Președintele Iohannis a inițiat consultări pentru elaborarea Strategiei Naționale de Apărare

Președintele Iohannis a inițiat consultări pentru elaborarea Strategiei Naționale de Apărare

Președintele Klaus Iohannis a inițiat procesul de consultări interinstituționale pentru elaborarea Strategiei Naționale de Apărare, anunță Administrația Prezidențială.

"Din inițiativa președintelui României, domnul Klaus Iohannis, a început procesul de consultări la nivel interinstituțional pentru elaborarea Strategiei Naționale de Apărare", arată un comunicat de presă difuzat marți de către Administrația Prezidențială.

Astfel, marți, consilierul prezidențial George Scutaru și consilierul de stat Sebastian Huluban au avut o întâlnire cu membrii Comisiei de Apărare din Camera Deputaților pentru a le prezenta liniile generale ale viitoarei Strategii Naționale, solicitându-se din partea deputaților propuneri în acest sens.

Administrația Prezidențială anunță că un demers similar va fi făcut în Comisia de Apărare a Senatului.

"Între timp, se primesc de la instituții ale statului evaluări privind riscurile, amenințările și vulnerabilitățile la adresa securității naționale, informații care vor fi folosite în elaborarea documentului final. Procesul de definitivare a Strategiei Naționale de Apărare va include și discuții cu organizații nonguvernamentale, care își desfășoară activitatea în domeniul securității naționale", arată sursa citată.

Administrația Prezidențială indică faptul că aceste acțiuni se înscriu în viziunea politică a președintelui Klaus Iohannis, potrivit căreia Parlamentul trebuie să fie un partener în reformarea instituțiilor publice.

Potrivit sursei menționate, documentul trebuie înaintat Parlamentului în termen de șase luni de la învestirea în funcție a președintelui.

"În conformitate cu prevederile Constituției României și Legea 473/2004 privind planificarea Apărării, Strategia Națională de Apărare a țării este principalul document care fundamentează planificarea apărării la nivel național, alături de programul de guvernare în vigoare", subliniază sursa citată.

La nivelul Administrației Prezidențiale, cu redactarea acestui document este însărcinat Departamentul Securității Naționale, condus de consilierul prezidențial George Scutaru.

Pe 9 februarie, președintele Klaus Iohannis a anunțat în plenul legislativului că, în decursul acestei sesiuni parlamentare, va prezenta Parlamentului strategia națională de apărare.

"Respectul față de instituția Parlamentului se exprimă și în îndeplinirea obligațiilor care îmi revin în calitate de președinte. În decursul acestei sesiuni voi prezenta Parlamentului strategia națională de apărare în conformitate cu Legea fundamentală", a declarat Klaus Iohannis, la Parlament. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?