Preşedintele Consiliului Judeţean, şeful IPJ Mehedinţi şi preşedintele PSD Orşova au fost REŢINUŢI pentru fapte de corupţie

Preşedintele Consiliului Judeţean, şeful IPJ Mehedinţi şi preşedintele PSD Orşova au fost REŢINUŢI pentru fapte de corupţie

Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, şi şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi, Ştefan Ponea, au fost reţinuţi, în noaptea de miercuri spre joi, pentru fapte de corupţie, potrivit unor surse judiciare. Preşedintele PSD Orşova, Constantin Popescu, a fost reţinut de procurorii DNA, joi dimineaţă.

Constantin Popescu a părăsit sediul central al DNA joi dimineaţă, fiind încătuşat şi dus în arestul Poliţiei Capitalei. În cursul zilei de joi, el urmează să fie dus, alături de celelalte persoane reţinute în acest dosar, la Curtea de Apel Bucureşti, cu propunerea de arestare preventivă.

Constantin Popescu, preşedinte al filialei Orşova a PSD din anul 2011 şi cunoscut drept un apropiat al preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu , deţine societatea Floricola, care asigură serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare în municipiul Orşova, printr-un contract de concesiune încheiat în 2006 pentru 25 de ani. De asemenea, firma asigură şi salubrizarea la Orşova, tot în baza unui contract de concesiune pentru 25 de ani.

Surse din Consiliul Local Orşova au declarat corespondentului MEDIAFAX că acuzaţiile aduse liderului PSD Orşova în acest dosar sunt legate de o achiziţie de teren care se afla în domeniul public, în suprafaţă de peste 5.000 metri pătraţi, în zona Coramnic din Orşova. Astfel, Constantin Popescu ar fi cumpărat acest teren la un preţ de şapte euro metrul pătrat, în condiţiile în care preţul pieţei în zona respectivă ar fi fost de peste 40 de euro metrul pătrat. Tranzacţia a fost aprobată de Consiliul Local Orşova.

Constantin Popescu este tatăl lui Valentin Popescu , directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mehedinţi, care este finul lui Adrian Duicu.

Adrian Duicu şi Ştefan Ponea sunt acuzaţi că ar fi determinat funcţionari publici să numească şi să menţină apropiaţi ai acestora în funcţii de conducere în instituţii publice şi să concesioneze terenuri din Orşova, la preţuri convenabile.

Inspectorul şef al IPJ Mehedinţi şi preşedintele Consiliului Judeţean au fost audiaţi mai multe ore de procurorii anticorupţie, ambii primind ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore. Joi dimineaţă, înainte de ora 7.00, Adrian Duicu a fost dus în Arestul Poliţiei Capitalei, în timp ce Ştefan Ponea a fost dus cu cinici ore înainte.

Duicu şi Ponea urmează să fie duşi, în cursul zilei de joi, în faţa judecătorilor, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Avocatul Marian Valon a declarat că patru persoane pe care el le-a reprezentat la DNA sunt cercetate în libertate, printre acestea fiind secretarul judeţului Ladislau Mednyanszky, directorul televiziunii Tele2 Drobeta şi managerului Spitalului Judeţean din Drobeta-Turnu Severin, Doina Borugă . El a precizat că dintre persoanele audiate la DNA au fost reţinuţi doar Duicu şi Ponea.

Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi şi şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi au fost ridicaţi şi duşi la audieri la sediul DNA Central în urma percheziţiilor făcute miercuri la sediile unor instituţii şi firme din Orşova, Drobeta-Turnu Severin şi Craiova, într-un dosar privind fapte de corupţie săvârşite de funcţionari cu funcţii de conducere în plan local, în perioada 2012-2013 şi în luna ianuarie 2014.

Procurorii au făcut percheziţii la sediul CJ Mehedinţi, la locuinţa din Orşova a lui Adrian Duicu, la casa părinţilor acestuia din comuna Topleţ, judeţul Caraş-Severin, precum şi la Hotelul Palace din Drobeta-Turnu Severin, deţinut de familia lui. De asemenea, au fost percheziţionate sediul Primăriei Drobeta-Turnu Severin, dar şi la locuinţa din Orşova a şefului Poliţiei Judeţene Mehedinţi, comisar-şef Ştefan Ponea, cunoscut drept un apropiat al lui Adrian Duicu, la sediul Primăriei Orşova, precum şi la firma Floricola, care furnizează serviciile de salubrizare şi apă-canal din Orşova şi care aparţine preşedintelui PSD Orşova, Constantin Popescu, al cărui fiu, Valentin Popescu, director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mehedinţi, îl are ca naş pe Duicu.

Mai mulţi funţionari publici de la CJ Mehedinţi, între care secretarul judeţului Ladislau Mednyanszky şi şefa Departamentului Resurse Umane, Silvia Şocâte, au fost duşi la audieri în urma percheziţiilor făcute la sediul instituţiei. La DNA central ar fi fost audiaţi şi şeful PSD Orşova, Constantin Popescu, precum şi fiul său Valentin Popescu.

Surse judiciare au spus că mai mulţi şefi de deconcentrate din Mehedinţi au fost audiaţi în cursul zilei de miercuri de procurori, aceştia fiind întrebaţi dacă li s-a impus să intervină pe lângă anumiţi agenţi economici pentru a-i determina să încheie contracte de sponsorizare şi publicitate cu televiziunea Tele2 Drobeta, deţinută de una dintre firmele familiei Duicu.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, într-un comunicat de presă, că prin ordonanţă a procurorilor de la Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie s-a dispus începerea urmăririi penale în această cauză, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, trafic de influenţă, respectiv cumpărare de influenţă, folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Din probele administrate de procurori până în prezent rezultă că, în perioada 2012-2013 şi în cursul lunii ianuarie 2014, "folosindu-se de influenţa conferită de funcţiile publice deţinute, două persoane din două instituţii publice ale judeţului Mehedinţi au determinat funcţionari din cadrul unor instituţii de interes public din acelaşi judeţ să îndeplinească acte de serviciu în favoarea intereselor personale ale celor doi sau ale apropiaţilor (rude şi patroni de societăţi comerciale de la care obţineau în schimb direct sau indirect foloase necuvenite)".

Surse judicare au declarat pentru MEDIAFAX că cele două persoane vizate sunt preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, şi şeful Inspectoratului de Poliţie Mehedinţi, Ştefan Ponea.

DNA a precizat, în comunicatul citat, că cele două persoane au intervenit pentru a influenţa "numiri şi menţineri în funcţii de conducere la unele instituţii publice sau numiri ale unor apropiaţi în funcţii de conducere".

Aceştia ar fi intervenit şi pentru aprobarea scoaterii din domeniul public şi concesionarea către apropiaţi la un preţ "convenabil", de suprafeţe de teren intravilan situate în centrul municipiului Orşova, în condiţiile în care erau înscrise în cartea funciară a localităţii Orşova ca aparţinând domeniului public al statului român şi astfel nu puteau fi trecute în domeniul privat şi nici concesionate, a mai arătat DNA.

Totodată, cei doi şi-ar fi folosit influenţa pentru a determina "funcţionari de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Mehedinţi să deconteze către anumite societăţi comerciale servicii medicale presupus neefectuate" sau pentru a determina unii agenţi economici din Mehedinţi "să încheie contracte de publicitate sau sponsorizare, în condiţii favorabile unui post de televiziune local".

Aceştia şi-ar fi folosit influenţa şi pentru a permite unor persoane neautorizate să aibă acces la informaţii care, la acel moment, nu erau destinate publicităţii, "astfel încât anumiţi agenţi economici să obţină folos necuvenit şi condiţii financiare avantajoase şi împiedicarea altor agenţi economici să participe la o licitaţie publică", fiind astfel dezavantajat Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta-Turnu Severin, instituţia publică beneficiară a bunurilor ce aveau să fie dobândite prin achiziţie publică, potrivit DNA.

Cei doi ar fi intervenit şi pentru avantajarea unei anumite persoane prin furnizarea subiectelor la un concurs pentru ocuparea unei funcţii de şef serviciu la Consiliul Judeţean Mehedinţi, în detrimentul altor persoane.

Surse judiciare au arătat că la Mehedinţi se formase o adevărată reţea în care erau implicaţi funcţionari ai statului, rudele lor, oameni de afaceri, scopul fiind să obţină ilegal bani publici. Una dintre metode era obţinerea banilor de la Casa de Asigurări de Sănătate. Astfel, firma familiei lui Adrian Duicu ar fi decontat examene RMN care în realitate nu fuseseră făcute niciodată.

Sursele citate au mai arătat că preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi ar fi primit informaţii care nu erau destinate publicităţii, pe care le folosea ca să santajeze politicieni şi oameni de afaceri prin televiziunea familiei sale, în care ajungeau sume importante de bani de la firmele favorizate, sub forma unor contracte de sponsorizare şi publicitate.

În acest dosar sunt vizate şi mai multe firme de construcţii din Drobeta-Turnu Severin care au contracte cu instituţii publice locale, dar şi cu Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), au mai arătat sursele judiciare. Între aceste firme se află Alpha Construct Sistem, aparţinându-i omului de afaceri Constantin Izvoranu, care are mai multe contracte de reabilitare şi asfaltare de drumuri atât cu Consiliul Judeţean Mehedinţi, cât şi cu Primăria Drobeta Turnu Severin.

Conform surselor judiciare citate, în acest dosar ar fi vizaţi şi funcţionari de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Mehedinţi şi angajaţi ai Spitalului Judeţean, unde au avut loc, de asemenea, percheziţii. Totodată, anchetatorii au descins şi la locuinţa managerului Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin, Doina Borugă.

Surse judiciare au afirmat că în acest dosar de corupţie ar fi în atenţia anchetatorilor şi judecătoarea Adina Ponea, sora şefului Poliţiei Mehedinţi, care este preşedinte al Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal de la Curtea de Apel Craiova, dar şi procurorul Elisabeta Ponea, soţia comisarului-şef Ştefan Ponea.

Presa locală a relatat, de-a lungul anilor, despre afacerile derulate de preşedintele CJ Mehedinţi prin firme înregistrate pe numele soţiei, Mariana, şi al mamei sale, Ana Duicu, care deţin mai multe benzinării în Drobeta Turnu Severin şi în comuna natală - Topleţ, precum şi un hotel la ieşirea din Drobete Turnu Severin, dar şi clinica medicală Romrad-RMN, care funcţionează în Policlinica Spitalului Judeţean.

În mai 2012, cu o lună înaintea alegerilor locale, la care Adrian Duicu candida pentru funcţia de preşedinte al CJ Mehedinţi, din partea USL, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că acesta, care atunci era consilier judeţean, a fost găsit incompatibil.

Potrivit ANI, Ioan Adrian Duicu a participat la deliberarea şi adoptarea unei hotărâri a Consiliului Judeţean Mehedinţi din 28 octombrie 2008, prin care a fost aprobată închirierea unui teren, în suprafaţă de 250 de metri pătraţi, situat în incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta-Turnu Severin către SC Romrad-RMN SRL, precum şi a unei hotărâri din 31 august 2009, privind vânzarea a două corpuri de proprietate din municipiu către aceeaşi societate, în condiţiile în care el era asociat în cadrul firmei.

Ioan Adrian Duicu a fost consilier judeţean în CJ Mehedinţi din 27 iunie 2008, iar din 2 aprilie 2007 era asociat în cadrul SC Romrad-RMN SRL, preciza atunci ANI.

În 21 mai 2012, Duicu a contestat raportul de evaluare al ANI, acesta cerând Curţii de Apel Craiova anularea actului. După un an, în 21 mai 2013, Curtea de Apel Craiova i-a admis cererea şi a dispus anularea raportului de evaluare al ANI, din 9 mai 2012. Decizia a fost contestată de ANI la instanţa supremă, termenul de judecare fiind 18 noiembrie 2014.

Presa locală a scris că la Curtea de Apel Craiova dosarul acestuia a fost judecat de secţia al cărei şef este magistratul Adina Ponea Calotă, sora şefului Poliţiei Judeţene Mehedinţi, Ştefan Ponea.

Adrian Duicu este, din 2009, preşedinte al PSD Mehedinţi şi secretar executiv al PSD la nivel naţional, precum şi membru în Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina