Radu Mazăre contestă în instanță controlul judiciar

Radu Mazăre contestă în instanță controlul judiciar

Primarul Constanței, Radu Mazăre, a venit joi la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde se va judeca cererea sa de revocare a măsurii controlului judiciar impusă împotriva lui în dosarul în care este acuzat de corupție în legătură cu construirea cartierului "Henri Coandă".

În data de 8 octombrie, instanța supremă i-a respins cererea lui Mazăre, însă primarul a făcut contestație, care se va judeca joi.

Procurorii susțin că, în anul 2011, omul de afaceri Morgenstern Avraham, reprezentantul SC Shapir Structures SRL, i-a oferit lui Radu Mazăre, prin intermediul lui Elan Schwartzenberg, suma totală de 175.000 de euro pentru a facilita câștigarea de către acea societate, în condiții avantajoase, a licitației având ca obiect contractul de construire a Campusului social "Henri Coandă" în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro).

Banii au fost trecuți prin conturile mai multor societăți offshore și au ajuns în final la Radu Mazăre și la fratele acestuia, Alexandru Mazăre, potrivit DNA.

"Traseul mitei a fost următorul: Societatea offshore Larton Consultants Ltd (unic asociat al SC Shapir Structures SRL) transferă în contul societății Melici Management Inc. (beneficiar real Schwartzenberg Emilian) suma de 109.835 euro la data de 28.07.2011 și suma de 173.012 euro la data de 24.08.2011; Societatea Melici Management Inc. transferă în contul personal al primarului Mazăre Radu Ștefan deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, suma de 95.000 euro la data de 13.09.2011 și în contul personal al lui Mazăre Alexandru deschis la aceeași bancă — Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, suma de 40.000 euro în aceeași dată; tot în contul personal al lui Mazăre Alexandru deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, Melici Management Inc. a transferat suma de 40.000 euro în data de 06.12.2011. Operațiunile prin care frații Mazăre au primit sumele de bani sus-menționate au avut ca justificare 'fees' — onorariu", se arată în referatul DNA.

Potrivit DNA, aceste sume de bani au fost oferite primarului Radu Mazăre pentru ca acesta să efectueze o serie de demersuri, unele intrând în atribuțiile sale de serviciu — inițierea unor hotărâri de Consiliu Local—, altele în afara atribuțiilor de serviciu, cum ar fi consilierea reprezentantului Shapir Structures, Morgenstern Avraham, în cadrul a numeroase întâlniri avute de cei doi pe parcursul desfășurării procedurii de achiziție.

Anchetatorii afirmă că unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de primar în favoarea societății Shapir Structures au fost cele prin care, la solicitarea lui Morgenstern Avraham, a fost aprobată creșterea valorii contractului de achiziție cu suma de 3.722.910 lei fără TVA — circa 900.000 de euro, adică de la 37.241.120 lei, cât a fost valoarea estimată de autoritatea contractantă la publicarea anunțului de achiziție publică, la 40.964.030 lei, cât a fost oferta financiară a societății Shapir.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”