Un întreg judeţ, captiv în ghearele baronului Duicu. Şeful CJ Mehedinţi a fost arestat pentru 30 de zile

Un întreg judeţ, captiv în ghearele baronului Duicu. Şeful CJ Mehedinţi a fost arestat pentru 30 de zile

UPDATE 06.00 Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis reţinerea pentru 30 de zile de zile a preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, a şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi, Ştefan Ponea, dar şi a preşedintelui PSD Orşova, Constantin Popescu, potrivit declaraţiei avocatului Duvac Constantin.

UPDATE 20.50 Adrian Duicu, Ştefan Ponea şi Constantin Popescu au fost duşi, joi seară, la Curtea de Apel Bucureşti, unde magistraţii iau în discuţie propunerile de arestare preventivă ale celor trei.

Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi, Ştefan Ponea, dar şi preşedintele PSD Orşova, Constantin Popescu, au fost reţinuţi ieri-dimineaţă pentru fapte de corupţie.

În acest caz, miercuri seara, procurorii au adus la Direcţia Naţională Anticorupţie 15 persoane. După o noapte de audieri-maraton, anchetatorii au decis să emită ordonanţe de reţinere doar pentru cei trei.

Imediat după ce procurorii au anunţat că şeful Poliţiei mehedinţene a fost reţinut, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a decis retragerea acestuia din funcţie. La comanda IPJ a fost împuternicit comisarul-şef Romulus Opriţa, unul dintre adjuncţii instituţiei. Până la finalizarea cercetărilor, Ponea va ocupa o funcţie de execuţie în cadrul Poliţiei Transporturi Mehedinţi.

DUICU SE LĂUDA CĂ ARE INFLUENŢĂ LA GUVERN

Potrivit ordonanţei de efectuare a urmăririi penale, preşedintele CJ Mehedinţi ar fi afirmat, într-o discuţie cu şeful Poliţiei Judeţene, că are influenţă asupra unor membri ai Guvernului şi a şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, şi că îi va determina pe aceştia să îl aducă pe Ponea la Bucureşti pe o funcţie de conducere. De asemenea, Duicu i-ar fi promis lui Ponea că o să numească o persoană din familia acestuia într-o funcţie de conducere în cadrul Parchetului General.

„În ceea ce îi priveşte pe membrii Consiliului Local al municipiului Orşova, influenţa urma a fi exercitată pentru a-i determina să aprobe scoaterea din domeniul public şi concesionarea, către o altă persoană din familia lui Ponea Constantin Ştefan, la un preţ «convenabil», a două suprafeţe de teren (în suprafaţă totală de aproximativ 200 de metri pătraţi, terenuri situate în centrul municipiului Orşova şi reprezentând acostamentul unei străzi)“, arată procurorii.

Preşedintele CJ Mehedinţi i-a cerut în schimb şefului Poliţiei din Mehedinţi să determine un magistrat să îi admită cererea dintr-un dosar în care Duicu ceruse anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate prin care s-a stabilit că a fost în incompatibilitate. „Folosin-du-se de împrejurarea că o persoană din familie este chiar şefa Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a instanţei care avea de soluţionat cauza respectivă, Ponea i-a promis lui Duicu că îi va obţine acest folos, în sensul că hotărârea care se va da în cauza amintită va fi una favorabilă acestuia din urmă“, mai susţin anchetatorii.

Obliga primarii să-i dea bani

O altă acuzaţie care i se aduce lui Duicu este că ar fi impus tuturor primarilor din Mehedinţi să plătească fiecare 600 de lei, înaintea sărbătorilor de iarnă, pentru „urări“ care aveau să fie difuzate ca anunţuri scrise pe „burtiera“ ecranului, la două posturi TV controlate de el.

De asemenea, procurorii spun că acesta ar fi determinat doi funcţionari publici din instituţii din judeţul Mehedinţi să îşi îndeplinească atribuţiile de control în aşa fel încât să înceteze activitatea unui anumit operator economic, indiferent de condiţiile în care acesta îşi desfăşura activitatea.

Concret, preşedintele CJ Mehedinţi este acuzat de trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, instigare la dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, instigare la abuz în serviciu şi două infracţiuni de folosire a influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite.

12 persoane sunt urmărite penal de către procurori în dosarul şefului CJ Mehedinţi.

Mehedinţi - câmp de luptă între doi baroni locali: Duicu şi Stănişoară

Tatăl lui Adrian Duicu, viceprimar PSD în comuna Topleţ, spune că la originea anchetării şi reţinerii fiului său ar fi manevrele lui Mihai Stănişoară, fost ministru PDL al Apărării, trecut în barca liberalilor după ce USL a cucerit puterea.

Primar cu multe mandate în fruntea Primăriei Topleţ, Ioan Duicu este acum, pentru prima oară, doar viceprimar al comunei. El e cunoscut ca un apropiat al generalului Ioan Talpeş, despre care se spune că ar fi la originea ascensiunii politice atât a tatălui, Ion Duicu, cât şi a fiului, Adrian. „De la Stănişoară i se trag toate! L-a bătut peste tot, în toate alegerile, era pregătit să-l bată şi acum la europarlamentare, la scor mare. De când l-a învins pe Stănişoară au apărut numai reclamaţii şi probleme“, spune Ion Duicu.

VINOVAT E, ÎNTOTDEAUNA, CELĂLALT

Ce spune Ion Duicu face parte din tradiţia locului: de fiecare dată când dau de probleme, atât Stănişoară, cât şi Duicu se gândesc că acestea li se trag de la celălalt. În urma unei anchete jurnalistice publicată de „Adevărul“ în 2012 , Stănişoară se întreba cine îi vrea răul: „Nu-mi dau seama de unde vine asta. De la Duicu?“. Ieri a venit rândul a lor Duicu să creadă că problemele din Justiţie li se trag de la Stănişoară.

De fapt, judeţul Mehedinţi a ajuns în ultimii ani un adevărat ring de box în care doi baroni locali, Mihai Stănişoară şi Adrian Duicu, îşi dispută influenţa în Drobeta Turnu Severin şi în judeţ.

Dar, chiar dacă sunt pe poziţii adverse, Stănişoară şi Duicu se aseamănă în multe privinţe. Ambii controlează trusturi de presă locale, iar soţiile amândurora sunt implicate în afaceri. Mirela Codruţa Stănişoară conduce un trust media local, format dintr-un ziar, un radio şi o televiziune. Mariana Duicu este administrator al firmei Invest Petroleum Impex SRL, iar familia Duicu controlează şi ea două televiziuni locale.

Atât Duicu, cât şi Stănişoară se folosesc de trusturile media pe care le controlează pentru propria promovare şi pentru atragerea de publicitate de la firmele care fac afaceri cu autorităţile locale pe bani publici. De altfel, aceste firme abonate la bani publici îşi fac publicitate prin trustul fiecăruia, în funcţie de cine este la putere într-un anumit moment dat.

„Fiţi convins că are şi Duicu la televiziunea lui aceleaşi contracte“, spunea Stănişoară în 2012. Prefectul de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, confirma atunci migraţia afaceriştilor de la Stănişoară spre Duicu, după ce primul a pierdut alegerile: „După ce băieţii ăştia deştepţi nu au mai plătit, a început să-i lovească. Atunci ei au trecut în partea cealaltă“, spunea Drăghiea în 2012.

AFACERI PE BANI PUBLICI PRIN FIRME CLIENTELARE

Asemănările Duicu-Stănişoară nu se opresc aici. Amândoi au făcut afaceri, prin intermediul firmelor soţiilor lor, cu autorităţile locale. În timp ce Stănişoară a luat convenabil în concesiune un teren la malul Dunării, Duicu aproviziona instituţiile locale cu combustibili prin firmele din familie.

Amândoi şi-au amenajat câte un loc de recreaţie departe de poluarea oraşului, dar şi de privirile curioşilor. Adrian Duicu a fost luat pe sus de poliţişti din casa din Valea Cernei (Caraş-Severin), în acte figurând pe numele părinţilor (foto sus). Situată la câţiva kilometri de municipiul Orşova, impunătoarea vilă se află la marginea Drumului European 70, iar la parter are un restaurant. Lângă casă se află amplasată o staţie de combustibili, familia Duicu fiind cunoscută de altfel pentru afacerile prospere cu produse petroliere.

Deputatul liberal Mihai Stănişoară are o casă de vacanţă de invidiat, în Clisura Dunării, la Eşelniţa (foto jos). Aceasta a fost terminată în 2011 şi are în dotare şi o barcă cu motor, cu care Stănişoară face plimbări pe fluviu şi pescuieşte.

“De la Stănişoară i se trag toate! L-a bătut peste tot, în toate alegerile. De când l-a învins pe Stănişoară, au apărut numai reclamaţii şi probleme"

Ion Duicu, tatăl lui Adrian Duicu

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...