinsă drogată?