Senat: Ordonanța privind migrația aleșilor locali, adoptată

Senat: Ordonanța privind migrația aleșilor locali, adoptată

Senatul, în calitate de Cameră decizională, a dezbătut și a aprobat proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență nr. 55/2014 referitoare la migrația aleșilor locali.

Senatorii au supus votului, pe articole, proiectul de lege, acesta fiind adoptat cu 86 de voturi pentru, 36 de voturi împotrivă și șase abțineri.

Proiectul de lege nu a beneficiat de un raport clar din partea comisiilor raportoare, întrucât senatorii din Comisia juridică și din Comisia pentru administrație publică nu ajuns la o înțelegere în ceea ce privește natura raportului comun pe care trebuiau să îl întocmească proiectului de lege.

Astfel, membrii comisiilor raportoare că au solicitat plenului Senatului să ia o decizie în sensul adoptării sau respingerii actului normativ, considerând că este "în exclusivitate" de competența plenului.

"În opinia a zece membri din cele două Comisii, raportul este de admitere, (în opinia — n.r.) a nouă membri de respingere și doi nu se pronunță asupra acestui aspect. Având în vedere situația rezultată în urma votării, Comisiile supun plenului Senatului prezentul raport, considerându-se ca fiind, în exclusivitate, de competența plenului Senatului adoptarea unei soluții în această situație, respectiv admiterea sau respingerea proiectului de lege privind adoptarea OUG nr. 55/2014", se arată în raportul comun al celor două Comisii.

După exprimarea votului, liderul grupului senatorilor PNL, Puiu Hașotti, a declarat: "Entuziasmul pe care l-am observat la colegii din PSD este într-adevăr elocvent, entuziasmul pentru un proiect de lege care este cel mai scandalos pe care un guvern al României l-a dat vreodată".

"Evident, în curând sau mai târziu, va fi o nouă majoritate și vă garantez că viitoarea majoritate nu va face ceea ce ați făcut dvs.. Entuziasmul dvs. este jenant", a spus Hașotti.

În replică, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a afirmat: "Vreau să accept ideea entuziasmului jenant, dar demagogia dvs., domnule Hașotti, astăzi a depășit orice limită".

Liderul grupului PDL din Senat, Dumitru Oprea, a făcut referire la faptul că la ședința plenului Senatului de marți au asistat și studenți ai Facultății de Științe Politice a Universității București.

"Aici în sală sunt niște studenți de la Științe Politice. Dragi studenți, priviți cum traseiștii din Parlament votează traseiștii locali. Asta să nu faceți!", a arătat Oprea.

Senatorii din Comisia juridică și din cea pentru administrație publică au luat în discuție, luni, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență nr. 55/2014 referitoare la migrația aleșilor locali, însă raportul de admitere nu a întrunit numărul necesar de voturi 'pentru' ca să fie adoptat.

În favoarea acestui raport de admitere s-au exprimat zece senatori, în timp ce împotrivă au votat nouă iar doi s-au abținut de la vot, astfel că reprezentanții Opoziției au contestat rezultatul votului invocând articolul 59, alin.2 din Regulamentul Senatului, care precizează că "avizele și rapoartele comisiilor se adoptă cu votul majorității membrilor prezenți".

Proiectul de lege privind OUG nr. 55/2014 a fost adoptat tacit de către Camera Deputaților. Legea are un caracter ordinar.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria