Sirianul Zaher Iskandarani, urmărit naţional după ce a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare

Sirianul Zaher Iskandarani, urmărit naţional după ce a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare

Oficiali din Poliţia Română au declarat, citaţi de Mediafax, că Zaher Iskandarani a fost căutat de poliţişti la locuinţa sa din Timiş, după ce a fost emis mandatul de punere în executare a sentinţei pronunţate vineri de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. Întrucât sirianul nu a fost găsit de oamenii legii, el a fost dat în urmărire naţională.

Zaher Iskandarani a fost condamnat de Curtea de Apel la cinci ani de închisoare cu executare şi doi ani de interzicere a unor drepturi în dosarul de contrabandă cu ţigări în care a fost judecat pentru că a prejudiciat statul cu aproape două milioane de lei. În acelaşi dosar au fost condamnate, la câte trei ani de închisoare cu executare, alte două persoane de origine arabă.

Potrivit deciziei magistraţilor, cei trei condamnaţi din dosar trebuie să plătească aproape 1,9 milioane de lei, plus dobânzile aferente acestei sume, către Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală (ANAF).

Sirianul, achitat de magistraţi în 2012

Decizia Curţii de Apel vine după ce, pe 10 octombrie 2012, Tribunalul Bucureşti a dispus achitarea lui Zaher Iskandarani. Tot atunci instanţa a decis încetarea procesului împotriva lui Eugen Iovescu, după ce acesta a încetat din viaţă.

Pe 15 iunie 2006, Zaher Iskandarani a fost trimis în judecată fiind acuzat de infracţiuni privind operaţiunile vamale ilicite cu utilaje de producţie a ţigărilor şi alcoolului, în afara antrepozitului fiscal, precum şi ascunderea sursei impozabile, prejudiciul adus statului fiind de aproape două milioane de lei noi (aproape 580.000 de euro).

Anchetatorii au stabilit că, începând din 1990, Iskandarani a avut un rol important în contrafacerea şi contrabanda cu ţigări, fiind proprietarul unei fabrici din localitatea Jimbolia, judeţul Timiş. Potrivit acestora, ţigările erau destinate atât pieţei din Europa de Vest, cât şi Orientului Mijlociu. Tutunul era livrat de la o firmă din Liban, care ar fi controlată de familia lui Iskandarani.

Probele administrate au arătat implicarea lui Zaher Iskandarani, Eugen Iovescu şi Ghannoum Obayda în contrabanda cu utilaje de producţie de ţigarete importate din Italia.

Totodată, Zaher Iskandarani şi-ar fi creat o reţea de distribuţie a ţigaretelor contrafăcute, produse în fabrica de la Săcălaz. În perioada 2004-2005, Zaher Iskandarani ar fi coordonat şi controlat întreaga activitate a firmelor şi fabricilor de ţigarete, dar şi de producţia de alcool în fabrica de la Lenanheim, judeţul Timiş.

La sfârşitul anului 2005, în urma unor percheziţii la fabricile şi domiciliile lui Zaher şi a celor trei complici, anchetatorii au descoperit matriţe, trimbre fiscale româneşti falsificate, cantităţi mari de ţigări şi cartoane pentru pachete.

Zaher Iskandarani a fost arestat preventiv în 2005, tot pentru acuzaţii legate de contrabanda cu ţigări şi alcool, ulterior fiind eliberat.

El este cercetat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Timişoara şi într-un dosar privind furtul de energie electrică. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul cauzat de Iskandarani în dosarul furtului de curent electric este de 25.000 de lei.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Mai multe percheziţii au loc, marţi, în capitală şi în patru judeţe, fiind vizaţi oameni de afaceri suspectaţi într-un dosar de furt de energie electrică, în cadrul acţiunii coordonată de DIICOT. Printre suspecţi se află şi fostul şef al Poliţiei de Frontieră Timişoara, Constantin Daminescu, şi afaceristul Zaher Iskandarani.

Zaher Iskandarani a scăpat de judecată, deşi anchetatorii ştiu că el este creierul unei afaceri ilegale de 13,7 milioane de euro. „Prinţul Banatului” este considerat de procurori artizanul dispariţiei banilor din vânzarea Fabricii de Apă Minerală din Herculane.

Afacerile ilegale ale lui Zaher Iskandarani, care a cheltuit 1 milion de euro pentru un club de fiţe

Cu un cazier-fluviu şi un trecut demn de un roman poliţist, Zahaer Iskandarani reprezintă un personaj de vârf al lumii interlope din Timişoara. Numele său apare în dosare penale noi cu prejudicii de milioane de euro, iar zilele trecute a făcut o donaţie fiului său: un club de un milion de euro.

Controversatul afacerist sirian Zaher Iskandarani, "Prinţul" contrabandei cu tutun din Banat, a investit peste un milion de euro într-un club de fiţe pentru beizadeaua lui, Rami. Avocaţi, judecători, doctori, politicieni şi oameni de afaceri au fost văzuţi la mesele clubului, deloc ieftin.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia