ȘTIRILE SERII BUCUREȘTI - 12 NOIEMBRIE

ȘTIRILE SERII BUCUREȘTI - 12 NOIEMBRIE

Curtea Constituțională a României (CCR) a constatat că nu mai sunt obligatorii cererile pentru nefrecventarea orelor de religie, judecătorii apreciind că cei care doresc să urmeze cursurile acestei discipline trebuie să facă o solicitare în acest sens.

Foto: (c) Mihai POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO

CCR a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art. 9 alin.2 teza întâi din Legea învățământului 84/1995 și ale art. 18 alin. 2 teza întâi din Legea educației naționale 1/2011.

* Un judecător de la Curtea Militară de Apel București a confirmat legalitatea ordonanței prin care procurorul general Tiberiu Nițu a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul uciderii disidentului Gheorghe Ursu de către Securitate, precum și în dosarele de cercetare denumite generic 'Procesul Comunismului'.

* Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis rejudecarea procesului în care Costică Constanda obținuse în instanță despăgubiri record de la Primăria Capitalei pentru schimbul de terenuri Parcul Bordei-Satul Francez.

* Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a înmânat ordine și medalii unor membri ai Statului Major General (SMG), dar și militarilor care au efectuat recenta misiune de salvare de la Sulina, la ceremonia militară prilejuită de împlinirea a 155 de ani de la înființarea SMG al Armatei României, informează un comunicat de presă al ministerului.

* Ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga, încurajează într-o scrisoare către românii din Regatul Unit venirea la vot pentru turul doi al alegerilor prezidențiale începând cu ora 7, când se deschid secțiile de votare, pentru a preîntâmpina aglomerarea acestora în orele după-amiezii.

* Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, i-a transmis deputatului Mircea Lubanovici, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților, o scrisoare în care afirmă că, potrivit vicepreședintelui Camerei, Marian Neacșu, convocarea acestei comisii nu respectă prevederile Regulamentului instituției, dar că va da curs, în viitor, invitației respectivei comisii.

* 55% dintre votanții candidatului ACL la alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis, consideră că Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC, a câștigat dezbaterea electorală dintre cei doi organizată marți seară de Realitatea TV, potrivit unui sondaj CSCI.

* Agenția Națională a Funcționarilor Publici a semnat un acord de parteneriat cu Fundația Română pentru Persoane cu Handicap Vizual — "Prietenii Nevăzătorilor", ce vizează facilitarea integrării pe piața muncii a tinerilor cu handicap vizual, prin voluntariat și alte forme participative în instituții și autorități publice.

* Chirurgii de la Spitalul Monza au realizat în premieră implantarea printr-o incizie minimă de 5 cm transcateter de valvă aortică expandabilă cu balon prin vârful inimii la un pacient de 56 de ani care suferea de stenoză aortică severă, insuficiență cardiacă și disfuncție renală.

* Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) expune, în luna noiembrie, începând de miercuri, în cadrul micro-expoziției "Exponatul lunii", o piesă "de excepție" — Codex Altemberger, "uimitorul manuscris medieval al sașilor din Sibiu".

AGERPRES/(autor: Mihai Simionescu, editor: Vicențiu Purcărea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...