Sondaj INSCOP: 7 din 10 români cred că venirea minerilor la București a reprezentat o mișcare organizată de autorități

Sondaj INSCOP: 7 din 10 români cred că venirea minerilor la București a reprezentat o mișcare organizată de autorități

Majoritatea românilor care au auzit despre evenimentele din iunie 1990, cunoscute sub numele de ''Mineriadă'', consideră că nu știu adevărul și că venirea minerilor la București a reprezentat o mișcare organizată de autoritățile din acea perioadă, relevă un sondaj realizat de INSCOP Research, la comanda cotidianului ''Adevărul'', în perioada 23 octombrie -1 noiembrie 2015.

Potrivit sondajului, 90% dintre români au auzit de evenimentele din 13-15 iunie 1990, 9,1% declară că nu au auzit despre ele, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 0,9%.

Totodată, 77% dintre respondenții care au auzit de Mineriadă consideră că nu știu adevărul despre evenimentele din iunie 1990, 18,1% declară că știu adevărul, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 4,9%.

Sondajul mai relevă că 69,7% dintre românii care au auzit de Mineriadă sunt de părere că venirea minerilor în București a reprezentat o mișcare organizată de autoritățile din acea perioadă, care au dorit să contracareze protestele din Piața Universității, în timp ce 13,4% dintre respondenți consideră că acest eveniment a reprezentat o mișcare spontană a minerilor care au dorit să vină la București. Procentul non-răspunsurilor este de 16,9%.

Barometrul INSCOP a fost realizat în perioada 23 octombrie — 1 noiembrie, pe un eșantion de 1.098 de persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...