Senatorul Ionel Agrigoroaei condamnat la 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare

Senatorul Ionel Agrigoroaei condamnat la 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare

Senatorul UNPR Ionel Agrigoroaei a fost condamnat de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție la doi ani, șase luni și 20 de zile închisoare cu suspendare, fiind obligat să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunității, într-un dosar în care a fost trimis în judecată în 2014 pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, înșelăciune și complicitate la înșelăciune, în legătură cu obținerea unui credit.

Potrivit deciziei instanței, Ionel Agrigoroaei a primit un an închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, opt luni închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, șase luni pentru uz de fals, un an și șase luni pentru înșelăciune și un an închisoare pentru complicitate la înșelăciune. La pedeapsa cea mai grea de un an și șase luni se adaugă un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, rezultând o pedeapsă finală de doi ani, șase luni și 20 de zile închisoare.

Instanța a dispus suspendarea executării pedepsei, cu un termen de patru ani sub supraveghere, perioadă în care senatorul va presta muncă neremunerată în folosul comunității pentru 80 de zile în cadrul Direcției Locale de Evidență a Persoanelor Iași — Serviciul de Evidență a Persoanelor sau în cadrul Bibliotecii Județene "Gh. Asachi".

De asemenea, el este obligat să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de serviciul de probațiune de pe lângă Tribunalul Iași sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate.

În același dosar, Antonela Agrigoroaei (soția senatorului) a fost condamnată la doi ani și patru luni închisoare cu suspendare și 80 de zile muncă în cadrul Spitalului Clinic de Pneumologie Iași sau la Căminul de Pensionari "Sf. Cuv. Parascheva" Iași. Dănuț Agrigoroaei (fratele senatorului) a primit doi ani închisoare cu suspendare și 80 de zile muncă în folosul comunității.

Alte condamnări: Laura Agrigoroaei — un an și patru luni închisoare cu suspendare, Stelian Borș — un an și cinci luni cu suspendare, Lăcrămioara Borș — un an și trei luni cu suspendare, Dana Mihaela Duduc — un an și nouă luni cu suspendare.

Instanța a mai dispus ca senatorul Ionel Agrigoroaei să plătească împreună cu soția și fratele lui echivalentul în lei al sumei de 406.469 franci elvețieni, reprezentând despăgubiri civile, urmare convenției de credit către partea civilă Rabon Credit Solutions România SRL și suma de 19.243,28 euro către SC Kredyt Inkaso Portfolio Investments Luxemburg SA.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Procurorii de la Parchetul General susțin că, în perioada 2003 — 2009, Dana Mihaela Duduc a fost angajată la SC Aya Sports SRL Iași, administrată de Antonela Agrigoroaei, unde a desfășurat activități de contabilitate primară, pe linie de resurse umane.

Cu toate că nu era angajată, Mihaela Duduc a desfășurat astfel de activități și la SC Aya Sports Design SRL Iași și SC Aya Construct Design SRL Iași, ambele administrate de senatorul Ionel Agrigoroaei.

Printre activitățile de contabilitate primară realizate de Mihaela Duduc s-a numărat și întocmirea statelor de plată în format electronic, câte un exemplar de pe acestea fiind înaintat Inspectoratului Teritorial de Muncă Iași.

În acest context, Mihaela Duduc a completat, în cursul lunii noiembrie 2007, patru adeverințe în care au fost consemnate date nereale în legătură cu veniturile realizate de Ionel Agrigoroaei și soția acestuia, Antonela Agrigoroaei, semnate de cei doi.

Prin prezentarea înscrisurilor la momentul încheierii de către cei doi soți a unui contract de credit, aceștia au indus în eroare reprezentanții unei bănci — Sucursala Iași, cu privire la veniturile realizate, obținând astfel un împrumut în valoare de 335.000 franci elvețieni (echivalentul a 202.596 euro), sumă cu care unitatea bancară a fost prejudiciată.

Totodată, în cursul lunilor octombrie 2007 și martie 2008, Dănuț Agrigoroaei (fratele senatorului) și soția acestuia, Laura Agrigoroaei, au indus în eroare reprezentanții aceleiași bănci, prin prezentarea unor adeverințe în care au fost consemnate date nereale în legătură cu veniturile realizate, înscrisuri necesare pentru încheierea unui contract de împrumut acordat acestora și prin care au prejudiciat unitatea bancară cu sumele de 250.000 franci elvețieni (echivalentul a 148.996 euro) și, respectiv, 51.700 franci elvețieni (echivalentul a 32.553 euro).

Adeverințele utilizate de cei doi inculpați au fost scrise de Mihalea Duduc și semnate de Laura și Dănuț Agrigoroaei.

Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale a mai rezultat că Mihaela Duduc a completat și semnat, în cursul lunilor aprilie și mai 2008, două adeverințe la rubrica "Director economic/Financiar", pe care la rubrica "Președinte/Director general" le-au semnat Ionel Agrigoroaei și Stelian Borș, acte în baza cărora Stelian Borș și soția acestuia, Lăcrămioara Borș, au indus în eroare Sucursala Iași a aceleiași bănci, la momentul încheierii de către cei doi inculpați a unui contract de împrumut în valoare de 82.500 franci elvețieni (echivalentul a 50.562 euro).

De menționat este și faptul că în cuprinsul adeverințelor de venituri utilizate pentru obținerea creditelor au fost consemnate date nereale în legătură cu veniturile realizate de către aceștia, care vin în contradicție cu mențiunile consemnate în statele de plată înaintate Inspectoratului Teritorial de Muncă Iași, în care inculpații figurau cu venituri zero sau mult mai mici decât veniturile realizate în fapt.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...