Performanţă uluitoare. Medicii i-au înlocuit unei femei craniul cu un model din plastic

Performanţă uluitoare. Medicii i-au înlocuit unei femei craniul cu un model din plastic

Medicii au înlocuit craniul unei femei / FOTO: www.descopera.ro

Pacienta suferea de o boală osoasă rară, care determina îngroşarea craniului. Astfel, ea avea dureri puternice de cap şi îi era afectată vederea, scrie descopera.ro.

Medicii au decis că singura soluţie era înlocuirea unei mari părţi din craniul afectat. Ei au realizat un model tridimensional pe calculator al craniului, apoi l-au printat în plastic, cu ajutorul unei imprimante speciale.

Bucata de plastic a fost apoi amplasată în locul craniului, potrivindu-se perfect. Acum, nici măcar nu este vizibil că pacienta a suferit o operaţie complicată.

După doar trei luni de la această delicată intervenţie, femeia a fost externată şi s-a întors la muncă, spune Bon Verweij, seful echipei de chirurgi care s-a ocupat de acest caz. Echipa lui a mai înlocuit şi înainte fragmente de craniu cu plastic, dar acum este vorba de un craniu aproape complet.

Tehnologia printării tridimensionale ar putea fi îmbunătăţită, pentru a se obţine în acest fel ţesuturi moi, care să fie folosite în locul clasicului transplant.

Sursa: realitatea.net


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”