Sibiu: Șefa Secției de Oncologie a demisionat din funcția de coordonator al programului național în Spitalul județean

Sibiu: Șefa Secției de Oncologie a demisionat din funcția de coordonator al programului național în Spitalul județean

Șefa Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, dr. Valeria Văleanu, a demisionat din funcția de coordonator al programului național de oncologie din cel mai mare spital public din județ imediat după ancheta procurorilor Direcției Naționale Naționale Anticorupție (DNA).

"Doamna doctor Valeria Văleanu este în continuare șefa Secției de Oncologie din spitalul nostru. Aceasta a demisionat săptămâna trecută din funcția de coordonator program național de oncologie din Spitalul Clinic Județean de Urgență din Sibiu. La nivelul conducerii spitalului se caută o persoană care să preia integral atribuțiile coordonatorului programului național de oncologie din Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu", a declarat joi, pentru AGERPRES, Decebal Todăriță, purtătorul de cuvânt al spitalului sibian.

Acesta a precizat că pacienții de cancer nu au de suferit, există medicamentele necesare și că se continuă tratamentul.

Dr. Valeria Văleanu a demisionat imediat după începerea scandalului în care sunt implicate firme de medicamente și medici oncologi. Aceasta a demisionat după percheziția făcută acasă și în cabinetul ei, de către procurorii DNA.

Șefa Secției de Oncologie din Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu declara, în urmă cu o săptămână, după percheziția făcută la domiciliul ei de către procurorii DNA, că se consideră nevinovată și nu știe ce acuzații i se aduc, însă recunoaște că a beneficiat de concedii în străinătate, plătite de firmele de medicamente.

"În ceea ce mă privește, mă consider total nevinovată, indiferent despre ce ar putea să fie vorba", a spus, în urmă cu o săptămână, Valeria Văleanu.

Întrebată ce acuzații îi aduce DNA, șefa Secției Oncologie a răspuns că procurorii nu i-au spus nimic și că nu știe ce acuzații i se aduc. "Au căutat contracte de colaborare, un lucru uzual, cu diverse firme de medicamente, cele cu care lucrăm. Nu eu am astfel de contracte, toată țara are astfel de contracte. Și probabil că au căutat și medicamente", a explicat atunci Valeria Văleanu.

După ce un jurnalist i-a spus că este acuzată deoarece a plecat în diferite țări pe banii firmelor de medicamente și că a beneficiat de anumite avantaje, șefa Secției de Oncologie a replicat: "E posibil să fie adevărat sau, mă rog, această acuzație este posibilă, dar este o procedură care nu mi s-a aplicat numai mie legat de astfel de contracte. Astfel de contracte le puteți găsi la orice medic din țara românească, indiferent de poziția lui, că este șef de secție sau că este un simplu medic în activitate într-un spital, și nu numai într-un spital public, ci și într-un spital privat este aceeași situație. Deci nu am făcut ceva mai mult decât cred că se practică la nivelul întregii țări și nu numai în România".

Valeria Văleanu se consideră nevinovată și spune că nu a încălcat nicio lege sau un protocol atunci când a prescris medicamentele pacienților. "Sunt produse originale, care sunt cu aprobarea comisiilor. Acele produse înseamnă originale, adică este unul și atât. Nu poți să recomanzi altceva în locul lui. Acele produse sunt cu aprobarea Casei Naționale. (...) Nu intră în competența mea de a face aceste indicații. Indicațiile sunt în conformitate cu ghidurile și cu ceea ce se practică la nivel internațional la acest moment", a declarat, în urmă cu o săptămână, Valeria Văleanu.

Ea a spus că farmaciștii pot să recomande un anume tip de medicament, nu medicii oncologi. "Dacă am recomandat un anumit tip de medicament? Rețetele se scriu pe DCI, se scriu pe substanță. Din păcate, chiar dacă eu ca medic aș avea la latitudinea mea și consider că aș avea și dreptul din experiență să recomand un anumit produs pe care îl consider că e eficient, am experiență cu el, nu mi-a dat efecte secundare, o să fiți surprinși, dar medicamentul este dat din farmacie. Eu scriu substanța de bază, cu denumire comună internațională, dar medicația este dată de un farmacist, poate să fie un farmacist cu studii superioare, (...) dar tot așa de bine că acel farmacist poate să fie un farmacist cu studii medii. (...) Deci eu nu pot să dau pacientului un medicament pe care îl vreau eu, rămâne la latitudinea farmaciei. Astea sunt realități în toată țara", a mai adăugat șefa Secției de Oncologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Sibiu.

Valeria Văleanu se așteaptă să fie cercetată și chemată la audieri. "Probabil că dosarul se va derula, vor fi făcute cercetări, voi fi chemată, mi se pare firesc să am un punct de vedere. De la mine de acasă au ridicat doar acte care sunt declarate, acele acte au fost verificate în toamna anului 2014 de către ANI", a explicat Văleanu.

Ancheta DNA privind corupția din domeniul farmaceutic ar viza 11 firme importante, printre care mari producători de medicamente, au declarat la finalul lunii iulie, pentru AGERPRES, surse judiciare. Sursele au arătat că pe lista firmelor implicate se află Roche România, structură a concernului multinațional ROCHE (producător de medicamente), Actavis SRL (producător/distribuitor de medicamente), dar și Pfizer România SRL (companie biofarmaceutică), Teva Pharmaceuticals România SRL (companie farmaceutică), Novartis Pharma Services (producător de medicamente), Alvogen România SRL (producător de medicamente), Sandoz Pharma Services SRL (companie farmaceutică), Glaxosmithkline România SRL (producător de medicamente), Egis Internațional (companie farmaceutică), Romastru Trading (distribuitor de medicamente), Glenmark Pharmaceuticals SRL (producător de medicamente).

Potrivit surselor citate, din cercetările efectuate a rezultat că, în ceea ce privește activitatea derulată de Roche România SRL și Actavis SRL, aceasta a fost coordonată, în scopul prescrierii cu predilecție a produselor acestor companii pentru maximizarea vânzărilor/profitului, de către Dan Zamonea, fost director general la Roche România SRL, Teodor Lucuță, fost director economic la aceeași firmă, și Dan Ivan, director general la Actavis SRL.

În acest dosar, marțea trecută au fost efectuate percheziții în București și în județele Ilfov, Sibiu, Mureș, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Timiș, faptele fiind săvârșite în perioada 2012 — 2015, conform DNA. Sursele judiciare arată că ar fi implicați șefi de clinici și secții de oncologie, medici specialiști oncologi, coordonatori și responsabili ai Programului Național de Sănătate — subprogramul oncologie, precum și un președinte al Comisiei de oncologie, un inspector la DSP Mureș, care controlează farmacii, și peste 10 reprezentanți zonali ai firmelor de medicamente.

Unii dintre medicii implicați fac parte din comisiile de achiziții de medicamente organizate la nivelul spitalelor și ar fi pretins și primit foloase sau furnizorii le ofereau avantaje. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia