Primarul Braşovului va fi cercetat sub control judiciar, a decis Curtea de Apel Braşov

Primarul Braşovului va fi cercetat sub control judiciar, a decis Curtea de Apel Braşov

Primarul Braşovului, George Scripcaru, reţinut, luni, pentru abuz în serviciu şi luare de mită într-un dosar privind încheierea unor contracte de energie termică între municipalitate şi mai multe firme, va fi cercetat sub control judiciar, a decis, marţi seară, Curtea de Apel Braşov. 

Primarul Braşovului va fi cercetat sub control judiciar, a decis Curtea de Apel Braşov
Marţi seară, la ora 21.00, magistraţii Curţii de Apel Braşov au respins propunerea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă pentru 30 de zile a primarului Braşovului, George Scripcaru, precum şi a celorlalţi doi reţinuţi în acest dosar, fostul director al Hidroelectrica Mihai David şi Mariana Simina Costan, luând decizia ca toţi trei să fie cercetaţi sub control judiciar.

Toţi cei trei reţinuţi au fost aduşi, marţi, la ora 14.30, încătuşaţi, de la IPJ Braşov, cu o dubă, iar după aproximativ jumătate de oră au fost duşi înapoi în arestul Poliţiei Judeţene Braşov deoarece avocaţii au cerut răgaz pentru studierea dosarului. La ora 17.00, George Scripcaru, Mihai David şi Simina Costan au fost readuşi la Curtea de Apel Braşov, pentru judecarea măsurilor propuse de către procurori.

După audierea celor trei, judecătorii au rămas în pronunţare pentru ora 21.00.

Întrucât ordonanţa de reţinere a lui Scripcaru expirase, acesta a plecat acasă, în cartierul braşovean Schei, împreună cu fratele său, iar la ora 21.00 s-a prezentat în faţa judecătorilor pentru aflarea deciziei instanţei.

Ceilalţi doi reţinuţi au fost duşi, la ora 19.00, înapoi în arestul IPJ Braşov, în condiţiile în care ordonanţele lor de reţinere erau încă valabile şi nu mai fost aduşi în faţa instanţei în momentul pronunţării.

La ieşirea din sediul Curţii de Apel Braşov, primarul George Scripcaru a fost aşteptat cu o maşină de către fratele său. El a declarat jurnaliştilor că nu vrea să comenteze nimic din dosar, dar că va sta la dispoziţia anchetatorilor ori de câte ori va fi nevoie.

Simina Costan şi Mihai David urmează să fie eliberaţi din arestul IPJ Braşov în momentul expirării ordonanţelor de reţinere.

Procurorii DNA au făcut contestaţie la decizia Curţii de Apel Braşov, aceasta urmând să se judece la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Primarul Braşovului a fost reţinut, luni, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Braşov, după aproape două ore de audieri, el fiind acuzat de abuz în serviciu şi luare de mită, după ce ar fi facilitat unor firme încheierea de contracte cu municipalitatea, o parte din banii obţinuţi în mod injust fiind utilizaţi, din dispoziţia sa, în campania pentru alegerile locale din 2012.

De asemenea, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea pentru 24 de ore a lui Ciprian Mihai David şi a Marianei Simina Costan, administratori ai unei societăţi comerciale, pentru două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, precum şi a lui Silviu Călin Pop, de asemenea administrator de firmă, pentru complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, şi dare de mită.

Marţi, George Scripcaru, Mihai David şi Simina Costan au fost prezentaţi Curţii de Apel Braşov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cazul lui Călin Silviu Pop, procurorii au dispus control judiciar.

Potrivit ordonanţelor de reţinere întocmite de procurori, în perioada 2010-2012, primarul Braşovului, George Scripcaru, în baza unei înţelegeri cu Simina Costan, Mihai David şi o altă persoană, a acţionat pentru obţinerea de foloase necuvenite (sume de bani şi bunuri) prin preluarea activelor, licenţelor şi activităţii CET SA de către o societate comercială administrată de aceştia din urmă, înfiinţată în acest scop şi care nu dispunea de experienţă în domeniu.

"Concret, în urma demersurilor întreprinse, George Scripcaru şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu şi a determinat alţi funcţionari publici de la Consiliul Local Braşov, precum şi de la societăţile deţinute de acesta, SC CET SA şi SC Tetkron SRL, să îşi îndeplinească de asemenea defectuos atribuţiile de serviciu, consecinţa fiind adoptarea unor hotărâri şi semnarea unor contracte prin care bunurile acestor două societăţi au trecut în patrimoniul firmei administrate de ceilalţi doi suspecţi, subevaluate sau chiar cu titlu gratuit", au scris procurorii în documentele citate.

Anchetatorii susţin că, în perioada 2011-2012, a fost achiziţionată nelegal energie termică produsă de firma administrată de cei trei oameni de afaceri, peste necesarul populaţiei. Consecinţa a fost prejudicierea Primăriei Braşov cu suma de 24.415.199 de lei, care reprezintă totodată un folos necuvenit pentru societatea respectivă, a precizat DNA.

De asemenea, în contextul derulării programului "Termoficare 2006 - 2015, căldură şi confort", aprobat prin Ordinul MAI nr. 157/2011, ca urmare a derulării achiziţiei publice "interconexiune reţea de transport apă fierbinte, zona Nord", în valoare de 6.136.171,18 lei, şi în urma unei înţelegeri prealabile frauduloase cu primarul Scripcaru, lucrarea a fost atribuită unei firme controlate de Călin Silviu Pop.

Contractul a fost atribuit în urma unei proceduri formale, în condiţiile în care societatea comercială administrată de Pop nu era autorizată să facă astfel de lucrări, firma respectivă fiind de altfel singurul participant la licitaţia desfăşurată în acest sens, conform DNA.

Mai mult, angajaţii SC Tetkron SRL au predat amplasamentul lucrării încă din luna septembrie 2011, deşi contractul s-a încheiat abia în luna octombrie 2011.

În schimbul atribuirii acestei lucrări, George Scripcaru i-a cerut omului de afaceri ca o parte din banii primiţi în mod necuvenit de la Primăria Braşov (aproximativ 100.000 de euro), să fie utilizaţi pentru cumpărarea de materiale electorale (pixuri, brichete etc.) şi pentru achiziţionarea a aproximativ 2.000 de pachete cu alimente, în cadrul campaniei pentru alegerile locale din anul 2012, au mai scris procurorii în ordonanţele de reţinere.

În urma auditului financiar pentru anul 2014, auditorii Curţii de Conturi, verificând relaţia comercială desfăşurată de Primăria Braşov cu firma lui Pop, au constatat că beneficiarul - Primăria Braşov - a achitat constructorului nejustificat 1.914.926,15 lei, sumă ce reprezintă prejudiciul pentru municipalitate şi un folos necuvenit pentru societatea respectivă.

Procurorii DNA Braşov au făcut, luni, percheziţii la Primăria Braşov şi la locuinţa edilului, din cartierul braşovean Şchei. De asemenea, procurorii anticorupţie au făcut percheziţii şi la punctul de lucru al SC Delcar SRL Braşov - în biroul lui Mihai Ciprian David, la sediul social al SC Bepco SRL, la sediul social al SC Transformer Energy Supply SRL, din municipiul Braşov, la sediul social al SC Tetkron SRL, tot din Braşov, precum şi la Hotel Kronwell, la punctul de lucru al SC Iporo Com SRL Braşov şi în biroul lui Daniel Popescu. Procurorii anticorupţie au făcut percheziţii şi la sediul social al SC Radioteleviziunea Transilvania SRL, în spaţiie folosite de către Antonie Cristina-Iuliana şi de primarul George Scripcaru.

În dosar sunt cercetate presupuse fapte de abuz în serviciu în legătură cu încheierea unor contracte de vânzare-cumpărare sau prestări servicii de către SC CET SA Braşov sau SC Tetkron SRL, societăţi deţinute de UAT Municipiul Braşov cu SC Bepco SRL Ghimbav, societate controlată de Simina Costan şi de Călin Filimon Costan (asociat grupul ICCO), precum şi de Mihai David, fost director Hidroelectrica SA, prin care s-a urmărit devalizarea celor două societăţi şi scoaterea acestora de pe piaţa energiei în favoarea Bepco.

Procurorii DNA au găsit, în demisolul imobilului în care locuieşte primarul Braşovului, George Scripcaru, o valiză în care erau 3.000 de euro şi 41.000 de lei, bani nejustificaţi în contextul în care edilul le-a spus anchetatorilor că în casă are doar 2.700 de lei, potrivit unor surse judiciare.

"Cu ocazia percheziţiilor desfăşurate cu încuviinţarea judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Braşov au fost ridicate mai multe înscrisuri vizând faptele cercetate în prezenta cauză, medii de stocare şi sume de bani considerabile. De exemplu, la demisolul locuinţei inculpatului Scripcaru George, într-o valiză au fost găsite sumele de 41.000 de lei şi 3.000 de euro, după ce în prealabil acesta a comunicat organelor de urmărire că deţine în locuinţă doar suma de 2.700 de lei, necesară pentru cheltuieli curente", au spus surse judiciare.

Anchetatorii au mai ridicat din locuinţa Cristinei Antonie suma de 90.000 de lei şi 2.400 de euro, iar în locuinţa lui Mihai David, fost director Hidroelectrica SA, şi din cea a Siminei Costan, care controlează SC Bepco SRL Ghimbav, au fost găsiţi peste 300.000 de lei, au precizat sursele citate.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Momentul în care Putin va ordona invadarea Ucrainei / Indiciile oferite de experți militari

2 VIDEO Priviți ce postează Armata Rusiei!

3 Loredana a fugit cu „morcovul italian”?

4 Valentin Naumescu: Rusia a luat deja decizia privind Ucraina / Amănuntul uitat de mulți și invocat de profesor

5 Dihonie în PSD din cauza grevei de la STB! / Ciolacu a strâns-o de „amigdale” pe Firea să-l demisioneze pe ăla d…