Trei intelectuali au inițiat o petiție pentru salvarea hotelului Concordia, locul în care a fost ales domnitor Cuza

Trei intelectuali au inițiat o petiție pentru salvarea hotelului Concordia, locul în care a fost ales domnitor Cuza

Academicianul Răzvan Theodorescu, publicistul și scriitorul Stelian Tănase și prof. univ. dr. Alexandru Radu, politolog, au inițiat și lansat duminică o petiție adresată ministrului Culturii și Primarului Capitalei vizând 'salvarea hotelului Concordia din București, locul în care a fost ales domnitor Alexandru Ioan Cuza în urmă cu 157 de ani".

'Ne-am gândit că o formă de a promova această inițiativă și de a atrage atenția asupra unei uitări poate fi aceea de a sublinia contradicția dintre festivismul manifestărilor de la Iași și dezinteresul politicienilor fața de locul istoric în care s-a născut, practic, statul român: clădirea hotelului Concordia, astăzi în ruină", a declarat duminică seara, pentru AGERPRES, profesorul univ. dr. Alexandru Radu.

Alexandru Radu a precizat că 'există tradiția, greșită din perspectivă istorică, ca politicienii noștri să se adune la Iași pe 24 ianuarie pentru a sărbători Unirea din 1859, dar din punct de vedere istoric cea de a doua alegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cea care semnifică, practic, unirea Munteniei cu Moldova și deci nașterea statului român modern, a avut loc pe 24 ianuarie 1859, iar evenimentul nu s-a petrecut la Iași, ci la București".

'Cuza fusese ales domn al Moldovei pe 5 ianuarie 1859, la Iași, pentru a fi ales și domn al Munteniei, pe 24 ianuarie 1859, la București, dubla sa alegere s-a produs și s-a consemnat în localul hotelului Concordia", a precizat Alexandru Radu.

El a spus că semnatarii petiției 'Salvați hotelul Concordia nu reproșează politicienilor că merg la Iași pentru a-l omagia pe Cuza și a juca hora Unirii, ci faptul că 'au uitat cu desăvârșire de existența clădirii hotelului Concordia, astăzi ajuns o ruină".

Semnatarii petiției consideră că 'imobilul cu avere istorică "încorporată" mai poate fi salvat".

'Desigur ca mi-aș fi dorit ca domniile lor să se adune în fața acestei clădiri din București, de pe strada Smârdan nr. 39, pentru a sărbători Unirea. Dar îmi doresc și mai mult ca, dansând Hora Unirii la Iași, să-și fi amintit de existența acestei clădiri simbol pentru istoria noastră și, odată reîntorși în București, să decidă restaurarea și reintroducerea hotelului Concordia în circuitul public", a concluzionat Alexandru Radu.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Un agent de la Penitenciarul Rahova, prins în flagrant de DNA când lua 10.000 de euro mită. În schimb, trebuia…

2 Teodorovici, salvat de pericolul muncii: nu va lucra la privat, a fost numit Director de Audit la Curtea de Co…

3 Un profesor din Piatra Neamț i-a cerut unei eleve poze cu ea dezbrăcată: De matematică sunt sătul!

4 SURSE Tensiuni între Valeriu Gheorghiţă şi noul ministru al Sănătăţii. Atribuţiile coordonatorului campaniei d…

5 Activistul de mediu Daniel Bodnar a suferit un grav accident rutier. Medicii spun că nu-şi poate simţi picioar…