Proiectul privind interzicerea fumatului în spații închise, adoptat de Camera Deputaților

Proiectul privind interzicerea fumatului în spații închise, adoptat de Camera Deputaților

Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului a fost adoptat marți de plenul Camerei Deputaților. Actul normativ a fost aprobat cu 164 de voturi pentru, 20 împotrivă și 26 de abțineri.

Proiectul prevede interzicerea completă a fumatului în toate spațiile publice închise, în spațiile închise de la locul de muncă și în locurile de joacă pentru copii, inscripționarea pachetelor cu produse din tutun, desfășurarea de campanii de informare și educare a populației, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmează să le achiziționeze, indicarea în produsele finale a conținutului de gudron, nicotină și monoxid de carbon.

Totodată, legea conține unele măsuri privind utilizarea ingredientelor pentru produsele din tutun, având ca scop protejarea sănătății persoanelor fumătoare și nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor și asigurarea unui nivel adecvat al calității vieții populației.

Potrivit proiectului de lege, fumatul este permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaționale, cu respectarea următoarelor condiții: să nu fie spațiu de trecere sau de acces în spații publice închise; să fie dotate cu sisteme de ventilație funcționale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă; să fie dotate cu scrumiere și extinctoare și amenajate în conformitate cu prevederile legale.

Fumatul este permis în celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță.

Nerespectarea prevederilor legii impune sancțiuni cuprinse între 100 și 15.000 de lei. La prima abatere sancțiunea constă în amendă plus suspendarea activității unității respective, iar la a doua abatere — amendă și închiderea unității.

La dezbateri, deputatul liberal Horia Cristian a anunțat că PNL votează acest proiect de lege. "Este momentul ca România să intre și ea în normalitate, în rândul țărilor europene în care s-a limitat în mod drastic fumatul în spațiile publice", a spus el.

La rândul său, deputatul UDMR Mate Andras Levente a precizat că și deputații Uniunii votează proiectul.

"Fiecare cetățean are dreptul la sănătate și atunci când noi lucrăm în Parlament și cei care nu suntem fumători avem dreptul la sănătate. Spun acest lucru pentru că foarte mulți colegi nu respectă nici măcar dreptul nostru la sănătate atunci când fumează în fața ușii de intrare. De asemenea, atunci când mergem cu copiii la o cafenea, copilul meu sau al dvs sau al cetățenilor este pus în pericol pentru că este obligat să inhaleze fumul de țigară. Vă solicit să susțineți acest proiect de lege și grupul nostru va vota pentru", a spus Mate Andras Levente.

Și deputatul PSD Aurelia Cristea, unul dintre inițiatorii legii, le-a cerut deputaților să voteze favorabil proiectul.

"Știu că astăzi va fi cel mai greu pentru colegii care sunt fumători, dar știu că fiecare dintre dvs, în toată această perioadă, mi-ați spus în particular, atunci când am încercat să vă conving de nevoia acestei legi, că poate aceasta este legea care îmi va da posibilitatea să mă las de fumat știind că nu este sănătos", a spus Aurelia Cristea.

Deputatul Florentin Gust a anunțat că și deputații PSRO vor vota legea. "Este o lege foarte bună pentru copiii României, un pas important pentru ceea ce înseamnă civilizație. PSRO va vota această lege", a afirmat Gust, care s-a declarat fumător a trei pachete de țigări pe zi.

"Sunt fumător, dar voi vota această lege. Îi anunț pe fumători că voi înființa grupul celor dependenți de nicotină. Vă aștept", a adăugat și deputatul PNL Traian Dobrinescu.

Camera Deputaților este for decizional în cazul acestui proiect.

Proiectul a fost adoptat de Senat în anul 2011.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...