Șeful CJ Constanța: Vinovat pentru accidentul de la Siutghiol este cel care a schimbat destinația elicopterului

Șeful CJ Constanța: Vinovat pentru accidentul de la Siutghiol este cel care a schimbat destinația elicopterului

Președintele Consiliului Județean (CJ) Constanța, Nicușor Constantinescu, a declarat marți că în cadrul unui program România-Bulgaria au fost achiziționate mai multe echipamente, printre care și elicopterul prăbușit în lacul Siutghiol, însă destinația și dotările acestuia au fost schimbate cât timp el a fost suspendat de la conducerea instituției.

"Acest elicopter a făcut 180 de ore de intervenție, pentru că destinația lui nu este numai de a transporta pacienți, este de a survola teritoriul Constanței și teritoriului Dobrici, teritoriul Mării Negre, teritoriul lacului, de-aia v-am spus că are o destinație specială. Această destinație, din păcate, a fost schimbată cât timp eu am fost în Statele Unite ale Americii, în noiembrie anul acesta. De cine a fost schimbată? De domnul Arafat, care l-a preluat, i-a schimbat destinația contractului și s-a întâmplat nenorocirea pe care ați văzut-o ieri", a spus Nicușor Constantinescu la Curtea de Apel București, unde s-a prezentat la procesul lui Radu Mazăre privind retrocedări ilegale de terenuri.

Constantinescu a precizat că elicopterul a avut flotoare pentru a pluti, pe care nu le mai avea la data producerii accidentului, avea două motoare, unul pentru eventualitatea în care se defectează celălalt, a avut troliu pentru a putea salva pe cineva cu ajutorul hamului.

"Eu știu că ieri, din păcate, Căpitănia Portului Constanța nu a fost activată pentru a interveni cu bărci de mare viteză. Știți că exista o navă Jupiter pe lac, la 500 de metri de locul naufragiului? De ce nu a fost activată? Eu nu pot să activez nimic, din cauza deciziei instanței, deși sunt vicepreședintele Comitetului de Urgență, nu am dreptul să iau legătura cu angajații Consiliului Județean, nu am dreptul să comunic cu consilierii județeni. Eu sunt președintele în funcție și atât. Eu am anunțat prefectul, am anunțat instituțiile pe care le pot anunța", a afirmat Constantinescu.

El a povestit că a refuzat, în urmă cu un an, să semneze pentru schimbarea destinației elicopterului, știind "implicațiile penale" pe care l-ar avea acest lucru, însă schimbarea destinației a fost făcută oricum, cât timp a fost suspendat din funcție.

"Eu am refuzat public anul trecut să predau acest elicopter structurilor Ministerului de Interne, domnului Arafat, fără să-și asume cineva responsabilitatea schimbării destinației. Nu pot să schimb eu, că vrea Arafat. Eu i-am spus, 'domnule secretar de stat, dacă vrei, semnează dumneata, anulează contractul, răspunde în fața lumii, ia aprobare de la Uniunea Europeană și eu ți-l dau', că nu sunt nebun să plătesc eu mentenanță, piloți, medici de la puținii bani ai Consiliului Județean. Nu am fost de acord cu această cerere abuzivă. Întrebați-l pe domnul Arafat, unde sunt flotoarele", a mai spus Constantinescu.

Parchetul Militar București a deschis un dosar penal în care cercetează condițiile în care elicopterul SMURD cu patru persoane la bord s-a prăbușit luni în lacul Siutghiol din județul Constanța.

"La data de 15 decembrie 2014, procurori militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București s-au sesizat din oficiu (constituindu-se pe rolul acestei unități un dosar penal) cu privire la faptul că, în aceeași zi, un elicopter aparținând SMURD Constanța s-a prăbușit în Lacul Siutghiol, situat pe raza municipiului Constanța, rezultând decesul celor patru persoane aflate la bord", se arată într-un comunicat al Parchetului General, transmis marți AGERPRES.

Conform sursei citate, la locul accidentului s-au deplasat imediat doi procurori militari.

"În cursul zilei de astăzi, 16 decembrie 2014, la fața locului continuă cercetările efectuate de procurori cu sprijinul unor specialiști criminaliști din cadrul Poliției Române, iar pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică", se precizează în comunicat.

Un elicopter al SMURD cu patru persoane la bord — doi piloți de la Inspectoratul General de Aviație și două cadre medicale ale SMURD Constanța —s-a prăbușit luni în lacul Siutghiol. Toți membrii echipajului au murit.

În momentul producerii accidentului, elicopterul se întorcea dintr-o misiune aeromedicală, după ce transportase un pacient la Spitalul Județean Constanța, conform MAI.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro