Prahova: Omul de afaceri Mihai Matei, acuzat de constituire de grup infracțional, spălare de bani și fals

Prahova: Omul de afaceri Mihai Matei, acuzat de constituire de grup infracțional, spălare de bani și fals

Omul de afaceri Mihai Matei, administrator al firmei Matero Ama, care a fost reținut marți seară de procurorii DNA Ploiești, este acuzat de mai multe infracțiuni, între care constituire a unui grup infracțional organizat și spălare de bani, el urmând a fi prezentat Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă. 

*Omul de afaceri Mihai Matei, reținut în dosarul de fraudare de fonduri europene

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, Mihai Matei este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracțional organizat, dar și instigare la prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, instigare la fals în declarații, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și spălare de bani, toate în formă continuată.

De asemenea, procurorii au dispus începerea urmăririi penale sub control judiciar față de soția omului de afaceri, Aurelia Liliana Matei, pentru prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, constituire a unui grup infracțional organizat și spălare de bani, în formă continuată.

În același dosar sunt cercetați Cătălin Vlădilă și Anghel Avram, administratori ai SC Maktub SRL, respectiv SC Leasimat SRL, și Ovidiu Secu, administrator al unei societăți comerciale, pentru complicitate la infracțiunile de prezentare de documente false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene, fals în declarații, constituire a unui grup infracțional organizat și spălare de bani, în formă continuată.

Societățile SC Maktub SRL, SC Matero Ama SRL și SC Leasimat SRL sunt urmărite penal pentru complicitate la săvârșirea infracțiunilor de prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, și spălare de bani, ambele în formă continuată.

Procurorii spun că, în cursul anului 2010, la nivelul societății SC Matero Ama au fost elaborate două proiecte cofinanțate de Uniunea Europeană, manager de proiect fiind desemnată Aurelia Liliana Matei, soția omului de afaceri Mihai Matei, acesta din urmă fiind, în cadrul proiectelor, responsabil cu operațiunile financiare.

"În același context, inculpatul Matei Mihai, de conivență cu inculpata Matei Liliana Aurelia și suspecții Vlădilă Cătălin, administrator al SC Maktub SRL Tecuci — ofertant (societate în care inculpata Matei Liliana Aurelia a deținut anterior funcția de asociat unic și administrator) și Anghel Avram, administrator al SC Leasimat SRL, au constituit un grup infracțional organizat având ca scop manipularea procedurii de achiziție, în sensul depunerii de diligențe în scopul pregătirii ofertelor (prin inițierea unor asocieri între societățile acestora cu producătorii utilajelor sau al susținerii ferme din partea acestora) și implicit al stabilirii prețului de ofertare astfel încât societățile controlate de aceștia să obțină punctajul necesar câștigării selecției de oferte, iar valoarea utilajelor să fie în mod artificial crescută", se arată în comunicatul DNA.

Conform sursei citate, în perioada 2010-2012, Mihai Matei a determinat-o pe soția sa, inculpată în dosar, să accepte depunerea și folosirea unor documente inexacte și false întocmite, la îndemnul soțului său, de ofertanți (societăți controlate de inculpat), pentru crearea unei aparente stări de legalitate a procedurii evaluării, selecției de oferte și adjudecării de către respectivele societăți.

De asemenea, suspecții Cătălin Vlădilă și Anghel Avram au depus pentru a fi folosite la autoritatea contractantă, respectiv Ministerul Economiei, declarații pe proprie răspundere neconforme cu realitatea, care au fost întocmite și prezentate în cadrul procedurii organizate de SC Matero Ama SRL.

În urma adjudecării contractului de către ofertanții în cauză s-au obținut pe nedrept de la Ministerul Economiei fonduri din bugetul general al Uniunii Europene în sumă de 9.677.326 lei, echivalent a 2.271.672 euro (valoare eligibilă nerambursabilă).

Procurorii spun că Mihai Matei și ceilalți membri ai grupului infracțional au beneficiat, în cadrul celui de-al doilea proiect, de sprijinul suspectului Secu Ovidiu, care, în calitate de reprezentant al unei firme din Bulgaria, a întocmit și semnat în numele administratorului, fără știința acestuia, documentele necesare participării în calitate de ofertant în cadrul procedurii pentru implementarea proiectului respectiv.

"În perioada 2011-2013, pentru însușirea sumelor ilicite astfel obținute, după achitarea contravalorii utilajelor ofertanților câștigători (SC Maktub SRL Tecuci, respectiv SC Leasimat SRL), care la rândul lor au procedat la achitarea lor producătorilor, diferența rămasă, în sumă de 4.210.499 lei, echivalentul a 984.936 euro, la care se adaugă TVA în valoare de 2.925.910 lei, a fost disimulată de inculpatul Matei Mihai și ceilalți membri ai grupului în vederea ascunderii adevăratei naturi a provenienței, prin încheierea unor contracte comerciale cu aceleași societăți controlate de aceleași persoane. În final, în baza împuternicirilor pe conturile societăților, inculpatul Matei Mihai, alături de soția sa, au procedat în mod repetat la ridicarea sumelor de bani în numerar cu justificări aparent legale", se mai arată în comunicatul citat.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate asigurat de Serviciul Român de Informații și Brigada Specială de Intervenție "Vlad Țepeș" a Jandarmeriei.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...