REPORTAJ / Peste 150.000 de pacienți și numeroase tehnici noi în transplantul cardiac, la Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureș

REPORTAJ / Peste 150.000 de pacienți și numeroase tehnici noi în transplantul cardiac, la Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureș

Institutul de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureș a avut, în cei 20 de ani de activitate, peste 150.000 de pacienți, au fost realizate 55 de transplanturi cardiace și s-au introdus unele tehnici în premieră în România, grație unor cercetări începute încă din anii '50 -'60.

Prima operație pe cord închis pentru stenoză mitrală — operație fără suportul circulației extracorporeale, fără oprirea inimii — a fost făcută la Clinica Chirurgie I din Târgu Mureș în 29 martie 1957, de către o echipă mixtă din București și Târgu Mureș, formată din prof. dr. Nicolae Hortolomei, prof. dr. Dan Setlacec, prof. dr. Papay Zoltan și prof. Maros Tiberiu. Această intervenție avea loc după patru ani de la efectuarea primei operații de acest gen din România, la București, de către o echipă coordonată de prof. dr. Nicolae Hortolomei.

Acest gen de intervenții a continuat la Târgu Mureș și în anii ' 60 sub conducerea conf. dr. Ioan Pop D. Popa, iar în 1964 la Stația Experimentală a Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș a fost inițiată activitatea operatorie experimentală pe cord-deschis cu ajutorul circulației extracorporeale. Aici au fost efectuate primele transplanturi cardiace ortotopice pe animal de către  dr. Radu Deac, iar studiile sale au fost publicate în Revista Medicală din acel an.

În data de 5 aprilie 1973 a avut loc prima operație pe cord deschis în Târgu Mureș, iar din echipa operatorie au făcut parte și prof. dr. Ioan Pop D. Popa și dr. Radu Deac — care efectuaseră stagii de pregătire în străinătate. După această intervenție, la Clinica Chirurgie II și Chirurgie cardio-vasculară au mai fost efectuate încă 16 operații pe cord deschis.

Potrivit site-ului IUBCvT Târgu Mureș, începând cu 1976, repetatele vizite ale profesorului Marius Barnard de la Spitalul Grote Schuur din Cape Town, Africa de Sud, stimulează și perfecționează activitatea de chirurgie pe cord-deschis, crescând diversitatea și numărul operațiilor de la 300 la 500 pe an. Acest fapt a dus la dezvoltarea chirurgiei coronariene, chirurgiei valvulare și chirurgiei cardiopatiilor congenitale.

În decembrie 1995, prin Hotărâre de Guvern, au fost înființate cinci centre regionale de cardiologie, cu personalitate juridică, la București, Cluj, Târgu Mureș, Timișoara și Iași.

În perioada iunie-septembrie 1999 la Târgu Mureș au fost efectuate primele prelevări multiple de organ, în 24 octombrie 1999 dr. Radu Deac îl asistă pe dr. Șerban Brădișteanu la primul transplant cardiac din România la Spitalul de Urgență Floreasca din București, iar în data de 14 noiembrie 1999, după trei prelevări succesive de cord de la donator, se efectuează primul transplant cardiac ortotopic la Târgu Mureș.

Prezent la manifestările care marchează aniversarea a 20 de ani de la înființarea IBCvT Târgu Mureș, denumit acum Institutul de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT), dr. Radu Deac, vicepreședintele Academiei de Științe Medicale, a spus că îi este foarte greu să rezume într-un timp scurt o activitate 'atât de tumultoasă și de performantă', care s-a desfășurat de-a lungul mai multor decenii la nivelul centrului medical mureșean.

'Apariția IBCvT acum 20 de ani a fost unul dintre momentele importante, dar această activitate s-a dezvoltat pe parcursul a 50 de ani. Ce face deosebit acest institut? În primul rând performanța. Faptul că toate procedeele de vârf ale domeniului cardiovascular, atât din punct de vedere al diagnosticului, cât și al tratamentului, dar în special operarea a numeroase boli cardiace la adulți, adolescenți, copii, nou-născuți chiar, până la transplantul cardiac, care este înlocuirea totală a inimii unui om, în care IBCvT a avut o prioritate absolută pentru că cercetările au început în anii 60 și abia în 1999 s-au desăvârșit și s-a trecut la etapa clinică. Această evoluție îndelungată a dovedit că rezultatele au fost pe măsura acestei pregătit îndelungate, faptul că avem pacienți la 10-15 ani operați după transplant, în stare de bună sănătate, trăiesc o viață normală, este o satisfacție care greu poate fi egalată de orice alt domeniu (...) În general, în știință este bine să ne caracterizeze modestia. Toți oamenii de știință gândesc, au idei, probabil unele le-am făcut concomitent cu alții. Da, sunt priorități și chiar în transplantul de inimă avem tehnici pe care le-am introdus pentru prima dată și sperăm să fie validate în timp, să fie utilizate și de alte centre în scopul perfecționării rezultatelor', a afirmat vineri dr. Radu Deac.

El a afirmat că în IUBCvT Târgu Mureș peste 50% din personal este tânăr, ceea ce reprezintă garanția faptului 'că această instituție de elită și de performanță va dăinui în viitor și se va perfecționa'.

Doctorul Deac susține că se dorește ca în fiecare provincie istorică din țară să existe câte o instituție la fel de puternică.

'Aceste instituții să colaboreze între ele, să-și schimbe experiența, să se perfecționeze și toate în favoarea populației, pentru ca un pacient cu boală de inimă să nu fie nevoit să traverseze țara, să ajungă la un centru, ci să aibă în perimetrul domiciliului său tot ce are nevoie cel puțin din punct de vedere al bolilor de inimă', a afirmat dr. Deac.

În decembrie 2005, în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș a fost inaugurat primul Centru Cardiovascular Pediatric din România, care reunește unități clinice de profil unice în țară, cu circuite funcționale distincte, dedicate depistării, diagnosticării și tratamentului malformațiilor cardiace la copilul mic.

Șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară și Cardiologie Pediatrică, prof. dr. Horațiu Suciu, a arătat că este foarte mândru de ceea ce s-a realizat la Târgu Mureș în privința cardiologiei pediatrice și s-a arătat optimist în privința menținerii clinicii în poziția de lider la nivel național.

'Uitându-mă în spate cu un ochi, și cu celălalt în față, dacă se poate spune așa, sunt optimist. Evident că mulțumit pe deplin nu poți să fii niciodată dacă dorești să-ți continui un traiect ascendent. Există încă numeroase lucruri de făcut, dar comparativ cu alte centre care sunt pe același palier cu noi, putem spune că din acest punct de vedere la nivel național suntem lideri atât din punct de vedere al patologiilor pe care le abordăm, al numărului de intervenții chirurgicale. Suntem la nivelul oricărui centru din străinătate în ceea ce privește numărul de intervenții și complexitatea lor. Acum, la ceas de bilanț, am operat în acești 10 ani, în acel spațiu destinat exclusiv copiilor, operațiilor pediatrice, 3.224 de intervenții chirurgicale la copii, adică peste 300 de copii în fiecare an. Este o cifră foarte mare, cu atât mai mult cu cât la nivelul experților europeni este stabilită o cifră de 250-300 de copii/an, ca și cifră ideală care asigură echipei implicate suficiente cazuri pentru a-și forma o experiență bună și este practic cifra recomandată pentru un centru bun. Evident că sunt câteva centre în Europa care operează mai multe cazuri, până în 500 pe an, dar acestea sunt doar câteva. Noi suntem mulțumiți pentru poziția pe care o ocupăm pe harta Europei în acest moment și, evident, vrem mai mult, un lucru care ne obligă, dar nu numai pe noi, ci și pe cei care trebuie să ne susțină', a arătat dr. Horațiu Suciu.

Potrivit acestuia, deși la Târgu Mureș sunt efectuate numeroase intervenții, un singur centru la nivelul întregii țări este insuficient pentru a face față tuturor cazurilor.

'Pe de altă parte sunt nemulțumit, pentru că noi nu trăim izolați aici, într-un turn de fildeș, suntem permanent sub bombardamentul numeroaselor cazuri care ne sunt trimise din întreaga țară și realizăm că un singur centru într-o țară ca România este absolut insuficient, numeroși copii fiind în continuare obligați, pentru că această capacitate logistică a noastră este limitată, să fie referiți altor centre de specialitate din străinătate, un lucru care nu este de dorit', a afirmat dr. Suciu.

Horațiu Suciu a spus că la nivel național ar trebui să existe cel puțin două-trei centre capabile să se ocupe de toate patologiile cardiovasculare la copii, de la nou-născut până la cei de 18 ani.

Șefa Institutului de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, profesor doctor Klara Bînzaniuc, a arătat că în curând se împlinesc 20 de ani de la înființarea IUBCvT și 10 ani de existență a Centrului Cardiac Pediatric.

'Nu putem să uităm începuturile acestor activități: peste 43 de ani de la prima intervenție și primele activități de chirurgie cardiovasculară. Vom încerca să trecem în revistă toate experiențele deosebite, toate activitățile care au avut impact și care au bucurat deopotrivă pe cei care le-au organizat și pe cei care au participat. Mă refer la Zilele Porților Deschise și activitățile în care am antrenat copii de la vârste școlare până la liceu și studenți în activități sportive, de promovare a sănătății pentru acei copii care au probleme și a încerca să obișnuim copiii cu ceea ce înseamnă mediul spitalicesc, personal medical și impactul psihologic al unor astfel de activități. Vom continua multe din aceste activități ca activități permanente ale Institutului și vom încerca să continuăm acest proiect într-o altă formă cu proiecte de aceeași anvergură, de formare sau de cercetare științifică, pentru că va trece aniversarea și vom avea încă o săptămână în care să inaugurăm noul angiograf biplan cu care vom putea să rezolvăm foarte multe probleme legate de diagnosticul malformațiilor congenitale și de rezolvare a lor pe cale intervențională', a subliniat dr. Klara Brînzaniuc.

Manifestări cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la înființarea Institutul de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant și a 10 ani de la înființarea Clinicii de Chirurgie Vasculară și Cardiologie pediatrică se desfășoară la Târgu Mureș până la sfârșitul lunii decembrie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...