Rata de sancţiuni în urma recomandărilor OLAF, 46% în România; media UE - 54%

Rata de sancţiuni în urma recomandărilor OLAF, 46% în România; media UE - 54%

Rata de sancţiuni în urma unor recomandări formulate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) este, în România, de 46% în perioada 2006 - 2013, media UE pentru aceeaşi perioadă fiind de 54%, informează Comisia Europeană.

Rata de sancţiuni în urma recomandărilor OLAF, 46% în România; media UE - 54%

Potrivit raportului anual al OLAF, în perioada 2006 - 2013, România a primit 70 de recomandări pentru adoptarea de măsuri din partea acestui serviciu. Dintre acestea, în 17 cazuri nu s-a luat încă nici o decizie, 31 sunt în curs de investigare, 12 au fost respinse şi 10 au rezultat în sancţiuni. În cazurile în care s-a ajuns deja la o decizie, rata celor ce rezultă în sancţiuni în relaţie cu recomandările primite de la OLAF este de 46%., se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX, marţi, de Comisia Europeană (CE).

La o medie europeană de 54% pentru aceeaşi perioadă, doar cinci state membre UE din 27 (Croaţia nu este inclusă în statistica respectivă) înregistrează o rată de sancţionare de 100%, şi anume Cipru, Ungaria, Malta, Slovenia şi Suedia.

Raportul arată că, în 2013, OLAF a primit cel mai mare număr de informaţii susceptibile să prezinte interes pentru investigaţii de la crearea sa, respectiv 1.294 de astfel de informaţii (cu 35% mai multe decât în 2009). De asemenea, OLAF a deschis un număr mare de investigaţii (253), cu 58% mai multe decât în 2009, şi au fost finalizate 293 din cele pe rol. Pe ansamblu, durata medie a unei investigaţii a scăzut la 21,8 luni.

În raport se mai precizează că OLAF a emis, anul trecut, 353 de recomandări privind adoptarea de măsuri financiare, judiciare, administrative şi disciplinare de către autorităţile competente, adică cu 81% mai multe decât în 2009. OLAF a recomandat, de asemenea, recuperarea la bugetul UE a unor sume importante, respectiv 402,8 milioane de euro.

Tot în 2013, OLAF a sprijinit CE în procesul de elaborare a legislaţiei şi a politicilor antifraudă. Oficiul a avut o contribuţie substanţială la propunerea legislativă a Comisiei din luna iulie privind instituirea unui Parchet European (EPPO). Prin această iniţiativă, arată CE, se va asigura că în întreaga Europă, cazurile de fraudă care aduc atingere bugetului UE sunt urmărite penal cu consecvenţă şi că persoanele care comit fraude sunt aduse în faţa justiţiei.

Întrucât comerţul ilicit cu produse din tutun privează bugetele UE şi ale statelor membre de resurse considerabile în fiecare an, OLAF a continuat să acorde prioritate luptei împotriva acestui fenomen dăunător, pe tot parcursul anului, mai precizează CE.

Misiunea OLAF se axează pe trei obiective: protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene, prin investigarea cazurilor de fraudă, de corupţie şi a oricăror alte activităţi ilegale; detectarea şi investigarea faptelor grave legate de îndeplinirea îndatoririlor profesionale de către membrii şi personalul instituţiilor şi organismelor UE, care ar putea declanşa proceduri disciplinare sau penale şi sprijinirea instituţiilor UE, în special a Comisiei Europene, în ceea ce priveşte elaborarea şi punerea în aplicare a legislaţiei şi a politicilor antifraudă.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...