Sindicaliștii din sănătate și asistență socială amenință din nou cu proteste

Sindicaliștii din sănătate și asistență socială amenință din nou cu proteste

Membrii sindicatelor din sănătate și asistență socială, afiliate Federației SANITAS, încep din 23 iunie protestele, după ce negocierile nu au dus la niciun rezultat. La sfârșitul lunii mai, reprezentanții a patru ministere - Sănătății, Muncii, Finanțelor și Dialogului Social – avansau în urma negocierilor termenul de 10 iunie pentru a anunța ce se poate face pentru creșterea veniturilor angajaților din sănătate și asistență socială. Termenul a trecut, iar creșterea cu 10% a salariilor, cerută de sindicaliști, precum și deblocarea posturilor vacante în sistem, au rămas nesoluționate. Nu s-a ajuns la înțelegere nici pe tema contractului colectiv de muncă la nivel de sector sanitar, motiv pentru care sindicaliștii au anunțat astăzi că sunt pregătiți ca din 23 iunie să înceapă acțiuni de pichetare.

Astfel, în zilele de 23, 24, 25, 30 iunie și 1 iulie va fi pichetat sediul Ministerului Sănătății, în 26 iunie și 2 iulie, cel al Ministerului Muncii, iar în 3 și 4 iulie protestatarii vor fi în fața Ministerului Finanțelor. Dacă în continuare guvernanții ignoră cererile sindicaliștilor, salariații din unitățile sanitare publice și din centrele de îngrijire pot ajunge la grevă de avertisment și grevă generală, a anunțat vicepreședintele SANITAS, Marius Sepi.

Cele mai importante solicitări ale membrilor SANITAS sunt: creșterea cu cel puțin 10% a salariilor (sindicaliștii reclamă că în sistem sunt și salarii de 600 – 700 de lei, iar creșterea salariului minim a dus la egalizarea a 29 trepte de salarizare, astfel că asistenții medicali debutanți și medicii rezidenți au același nivel de salarizare cu muncitorii din spitale), urmărindu-se ca nivelul minim să ajungă la 1.000 lei, semnarea unui contract colectiv de muncă pentru sistemul sanitar și deblocarea posturilor (volumul de muncă a crescut constant în ultimii cinci ani, astfel că astăzi s-a ajuns la situații în care un asistent medical și un infirmier supraveghează în tură și 80 de pacienți).

După semnarea, în vara anului trecut, a unui acord între reprezentanții mai multor structuri sindicale și profesionale din sănătate (acord finalizat cu înființarea Coaliției Profesioniștilor din Sănătate), Sanitas a mai participat în toamna lui 2013 la pichetări în Capitală, o grevă japoneză și o grevă de avertisment de două ore în unități. Protestele membrilor coaliției menționate au fost suspendate după ce Guvernul a promis creșterea veniturilor medicilor rezidenți prin acordarea unei prime lunare și reanalizarea posibilității de a fi soluționate și alte revendicări. Rezidenții au fost, în cele din urmă, singurii care au primit, cu întârziere, banii promiși.  


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…