Presa STRĂINĂ vorbește despre REVOLUȚIA din România

Presa STRĂINĂ vorbește despre REVOLUȚIA din România

Presa străină urmăreşte în continuare cu atenţie protestele de la Bucureşti şi acordă spaţii importante situaţiei răniţilor, bilanţului victimelor incendiului de la clubul Colectiv, anchetelor şi situaţiei politice din ţară, întrebându-se inclusiv dacă este vorba despre o "revoluţie". 

Protestele au continuat duminică, pentru a şasea zi consecutiv, în care preşedintele Klaus Iohannis a venit în Piaţa Universităţii, iar bilanţul victimelor incendiului de pe 30 octombrie a ajuns la 45 de morţi, scrie presa din întreaga lume, relatând despre moartea bateristului fostei trupe Goodbye to Gravity Bogdan Enache.

BBC scrie că răniţi au fost transportaţi duminică seara cu un avion NATO către spitale din Marea Britanie şi Norvegia şi precizează că patru răniţi au murit duminică şi alţi nouă sâmbătă.

Peste 30 de persoane sunt spitalizate în continuare în stare critică în România, scrie postul britanic citându-l pe ministrul român al Sănătăţii, adăugând că alte 21 de persoane sunt tratate în spitale din întreaga Europă şi în Israel. Cei trei proprietari ai clubului Colectiv au fost arestaţi pentru supraaglomerarea din discoteca în care avut loc tragedia, lipsa numărului necesar de ieşiri şi faptul că nu ar fi fost autorizaţi să găzduiască un asemenea concert, precizează postul.

"Îngrijorările cu privire la faptul că siguranţa clubului a fost compromisă din cauza corupţiei - o veche problemă în România - au intensificat furia publică împotriva elitei politice", comentează BBC, adăugând că protestele continuă şi că, după ce a fost în Piaţa Universităţii duminică seara, preşedintele Iohannis a scris într-un mesaj postat pe Facebook că "le-am spus oamenilor să rămână implicaţi, că numai împreună putem face din România ţara pe care o dorim".

Postul german DEUTSCHE WELLE aminteşte că incendiul a declanşat proteste antiguvernamentale care denunţă corupţia, în urma cărora premierul Victor Ponta - care este vizat de acuzaţii de corupţie - a demisionat împreună cu Guvernul miercuri, dar şi primarul Sectorului 4 C.P. Piedone, care s-a declarat "vinovat moral" de producerea dramei.

Site-ul francez 20MINUTES.FR se întreabă în titlul unui amplu material, realizat împreună cu AFP, dacă "România este pe care să facă o revoluţie?", comentând că incendiul de acum zece zile a constituit "picătura care a umplut paharul" şi că, după demisia lui Ponta, protestatarii vor o "reformare în profunzime a clasei politice".

După ce prezintă ceea ce s-a petrecut pe 30 octombrie şi stadiul anchetei cu privire la incendiu, site-ul scrie că "Iohannis a luat lucrurile în mână: după ce a numit un premier interimar, a discutat cu partidele politice şi un grup de reprezentanţi ai manifestanţilor", discuţie în urma căreia pare să privilegieze soluţia unui "guvern de tehnocraţi" şi urmând să se reîntâlnească cu partidele politice pentru a anunţa la sfârşitul săptămânii o concluzie.

La întrebarea dacă această "criză poate conduce la reforme profunde", tot site-ul răspunde că "aceasta este întreaga miză", subliniind că, după ce "Ponta se presupunea că reîncarnează primenirea conducătorilor politici, cetăţenii au dovedit că nu vor mai face concesii politice".

REUTERS scrie că Iohannis a stat 20 de minute printre cei aproximativ 1.000 de protestatari prezenţi duminică în Piaţa Universităţii, notând că numărul acestora a scăzut în weekend.

Preşedintele a anunţat că va relua consultările cu partidele politice şi lideri ai societăţi civile, scrie agenţia, precizând că sub 100 de răniţi se mai află în spitalele din ţară, dintre care aproximativ 40 în stare critică.

"Incendiul a atras atenţia asupra modului în care sunt acordate permise şi sunt inspectate localuri publice în al doilea cel mai sărac stat din Uniunea Europeană", scrie agenţia.

"Îmi doresc ca 1.500-2.000 de tineri să fie aici în fiecare seară, până când clasa politică ne va auzi. Voi face tot ceea ce voi putea să schimb viitorul acestei ţări", a declarat pentru Reuters Radu, un tânăr protestatar, în piaţă.

"Opération Mani pulite à la roumaine", titrează Andrada Noaghiu într-un material publicat în ediţia de luni a ziarului Le Parisien, la rubrica "Fapt divers", în care prezintă ancheta de corupţie care-l vizează pe Ponta, dar şi pe cea care vizează Apa Nova, pentru evaziune fiscală.

Postul RFI, dar şi AFP scriu despre faptul că presa română acuză autorităţile că au întârziat procedurile de transferare a unei părţi a răniţilor în spitale din străinătate, după creşterea bilanţului tragediei în weekend.

În ceea ce priveşte protestele, "dacă numărul participanţilor scade, această mobilizare fără precedent rămâne importantă, în pofida demisiei Guvernului şi nominalizării unui premier interimar", subliniază RFI, adăugând că "de zece zile manifestanţii îşi exprimă nemulţumirea faţă de o clasă politică, pe care o acuză că este coruptă şi incompetentă, dar şi dorinţa unei schimbări profunde".

Postul EURONEWS scrie pe site că printre victimele incendiului de la Colectiv se află doi studenţi străini. Manci Ayberk, studentul turc în vârstă de aproximativ 20 de ani, a murit duminică, într-un spital din România, după opt zile de agonie, alături de părinţii săi, iar Tullia Ciotola, în vârstă tot de 20 şi ceva de ani, a fost evacuată în Olanda, dar a decedat la sosire, precizează postul.

Mai mulţi specialişti străini au venit în România să ofere ajutor echipelor de chirurgi români, suprasolicitate după incendiu, de când au tratat peste 140 de răniţi, potrivit postului paneuropean. Aceşti medici străini - între alte ţări din Franţa, Marea Britanie, Israel, Turcia - sunt consideraţi eroi de către români, scrie Euronews.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”