Traian Băsescu: În sfârșit, epopeea răpirii ziariștilor din 2005 în Irak pare să se fi terminat

Traian Băsescu: În sfârșit, epopeea răpirii ziariștilor din 2005 în Irak pare să se fi terminat

Epopeea răpirii ziariștilor din 2005 în Irak pare să se fi terminat, apreciază fostul președinte Traian Băsescu, într-o postare pe pagina sa de socializare.

"Bine ai venit, Mohammad Munaf! În sfârșit, epopeea răpirii ziariștilor din 2005 în Irak pare, repet, pare să se fi terminat. Omar Hayssam, cu cetățenie română și siriană, principalul organizator al răpirii, a fost recuperat în 2013 și adus în țară pentru a-și ispăși condamnarea de 20 ani de închisoare pentru terorism dată în 2007 de ICCJ. Astăzi și cetățeanul american și irakian Mohammad Munaf, complicele lui Omar Haysam, a fost adus în țară pentru a ispăși condamnarea la 10 ani de închisoare dată de Curtea de Apel București în 2007 (bagă mare, Abraham). Mi-am dorit mult să se întâmple așa, pentru că am tratat răpirea celor trei jurnaliști ca pe un atentat la siguranța națională", scrie Băsescu pe Facebook.

Mohammad Munaf, condamnat definitiv, în anul 2008, de Curtea de Apel București la 10 ani de închisoare, pentru acte de terorism împotriva unor cetățeni români, se află în prezent în custodia Poliției Române, a anunțat joi președintele Klaus Iohannis.

"Autoritățile statului român au finalizat astăzi (n.r. — joi) demersurile în cazul lui Mohammad Munaf, cetățean irakian și american, cu aducerea în țară a acestuia. Mohammad Munaf, condamnat definitiv, în anul 2008, de Curtea de Apel București la 10 ani de închisoare, pentru acte de terorism împotriva unor cetățeni români, se află în prezent în custodia Poliției Române", se arată în declarația președintelui Iohannis referitoare la acțiunea autorităților statului român de aducere în țară a lui Mohammad Munaf.

În 2008, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Mohammad Munaf la 10 ani de închisoare pentru participare la răpirea celor trei jurnaliști români în Irak.

Completul Curții de Apel București a decis, de asemenea, interzicerea, timp de 5 ani după terminarea executării pedepsei, a unor drepturi pentru Mohammad Munaf și plata a câte două milioane de euro ziariștilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mișcoci și Marie-Jeanne Ion, reprezentând daune morale. De asemenea, s-a stabilit la acea dată plata a 100.000 de lei cheltuieli de judecată către statul român.

Curtea irakiană de Casație a anulat sentința de condamnare la moarte pronunțată în 2006 de un tribunal irakian împotriva lui Mohammad Munaf. Instanța irakiană a luat această decizie motivând că din documentele Curții de primă instanță nu se poate determina rolul pe care Munaf și ceilalți acuzați l-au avut în răpirea celor trei jurnaliști români, la Bagdad, în 2005.

Mohammad Munaf, irakian stabilit în România și având dublă cetățenie — irakiană și americană — a servit drept ghid celor trei jurnaliști români răpiți în Irak la sfârșitul lunii martie 2005, fiind ținut ostatic, la fel ca și aceștia, timp de 55 de zile.

La eliberarea jurnaliștilor, întrucât s-a presupus că a fost complice la răpire, Munaf a fost plasat în detenție de forțele americane în Irak.

La 12 octombrie 2006, Munaf a fost condamnat la moarte prin spânzurare de Tribunalul Penal Central din Bagdad.

Hotărârea tribunalului irakian prin care Munaf a fost condamnat la moarte a ajuns și la Curtea de Apel București, instanță care a încercat, în noiembrie și decembrie 2006, să-l audieze pe Munaf printr-un sistem video, însă procedura nu a reușit. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Apar amănuntele! / Vipera a arvunit bătăuși pentru a o pedepsi pe presupusa amantă a soțului! Unul dintre interl…

2 PSD, hoțomanul României! / Încă o bombă explodează sub curul lui Tudorache!

3 Incredibilele dezvăluiri ale unui fost ofițer britanic despre OZN-uri

4 Mari porcării se mai întâmplă în țara asta! Securiștii sunt încă la butoane

5 Așa o fi?