Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi deputatul Vlad Cosma, trimişi în judecată de DNA

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi deputatul Vlad Cosma, trimişi în judecată de DNA

Alături de cei doi, anchetaorii au dispus trimiterea în judecată şi a lui Adrian Daniel Alixandru, director executiv al Direcţiei Patrimoniu, având în subordine Serviciul Achiziţii Publice şi Contracte, precum şi Serviciul Urmărire Lucrări Publice, fiinf acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, dar şi a afaceristului Răzvan Alexe, sub acuzaţia de traffic de influenţă şi dare de mită.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, „în perioada 2012 - 2013, Răzvan Alexe şi Vlad Cosma au cerut şi primit de la trei reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, denunţători în cauză, suma totală de 4.410.149,97 lei, ascunsă în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv de aceste societăţi către două firme controlate în fapt de inculpatul Răzvan Alexe”, notează procurorii.

Mită pentru obţinerea de contracte pentru întreţinerea drumurilor

Mircea Cosma a cerut, potrivit anchetatorilor, bani pentru a interveni, astfel încât trei firme să obţină contracte de la CJ Prahova.

„Sumele de bani au fost pretinse şi primite de cei doi în schimbul intervenţiei la persoane cu putere de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova şi anume la Mircea Cosma, preşedintele autorităţii publice judeţene şi Daniel Alixandrescu, director executiv al Direcţiei Patrimoniu, având în subordine Serviciul Achiziţii Publice şi Contracte, precum şi Serviciul Urmărire Lucrări Publice, astfel încât cele trei societăţi să obţină de la CJ Prahova trei lucrări de modernizare, respective, întreţinere a drumurilor, dar şi pentru a deconta cu prioritate lucrări deja efectuate”, se arată în documentul procurorilor.

Cele trei lucrări se referă la obiectivele următoare: "Modernizare DJ 101 I Buda Nedelea, judeţul Prahova", "Lucrări şi servicii privind întreţinerea curentă a drumurilor publice – plombe" şi "Întreţinerea curentă a drumurilor judeţene pe timp de iarnă 2012 – 2013".

De asemenea, procurorii susţin că, pentru a fi sigur că acele firme obţin contractele, preşedintele CJ Prahova s-a implicat direct în procedura de achiziţie publică.

„Pentru ca societăţile denunţătorilor să câştige cele trei lucrări, în cadrul Consiliului Judeţean Prahova s-au desfăşurat, sub directa implicare a lui Mircea Cosma şi a lui Alixandrescu Daniel Adrian, proceduri de achiziţie publică, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi prin care bugetul judeţului a fost prejudiciat cu suma totală de 6.077.273,24 lei”, mai precizează anchetatorii.

În acest context, arată DNA, „pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu rezultate din lege şi din fişa postului şi pentru a favoriza cele trei societăţi comerciale, Mircea Cosma şi Daniel Alixandrescu au cerut şi primit de la Răzvan Alexe o parte din sumele solicitate şi primite de acesta de la denunţători, respective, 1.890.064,27 lei, Mircea Cosma şi 130.000 lei, Daniel Alixandrescu”.

Totodată, anterior, în perioada 2010 – 2011, Mircea Cosma a cerut de la reprezentantul de atunci al uneia din cele trei societăţi comerciale (în prezent decedat), în schimbul decontării cu prioritate a sumelor datorate de autoritatea publică judeţeană pentru lucrări executate de această firmă, suma totală de 900.000 lei din care a primit 550.000 lei. Suma a fost ascunsă în contravaloarea unor suprafeţe de teren arabil, obiect al unor contracte de vânzare cumpărare autentificate, în baza cărora societatea le-a,,achiziţionat” de la persoane interpuse de Cosma, apropiate familiei sale, la preţuri supraevaluate. Obiectul mitei l-a reprezentat în acest caz diferenţa dintre preţul de vânzare către societatea respectivă şi preţul cu care terenurile fuseseră efectiv cumpărate anterior, de la primii proprietari şi este în de 487.000 lei.

În urma acţiunilor iniţiate de aceştia, procurorii anticorupţie susţin că bugetul judeţului Prahova a fost prejudiciat cu suma totală de 6.077.273, 24 lei, reprezentând: 1.513.971 lei, contract de lucrări având ca obiect executarea lucrării “Modernizare DJ 101 I, Buda - Nedelea, jud. Prahova”, 308.489,20 lei, contract de lucrări având ca obiect executarea de ”Lucrări şi servicii privind întreţinerea curentă a drumurilor publice - plombe”, 4.254.812,38 lei, contractele de servicii de deszăpezire campania 2012-2013.

De asemenea, procurorii au propus instanţei înlocuirea măsurii controlului judiciar luată faţă de Mircea Cosma, cu măsura arestului la domiciliu, după ce acesta ar fi încercat, printre altele, să vândă mai multe bunuri deţinute împreună cu spţia sa, pentru ca procurorii să nu poată pună sechestru, dar şi încălcarea unei dispoziţii impuse de judecătorul de drepturi şi libertăţi, respectiv, să nu ia legătura cu fiul său, Vlad Cosma.

Mai mult, la propunerea procurorilor, instanţa a decis ca sumele încasate lunar de Vlad Cosma , începând cu data de 28 februarie, reprezentând indemnizaţia şi alte venituri periodice provenite de la Parlamentului României, respectiv, Camera Deputaţilor, să fie poprite în cuantum de o treime.

Având în vedere că atât inculpatul Vlad Cosma, cât şi Mircea Cosma au vândut cotele părţi din imobilele deţinute în proprietate, exclusiv pentru sustragerea lor de la aplicarea sechestrului, procurorii au propus rezolvarea chestiunii prealabile, constând în anularea unei donaţii făcută de inculpatul Vlad Cosma, şi anularea actului de partaj voluntar efectuat de Mircea Cosma, ambele autentificate la data de 20 februarie 2014.

Dosarul a fost fost trimis pe masa magistraţilor Curţii Supreme.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Procurorii au pus sechestru pe bunurile şi conturile lui Mircea şi Vlad Cosma, în dosarul de corupţie

Procurorii anticorupţie au pus sechestru asigurător pe bunurile imobile şi pe conturile tuturor inculpaţilor din dosarul de corupţie în care sunt urmăriţi penal preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma şi fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma, parlamentarul contestând decizia în instanţă.

Afaceristul Răzvan Alexe, în arest la domiciliu. Judecătorii au înlocuit măsura arestului preventiv

Magistraţii Curţii Supreme au dispus înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru Răzvan Alexe, inculpat în dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro şi în dosarul de corupţie în care sunt urmăriţi penal şeful CJ Prahova, Mircea Cosma, şi fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma.

Senatorul Daniel Savu va coordona PSD Prahova. Mircea Cosma va fi operat pe cord

Daniel Savu îl va înlocui pe actualul preşedinte al PSD Prahova, Mircea Cosma, la coordonarea filialei judeţene a PSD. Cosma va fi operat pe cord

Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, rămâne în libertate, sub control judiciar

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, va fi cercetat în continuare în libertate, sub control judiciar, au decis definitiv, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ)

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante