Slugoiul Niţu: Dacă plângerea Monicăi Macovei îndeplineşte condiţiile legii, se va începe urmărirea penală

Slugoiul Niţu: Dacă plângerea Monicăi Macovei îndeplineşte condiţiile legii, se va începe urmărirea penală

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a spus, joi, că dacă modul de sesizare al Monicăi Macovei, vizând organizarea alegerilor în străinătate, îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, va fi începută urmărirea penală cu privire la faptele reclamate.

"Potrivit Codului de procedură penală, în situaţia în care plângerea, modul de sesizare îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, urmărirea penală cu privire la faptă se începe în temeiul legii ca în cazul oricărei plângeri, oricărui dosar penal vor fi efectuate acte de urmărire penală. Vor fi administrate probe şi pe baza probelor se va stabili dacă cele sesizate în plângere se confirmă sau nu", a spus Tiberiu Niţu, referitor la plângerea depusă de Monica Macovei , care solicită "anchetarea de urgenţă" a lui Victor Ponta , Titus Corlăţean şi Bogdan Stanoevici şi a preşedinţilor secţiilor de votare din străinătate.

Niţu a precizat că plângerea de află, momentan, la registratura Parchetului instanţei supreme.

"În funcţie de competenţa materială, după calitatea persoanei această plângere va fi direcţionată la unitatea de parchet competentă, în speţă Secţia de urmărire penală din cadrul Parchetului instanţei supreme", a adăugat procurorul general al României.

Monica Macovei a declarat, miercuri, că a depus la Parchetul General o plângere penală şi un denunţ penal prin care solicită "anchetarea de urgenţă" a lui Victor Ponta, Titus Corlăţean şi Bogdan Stanoevici şi a preşedinţilor secţiilor de votare din străinătate pentru organizarea turului I al alegerilor prezidenţiale în diaspora. Macovei a invocat trei articole din Codul penal, referitoare la împiedicarea drepturilor electorale, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu.

"Azi am depus la Parchetul General, evident domnului procuror Tiberiu Niţu, procur şef al Parchetului General, o plângere penală şi un denunţ penal, deci atât în nume propriu, cât şi în numele cetăţenilor României, prin care solicit anchetarea de urgenţă şi în mod imparţial şi independent a următorilor: Victor Viorel Ponta - prim-ministru şi candidat la alegerile prezidenţiale, Titus Corlăţean - ministru al Afacerilor Externe, Bogdan Stanoevici - ministru delegat pentru românii de pretutindeni şi preşedinţii secţiilor de votare din străinătate, care au împiedicat dreptul la vot şi toate celelalte persoane vinovate de împiedicarea la vot a românilor, pentru comiterea următoarelor trei infracţiuni: împiedicarea drepturilor electorale, prevăzută de art. 385 din Codul penal, care se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani, abuzul în serviciu prevăzut de art. 297 alin. 1 din Codul penal şi neglijenţă în serviciu prevăzută de art. 298 din Codul penal", a precizat Monica Macovei, într-o conferinţă de presă.

Ea a mai precizat că solicită procurorului general să rezolve această plângere "de îndată şi cu imparţialitate".

Macovei a arătat că toată lumea a văzut cozile din străinătate de la secţiile de votare şi felul în care a decurs procesul de vot din străinătate şi a apreciat că nu se poate trece la turul II al alegerilor prezidenţiale până nu este cercetat felul în care a fost organizat turul I.

În plângerea adresată procurorului general, Macovei a precizat că a cerut Biroului electoral pentru străinătate să-i comunice procesele verbale întocmite de birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate, dar că acest lucru i-a fost respins.

De asemenea, Macovei a menţionat că este dispusă să fie la dispoziţia cetăţenilor români care au votat în străinătate şi care vor să-şi apere drepturile în instanţă, ea putând să-i reprezinte pro bono.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...