Senatorul Dian Dumitru Popescu, condamnat la 5 luni de închisoare cu suspendare

Senatorul Dian Dumitru Popescu, condamnat la 5 luni de închisoare cu suspendare

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) l-a condamnat vineri la cinci luni de închisoare cu suspendare pe senatorul Dian Dumitru Popescu pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

"Condamnă pe inculpatul Popescu Dumitru Dian (...) la 5 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. Face aplicarea art. 71, art. 64 lit. a teza a II-a și b Cod penal (1969). În baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea condiționată a executării pedepsei pe un termen de încercare de 2 ani și 5 luni", se arată în decizia instanței supreme.

De asemenea, din pedeapsa de cinci luni, instanța deduce durata reținerii din 3 iulie 2012 până la 4 iulie 2012.

"În baza art. 17 alin. 2 raportat la art. 16 alin. 1 lit. c Cod procedură penală achită pe același inculpat pentru infracțiunile de uz de fals prevăzută de art. 291 Cod penal (1969) și de dare de mită prevăzută de art. 255 alin. 1 Cod penal (1969)", precizează judecătorii.

În aceeași cauză, aceștia l-au condamnat pe fostul primar comunei Peștișani Ion Florin Pavel la trei ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă calificată (fapta privind S.C. Tech Safety S.A.), cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de încercare de șase ani, și la plata unei amenzi penale în cuantum de 30.000 lei pentru săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu.

"În baza art. 26 Cod penal (1969) raportat la art. 248 — art. 2481 Cod penal (...) condamnă pe inculpatul Floarea Radu-Dan (...) la trei ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată (fapta privind S.C. Tech Safety S.A.)", au mai decis judecătorii, care au mai dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de încercare de șase ani și confiscarea sumei de 1.113.962,89 lei.

În același dosar, ÎCCJ l-a condamnat la doi ani de închisoare pe Isar Nicolae pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată (fapta privind S.C. Tech Safety S.A.), cu suspendarea condiționată a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de patru ani.

"În baza art. 386 alin. 1 Cod procedură penală schimbă încadrarea juridică a faptei reținute în sarcina inculpatului Popescu Titus Gabriel (...) (fapta privind S.C. Maserati S.R.L.) și îl condamnă (...) la cinci luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. În baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea condiționată a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de doi ani și cinci luni", au mai decis magistrații ÎCCJ.

Ei l-au achitat pe inculpatul Dumitru Pîrvulescu pentru infracțiunea de instigare la abuz în serviciu în formă calificată, respectiv fapta privind cesiunea de creanță.

Deciziile pot fi atacate cu apel.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus trimiterea în judecată pe 12 decembrie 2012, în stare de libertate, a lui Dian Popescu, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecințe deosebit de grave, uz de fals și dare de mită.

Alături de acesta, au mai fost trimiși în judecată Pavel Ion Florin, primar al comunei Peștișani, pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecințe deosebit de grave, luare de mită și neglijență în serviciu; Popescu Titus Gabriel, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată; Isar Nicolae, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecințe deosebit de grave și fals material în înscrisuri oficiale; Floarea Radu-Dan, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecințe deosebit de grave, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecințe deosebit de grave, uz de fals și dare de mită; și Pîrvulescu Dumitru, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecințe deosebit de grave.

"În rechizitoriul întocmit de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj s-a reținut că inculpatul Pavel Ion Florin, în calitate de ordonator de credite, a ordonanțat la plată, dispunând plata sumei de 1.598.642 lei în mod necuvenit, pentru lucrări neexecutate de către SC Tech Safety SA Târgu-Jiu. Același inculpat a efectuat plăți necuvenite către SC Maserati SRL Țicleni, firmă care aparține senatorului Dian Popescu și fratelui său, în valoare de 154.000 lei, înainte de întocmirea proiectului pentru obiectivul de investiții 'Baza sportivă comuna Peștișani, județul Gorj, proiectare și execuție obiectiv' și de emitere a ordinului de începere a executării lucrării. S-a reținut de asemenea că inculpatul Pavel Ion Florin a acceptat de la inculpatul Dian Popescu suma de 7.000 lei în schimbul îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu. În rechizitoriu se reține că inculpații Popescu Dumitru Dian și Popescu Titus Gabriel, în calitate de administratori ai SC Maserati SRL Țicleni, au încasat în mod necuvenit suma de 154.000 lei pentru lucrări de proiectare și execuție, neexecutate", potrivit procurorilor.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”