Timişoreni care au vrut să aprindă lumânări pentru eroii Revoluţiei au găsit Catedrala închisă

Timişoreni care au vrut să aprindă lumânări pentru eroii Revoluţiei au găsit Catedrala închisă

Mai mulţi oameni care au vrut să cumpere, marţi noapte, lumânări din Catedrala Mitropolitană din Timişoara pentru a le aprinde în memoria eroilor căzuţi la Revoluţie în urmă cu 25 de ani au găsit porţile încuiate şi s-au arătat revoltaţi de această situaţie, în final un preot lăsându-i să intre.

La aproximativ trei ore de la plecarea de la Timişoara a preşedintelui ales, Klaus Iohannis , după ce acesta a participat la mai multe evenimente dedicate Revoluţiei din Decembrie 1989, marţi seară, mai mulţi credincioşi au încercat să intre în Catedrala Mitropolitană pentru a cumpăra lumânări, însă au găsit porţile încuiate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Oamenii au început să tragă de uşi şi şi-au amintit că la fel s-a întâmplat şi în urmă cu 25 de ani, în 18 decembrie 1989, când armata a tras asupra oamenilor adunaţi pe treptele Catedralei, iar din interior uşile au fost încuiate, din acest motiv 40 de persoane care au fost împuşcate pierzându-şi viaţa.

La un moment dat, în timp ce oamenii care voiau să cumpere lumânări, marţi noapte, trăgeau de uşile încuiate, din interiorul lăcaşului de cult a ieşit o femeie care a spus că s-a terminat programul de vizitare al Catedralei şi că înăuntru se face curăţenie.

”Oamenii de aici sunt datorită Revoluţiei din 1989. Faceţi curat în biserică, dar eu vreau acum să cumpăr lumânări. Vine lumea să intre în biserică şi nu le dati voie?”, i s-a adresat un bărbat femeii de serviciu.

Aceasta a răspuns că există un administrator şi că acesta va trebui să răspundă.

O altă femeie s-a arătat revoltată că nu a putut să intre în Catedrala să cumpere lumânări pentru eroii Revoluţiei.

”Am mers la fiecare uşă şi nu am putut să intrăm. Nu am putut să intrăm pentru că e uşa închisă, iar doamna care făcea curăţenie sunt convinsă că nu a ieşit că aşa a vrut ea. Nu cred că ea îşi permitea să ne spună nouă că este un program aici. Dacă era un program aici, în urmă cu 25 de ani, dânsa nu mai era înăuntru şi nu făcea curăţenie. Am vrut doar să cumpărăm o lumânare să punem în piaţă”, a spus femeia.

La un moment dat, în zonă şi-a făcut apariţia şi un preot care le-a spus timişorenilor adunaţi în faţa porţilor Catedralei că lăcaşul de cult este închis pentru curăţenie. Cu toate acestea, el le-a permis, în final, oamenilor să intre şi să cumpere lumânări.

Marţi seară, timişorenii au aprins candele pe treptele Catedralei Mitropolitane, în faţa unui monument din Piaţa Victoriei, dar şi pe platoul din faţa Operei, în memoria eroilor care au murit în timpul evenimentelor din 1989.

Şi preşedintele ales, Klaus Iohannis, s-a aflat, marţi, la Timişoara, depunând o coroană de flori la Monumentul Eroilor Martiri din Cimitirul Eroilor şi aprinzând o candelă la Catedrala Mitropolitană.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale