Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Unitatea Națională de Informații privind Pasagerii, înființată în cadrul MAI

Unitatea Națională de Informații privind Pasagerii (UNIP), care va prelua datele transmise de către transportatorii aerieni referitoare la pasagerii zborurilor având puncte de plecare, escală sau destinație finală pe teritoriul României, se înființează în cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, potrivit unei ordonanțe aprobate de Guvern.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, la inițiativa MAI, Guvernul a adoptat în ședința de miercuri Ordonanța privind utilizarea unor date din registrele cu numele pasagerilor pentru prevenirea și combaterea actelor de terorism, a infracțiunilor conexe acestora și a infracțiunilor contra securității naționale, precum și pentru prevenirea și înlăturarea amenințărilor la adresa securității naționale.

Sistemul de informare înaintea sosirii pasagerilor va permite autorităților naționale competente să efectueze evaluări relevante din perspectiva potențialelor amenințări la adresa securității naționale, în scopul contracarării acestora.

Costul total al înființării UNIP este de 151.506,99 de euro, cofinanțarea din partea Comisiei Europene având o valoare de 88,49%.

"Pentru România, care are perspectiva intrării în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene în primă etapă, este foarte important să implementeze măsuri și mecanisme necesare pe linia prevenirii și combaterii terorismului, raportat la actualul context de securitate europeană și internațională", a subliniat ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

În 2012, Comisia Europeană a lansat un apel de proiecte finanțabile pentru înființarea unor astfel de unități naționale, care ulterior vor permite crearea la nivelul UE a unei rețele, care prin interconectare va putea permite statelor membre o valorificare eficientă a informațiilor astfel obținute, în scopul asigurării securității interne a Uniunii.

În aceste condiții, la nivel european, există state care au adoptat deja legislația privind colectarea și utilizarea acestor date, precum Franța, Danemarca și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și țări care sunt în curs de adoptare a unei astfel de legislații.

Ordonanța aprobată are la bază principiile stabilite prin Legea nr. 677/ 2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, stabilind măsurile de protecție necesare, cum sunt perioada de păstrare a datelor, exercitarea drepturilor de către persoanele vizate și răspunderea pentru prejudicii.

Actul normativ include dispoziții cu privire la evaluarea eficienței aplicării sale după o perioadă de 5 ani de la intrarea în vigoare. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 RoMAFIA Discuție despre o ȘPAGĂ de 500.000 de euro în biroul lui Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor

2 BRRR! Au intervenit AMERICANII! Filmul contracronometru al salvării Sorinei și abuzul de pe aeroport. Amănunt…

3 Document Grindeanu, cu consiliera în Insulele Azore!

4 HOPA! Radu Tudor, Antena 3, o acuză pe Dăncilă de TRĂDARE în favoarea Rusiei! „Vă dați seama cine conduce Româ…

5 De ce candidează Dan Barna?

recomandări

Te ia DNA: Marilena Bogheanu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un tip a creat ciocanul lui Thor cu electromagneţi şi amprentă