Suciu: Românii din străinătate vor obține în 10 zile adeverințe cu valoare de cazier judiciar

Suciu: Românii din străinătate vor obține în 10 zile adeverințe cu valoare de cazier judiciar

Cetățenii români aflați în străinătate vor putea primi, în maximum 10 zile de la solicitare, o adeverință cu valoarea juridică a unui cazier judiciar, cu valabilitate de șase luni, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, care a precizat că Guvernul a aprobat, marți, o ordonanță în acest sens.

Suciu a declarat, după ședința de Guvern, că această modificare a Legii 290/2004 privind cazierul judiciar simplifică problemele administrative cu care cetățenii români din străinătate se confruntă, având în vedere că au existat solicitări pentru scurtarea perioadei de acordare a acestui document.

"Este o modificare importantă care confirmă atenția pe care autoritățile române o au față de românii din străinătate și față de problemele administrative cu care se confruntă. A existat, cum știți, o solicitare ca la nivelul consulatelor și oficiilor diplomatice din străinătate să se poată acorda acte administrative cu mult mai mare promptitudine. Această ordonanță vine în întâmpinarea acestor solicitări, în consecință cetățenii români aflați în străinătate vor putea primi din partea misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României adeverințe cu valoarea juridică a unor certificate de cazier judiciar într-un termen de maximum 10 zile din momentul solicitării, iar durata de valabilitate a acestor adeverințe este de șase luni", a precizat Suciu.

El a spus că aceste adeverințe sunt valabile exclusiv în străinătate și au caracter de cazier judiciar.

"Lucrurile s-au simplificat acum prin racordarea consulatelor și oficiilor diplomatice la sistemul informatic pentru managementul integrat al serviciilor pentru cetățeni. În consecință, avem o simplificare birocratică care credem că va fi foarte apreciată la nivelul oficiilor consulare și oficiilor diplomatice la care românii din străinătate vor apela", a adăugat Suciu.

Potrivit unui comunicat al Guvernului remis AGERPRES, reglementările adoptate marți reprezintă primul pas pentru facilitarea obținerii simplificate a cazierului judiciar de către cetățenii români din străinătate.

"Operaționalizarea procedurii necesită ulterior parcurgerea a încă două proceduri: adoptarea unei hotărâri a Guvernului privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 345/2010 pentru aprobarea modelelor formularelor-tip folosite în activitatea de cazier judiciar (în vederea introducerii modelului de adeverință cu valoarea juridică a unui certificat de cazier judiciar care va fi eliberată de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din străinătate) și încheierea unui protocol de cooperare între MAE și MAI pentru interconectarea sistemelor informatice ale celor două instituții", se arată în comunicat.

La nivelul MAE, procedura informatizată de obținere a cazierului judiciar va deveni accesibilă după operaționalizarea SIMISC, mai precizează Executivul.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

5 VIDEO București 2024...