Ponta promite pensii indexate în 2015, nu şi salarii mai mari pentru bugetari

Ponta promite pensii indexate în 2015, nu şi salarii mai mari pentru bugetari

„Nedreptăţile ţin de o îmbunătăţire continuă a sistemului. Principiul a fost..cât voi fi prim-ministru niciodată nu voi considera că o echilibrare a finanţelor statului se face prin tăierea pensiilor. De când sunt prim-ministru nu s-au tăiat pensiile cu niciun leu. Pot să vă confirm că este în strategia fiscal-bugetară că în 2015 creşterea pensiilor va fi peste 4%. Este o prioritate de guvernare. După experienţa 2010, va rămâne principiul că în momente dificile nu tai de la pensii. Este o experienţă pe care am împărtăşit-o şi altor prim-miniştri. Cu salariul cei mai mulţi au rămas pe loc. Surplusul l-am dat la rezidenţi“, a explicat Ponta, invitat la duminică seara la România TV.

„Salariile nu vor fi tăiate, dar nu pot promite o creştere", a mai spus premierul.

Acesta a discutat şi despre reducerea contribuţiei la asigurările sociale cu 5%, spunând că „are şanse foarte mari”. „Dar nu-mi place asaltul ăsta populist. Liberalii au fost cu mine în Guvern, au fost la negocierile cu FMI. Ştiu foarte bine că nu s-a putut face la 1 ianuarie, dar este un obiectiv pentru 2014. E un obiectiv care poate fi realizat, dar nu înainte de vizita FMI şi CE”, a explicat Victor Ponta.

Taxă de solidaritate

Referindu-se la noua Lege a salarizării unitare, prezentată de către ministrul Muncii în interviul acordat Mediafax, şeful Guvernului a arătat că va susţine legea dacă va fi redus decalajul dintre cel mai mare şi cel mai mic salariu şi a amintit că a propus în acest sens o diferenţă de 1 la 7 între cele două valori.

Premierul a reluat totodată ideea reducerii acestei diferenţe prin introducerea unei taxe de solidaritate asupra veniturilor care depăşesc un anumit nivel.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, într-un interviu acordat Mediafax, că în 2015 ar putea fi mărită pensia cu cel puţin 4% şi cel mult 4,4%, salariul minim va creşte la 900 lei din 1 iulie şi ar trebui să ajungă la 1.200 în 2016, iar o nouă Lege a salarizării unitare ar putea fi aplicabilă din 2015.

Lege specială de salarizare pentru magistraţi

„Şi la aviatori, soluţia pe care am găsit-o, este la fel ca la diplomaţi. La diplomaţi nu am umblat la legea pensiilor, ci am insitituit o indemnizaţie viageră lunară care se adaugă la pensie. Pensiile parlamentarilor nu vor creşte”, a mai spus premierul.

Cât despre magistraţi, ei vor avea o lege specială de salarizare, pentru că „aşa a decis Curtea Constituţională”. „E bine dacă sunt plătiţi bine şi nu au frustrarea faţă de veniturile avocaţilor.Mulţi au salarii mai mari decât media avocaţilor”, a explicat Ponta.


Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”