ȘTIRILE SERII BUCUREȘTI - 9 DECEMBRIE

ȘTIRILE SERII BUCUREȘTI - 9 DECEMBRIE

Președintele ales, Klaus Iohannis, va depune jurământul de învestitură în Parlament duminică, 21 decembrie, la ora 12,00, au decis Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.

* Premierul britanic David Cameron l-a felicitat printr-o scrisoare pe președintele ales, Klaus Iohannis, cu ocazia câștigării alegerilor și a arătat că este gata să-l susțină în lupta sa împotriva corupției.

* Inspecția Judiciară a constatat că declarațiile premierul Victor Ponta referitoare la soluția pe care instanța ar trebui să o adopte în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis au fost de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar.

* Premierul Victor Ponta a anunțat, după discuțiile cu delegația FMI, CE și BM, că anul viitor taxa pe valoarea adăugată la pachetele all-inclusive din turism va scădea la 9%.

* Inspecția Judiciară a constatat că independența sistemului judiciar nu a fost afectată de declarațiile făcute de premierul Victor Ponta referitor la dosarul Lukoil și nici de cele ale președintelui Traian Băsescu privind dosarul Microsoft.

* Vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, le-a cerut prefecților să ia măsuri astfel încât până pe 19 decembrie să fie plătite drepturile salariale prevăzute prin sentințe civile pentru personalul bugetar.

* Parlamentul se va reuni în sesiune solemnă pe 17 decembrie, cu ocazia împlinirii a 25 de la Revoluția din decembrie 1989, au decis Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.

* Cererea ministrului Justiției de încuviințare a arestării preventive a deputatului PDL Cătălin Teodorescu se consideră aprobată, după ce plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de hotărâre privind corectarea erorii produse la votul pentru ridicarea imunității acestuia, când un parlamentar a fost înregistrat prezent, deși nu se afla în țară.

* Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea lui Radu Tărniceriu din funcțiile de judecător și de președinte al Tribunalului Militar Iași ca urmare a trimiterii în judecată a acestuia pentru săvârșirea cu intenție a unor infracțiuni.

* Proiectul de buget pe 2015 al Camerei Deputaților, în valoare de 236.645.000 lei, a fost aprobat de plen cu 214 voturi pentru, cinci împotrivă și 83 abțineri.

* Senatul, în calitate de Cameră decizională, a dezbătut și a aprobat proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență nr. 55/2014 referitoare la migrația aleșilor locali.

* Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Moloț, cercetat de DNA pentru fapte de corupție, a instituit regula "întoarcerii" către familia sa a unui procent din suma finanțată de la bugetul județului, mita primită de acesta prin firmele controlate de ginerele său fiind de peste 9,6 milioane de lei, se arată în referatul întocmit de DNA la propunerea de arestare preventivă a lui Moloț.

* Înalta Curte de Casație și Justiție a respins cererea procurorilor DNA Brașov de arestare preventivă pentru 30 de zile a lui Lorand Andras Ordog, judecător la Tribunalul Covasna, acuzat în dosarul de corupție privind atribuirea unor mari suprafețe de teren forestier din județul Bacău, în care este implicat și fostul parlamentar Viorel Hrebenciuc. Instanța supremă a dispus ca față de Ordog să fie luată măsura arestului la domiciliu pentru 30 de zile.

* Procurorii DNA au solicitat înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea a arestării preventive pentru 30 de zile față de Tudor Pendiuc, primarul municipiului Pitești, pentru că a încălcat obligația de a nu lua legătura cu ceilalți participanți la comiterea infracțiunii. DNA a cerut luarea aceleiași măsuri și pentru Constantin Scarlat, reprezentant al SC CNCD SA, cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria