Ponta: USL a promis - Băsescu și Udrea la închisoare, parțial realizat

Ponta: USL a promis - Băsescu și Udrea la închisoare, parțial realizat

Președintele PSD, premierul Victor Ponta, a făcut un bilanț luni al principalelor realizări ale guvernării din ultimii trei ani, subliniind între altele că au fost preluate toate programele operaționale blocate, acestea fiind în prezent funcționale și disponibile pentru guvernele viitoare. În cadrul evenimentului "Trei ani — începutul sfârșitului regimului Băsescu — MRU — Predoiu", Ponta a prezentat două slide-uri pe care scria: "USL a promis: premier de la PSD și președinte de la PNL", precum și "USL a promis: Băsescu și Udrea la închisoare, parțial realizat".

În bilanțul său, premierul a arătat că, la preluarea guvernării de către USL, în 2012, absolvenții diverselor instituții de învățământ superior, începând cu Academia de Poliție, deveneau șomeri și deblocarea posturilor pentru profesori, pentru militari, pentru medici a fost una dintre importantele realizări ale Guvernului USL.

Vreau să nu uităm că după ce 700.000 de locuri de muncă, în 2010 — 2011, s-au pierdut, împreună am reușit să creăm peste 250.000 de locuri de muncă. După recesiunea economică, pentru că în trimestrul doi din 2012 România era în recesiune economică, suntem în al patrulea an de creștere economică, deși lucrul acesta într-o regiune atât de fluctuantă cred că este și meritul guvernării USL", a arătat Ponta.

El a amintit că pensiile și salariile, așa cum au fost ele tăiate, au fost poate cea mai rezonantă promisiune făcută de USL.

"Nu doar că am reîntregit toate pensiile și salariile, dar am respectat legea pensiilor și o vom respecta. Cred că este obligația unui guvern și a unei societăți normale să nu mai repete niciodată momentul 2010. (...) Sprijinul social pentru acele categorii defavorizate și anume persoanele cu dizabilități, alocația pentru copii, indemnizațiile pentru persoanele din familii defavorizate — până la urmă acest guvern este cel care a sprijint acordarea drepturilor legitime pentru cei care au avut de suferit în timpul regimului comunist. (...) Cred că putem să adoptăm un alt act normativ care va face dreptate și acestei categorii. Partea liberală din USL a insistat întotdeauna și bine a făcut pe componenta strict fiscal-economică și acest Guvern social-liberal este cel care a scutit de impozit profitul reinvestit, a redus contribuțiile de asigurări sociale, TVA la pâine", a adăugat Ponta.

Șeful Executivului a menționat că acesta este al patrulea an la rând în care agricultura românească a crescut, România devenind exportator de produse agroalimentare. "Nu mai suntem în situația de a importa mai mult decât exportăm. Salariul minim este un element necesar unei societăți așa cum este România și putem să mergem în continuare în această direcție", a mai spus Ponta.

Premierul a subliniat că independența energetică și investițiile în energie au continuat, mai ales pentru că s-a reușit oprirea în primul rând a contractelor cu băieții deștepți. "Și vreau să-și aducă aminte și dl ministru Chițoiu, și ceilalți care au alături de noi atunci când am luat decizia de a opri acele contracte care produceau un prejudiciu României de peste un miliard de lei. (...) Guvernul USL nici n-a prelungit licențe ilegale, nici nu a făcut retrocedări ilegale, nu a jefuit țara, chiar dacă erau momente bune din punct de vedere economic și nu recesiune ca în 2010 și 2011", a afirmat Ponta.

Nu în ultimul rând, a arătat premierul, autostrăzile reprezintă un alt obiectiv principal al Guvernului. "Cu autostrăzile mai avem încă foarte mult și e unul din obiectivele principale pentru perioada următoare. Dar totuși am inaugurat autostrada spre mare, începută de Ceaușescu, am inaugurat autostrada spre Ploiești, începută de dl. Tăriceanu, am inaugurat partea de autostradă Deva — Sibiu. (...) Sunt lucruri pe care trebuie să le facem prin constanță. (...) Nu am reușit să deschidem decât 23 din cele 62 de spitale închise de guvernul anterior, dar cred că prin investițiile pe care vrem să le facem putem să asigurăm un nivel decent de asistență medicală", a mai spus Victor Ponta.

Potrivit premierului, în cei trei ani de guvernare s-a reușit totodată realizarea acelor investiții în pregătirea militarilor, respectiv recompensarea acestora prin mijloacele tehnice necesare. "România este, în acest moment, alături de Polonia și Turcia, principalul responsabil de securitate în această regiune", a subliniat prim-ministrul.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

5 VIDEO București 2024...