România, printre puținele state fără condamnări la Curtea de Justiție a Uniunii Europene

România, printre puținele state fără condamnări la Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Subsecretarul de stat Răzvan Horațiu Radu, Agent guvernamental la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a declarat joi, la Alba Iulia, că România se află printre puținele state care nu au suferit vreo condamnare la CJUE pentru încălcarea legislației europene.

'Noi, până la ora actuală, din 2007 începând, nu avem nicio condamnare la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru încălcarea legislației europene. Nu avem nicio condamnare. (...). Suntem una din foarte puținele țări fără condamnări', a afirmat, într-o conferință de presă, Răzvan Horațiu Radu.

Agentul guvernamental la CJUE a adăugat că, în general, în materie de mediu sunt multe state care au probleme. 'De ce? Pentru că investițiile în mediu costă și, de regulă, mediul sănătos nu se prea împacă cu economia', a spus Răzvan Horațiu Radu.

Oficialul român a menționat că în momentul de față sunt trei cauze pendinte, niciuna din cele anterioare nefiind transformată în condamnare.

'Cauze pendinte am mai avut. Niciuna nu s-a transformat în condamnări. La ora actuală, în schimb, avem trei cauze pendinte. Avem cauza privind iazul de la Moldomin. Sunt o serie de aspecte care ni se impută legate de acest iaz. Nu știm care va fi finalitatea, suntem în faza scrisă a procedurilor. Avem alte două cauze pentru netranspunerea legislației europene în timp util. E vorba de două cauze legate de problematica generală a deșeurilor, respectiv cu privire la vehiculele scoase din uz și la deșeurile din ambalaje', a declarat Răzvan Horațiu Radu.

Subsecretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe a subliniat că, în ceea ce privește cauza referitoare la vehiculele scoase din uz, România a transpus până la urmă respectiva Directivă, fiind notificată în acest sens Comisiei Europeană. 'Am toate speranțele că această cauză va fi retrasă de pe rolul CJUE', a afirmat Răzvan Horațiu Radu.

În ceea ce privește cauza referitoare la deșeurile din ambalaje, Radu a precizat că lucrurile sunt într-o procedură destul de avansată la CJUE.

'Am exprimat deja punctul nostru de vedere scris, însă, în același timp, și procedura legislativă este destul de avansată. A trecut de una din Camerele Parlamentului, acum e pe rolul celei de-a doua Camere și noi sperăm ca ea cât mai repede să fie în vigoare, pentru a o putea notifica Comisiei Europene. În măsura în care și această lege va fi notificată CE, există șanse să scăpăm de această cauză', a conchis Agentul guvernamental la CJUE.

Horațiu Răzvan Radu a participat joi, la Alba Iulia, la cea de-a VIII-a Conferință națională EuRoQuod — Rețeaua națională a judecătorilor coordonatori în materia dreptului Uniunii Europene. AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”