UPDATE Contestaţia Cameliei Voiculescu faţă de sechestrul din dosarul ICA. Procuror: O astfel de cale de atac nu există în urma unei condamnări

UPDATE Contestaţia Cameliei Voiculescu faţă de sechestrul din dosarul ICA. Procuror: O astfel de cale de atac nu există în urma unei condamnări

UPDATE Avocaţii Cameliei Voiculescu au spus judecătorilor că nu pot fi confiscate bunuri de la clienta lor dacă numele Cameliei Voiculescu nu apare în sentinţa de condamnare.

De cealaltă parte, procurorul a explicat instanţei că „nu există cale de atac pentru această măsură luată în urma unei condamnări“ şi a cerut instanţei să respingă acţiunea avocaţilor ca fiind inadmisibilă.

Judecătorii au rămas în pronunţare în acest caz

Concret, acţiunea vine după ce Maria Vasii, unul dintre avocaţii familiei Voiculescu, a precizat că va ataca în instanţă decizia de punere sub sechestru a mai multor bunuri, anunţă Agerpres. Printre bunurile puse sub sechestru de Curtea de Apel Bucureşti se află şi imobilul din str. Bucureşti — Ploieşti nr. 25—27, unde funcţionează televiziunile din trustul Intact.

Sechestru pe sediul Antenei 3

Familia Voiculescu face toate demersurile pentru ca sediul în care se află postul de televiziune Antena 3 să nu fie recuperat de autorităţi. Fetele lui Dan Voiculescu, Corina şi Camelia, au contestat la Tribunalul Bucureşti sechestrul pus de instanţă în urma deciziei din dosarul „ICA“, iar contestaţiile urmează să fie luate în discuţie de judecători pe 25 şi 29 august.

Asta după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început citarea proprietarilor şi chiriaşilor terenurilor şi clădirilor pe care s-a pus sechestru în dosarul „ICA“ , pentru a li se aduce la cunoştinţă că acestea nu pot fi vândute sau ipotecate, în urma deciziei Curţii de Apel Bucureşti.

Astfel, avocaţii lui Dan Voiculescu s-au prezentat la sediul DNA unde procurorii i-au informat că a fost pus sub sechestru imobilul de pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, unde este sediul Antena 3. Maria Vasii, unul dintre avocaţii şefului Intact, care în prezent se află în închisoare, a reacţionat imediat şi a spus că va contesta acest demers la Tribunalul Bucureşti. „Este doar indisponibilizat, am promovat deja contestaţie la executare. Până la judecarea acesteia apreciem că un alt demers nu mai poate fi efectuat“, a declarat Vasii.

Apărătorul a detaliat că, „această măsură nu are un fundament legal“, adăugând că „indisponibilizarea prin notarea sechestrului este o simplă notare în cartea funciară, care interzice trimiterea drepturilor reale asupra acestei proprietăţi”. Totodată, avocatul a notat că acesta este primul demers de acest gen, procurorii neanunţând apărarea în legătură cu nicio altă iniţiativă în legătură cu executarea laturii civile a sentinţei Curţii de Apel Bucureşti din acest dosar.

Ce înseamnă indisponibilizare

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, a explicat într-un interviu la Adevărul Live ce reprezintă mai exact indisponibilizarea. „Această procedură reprezintă punerea în aplicare a dispoziţiiilor instanţei prin identificarea bunurilor şi întocmirea unor procese-verbale“. Kövesi a adăugat că în acestă etapă procurorii vor identifica la bănci care sunt conturile bancare ale condamnaţilor, iar DNA va pune sechestru şi pe acestea.

Recuperarea va fi făcută de Ministerul Finanţelor

Recuperarea efectivă a prejudiciului din acest dosar, care se ridică la 60 de milioane de euro, poate fi demarată imediat după identificarea şi punerea sechestrului pe bunuri sau conturi de către procurorii anticorupţie. Executarea propriu-zisă va fi efectuată însă de instituţiile statului care au atribuţii în acest sens, în special Ministerul Finanţelor prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de închisoare

Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare. Astfel, judecătorii au admis cererea procurorilor de majorare a pedepsei date de instanţa inferioară. Tribunalul Bucureşti îl condamnase la 5 ani de închisoare cu executare.

Totodată, lui Voiculescu i-au fost interzise mai multe drepturi civile pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei principale: drepturile de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a fi director/împuternicit/asociat/administrator/beneficiar real al unor societăţi comerciale sau împuternicit al acestora, în ţară sau în străinătate.

De asemenea, magistraţii au decis să-i confişte omului de afaceri imobilul pe care acesta îl deţine în strada Gîrlei (sediul Antenei 3), dar şi un teren de 3.000 de metri pătraţi din sectorul 1 şi sediul firmei Grivco.

Totodată, instanţa a decis confiscarea a câte 2,9 milioane de lei de la Camelia si Corina Voiculescu, fiicele mogulului, reprezentând contravaloarea donaţiilor în acţiuni ale ICA făcute de Dan Voiculescu, dar şi a sumelor din chiria Romtelecom: peste 3 milioane de euro.

Judecătorii au mai dispus confiscarea specială a 3 milioane de dolari din conturile lui Voiculescu, dar şi identificarea tuturor bunurilor ce aparţin familiei.

În plus, magistraţii au pus sechestru pe terenul acestuia din şoseaua Bucureşti-Ploieşti numărul 25, dar şi pe cel din şoseaua Kiseleff.

Ce pedepse au primit ceilalţi inculpaţi din dosarul „ICA”:

Corneliu Popa a primit 8 ani de închisoare.

Cătălin Sandu Jean va sta după gratii 6 ani. Instanţa a mai hotărât punerea sub sechestru a locuinţei acestuia din Bulevardul Decebal.

Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la 8 ani de închisoare. Magistraţii au mai decis să-i pună nutriţionistului casele sub sechestru.

La aflarea sentinţei, acesta a declarat „am avut mare încredere în acest tânăr complet, dar acum sunt absolut dezamăgit. Cred ca adevărul va ieşi la suprafaţă mai devreme sau mai târziu. Este o sentinţă nedreaptă. Sunt liniştit, împăcat şi absolut nevinovat. Pivatizarea ICA a fost una dintre privatizările de succes. Ce mi s-a întâmplat mie nu aş dori să i se întâmple niciunui român. Voi merge la puşcărie, mă bucur că familia mă înţelege, ei ştiu cine sunt şi ştiu şi alţii cine sunt. Cel mai importat pentru mine este că sunt nevinovat”. Acesta a mai adăugat că „nu port niciun pic de pică completului de judecată. Vă rog să mă credeţi că vi-o spun cu toată onestitatea şi cu toată smerenia: eu i-am iertat pe toţi.”

La rândul său, avocatul lui Mencinicopschi a declarat că „până în ultima clipă am sperat într-o decizie de achitare. Domnul profesor Mencinicopschi a reuşit să aibă o casă modestă cu mansardă. Din câte ştiu, în acest moment familia nu are nicio altă variantă şi riscă să ajungă în stradă”.

De altfel, Mencinicopschi a explicat că în casa în care locuieşte şi care are trei dormitoare, au stat trei familii. Mai exact, el cu soţia au locuit într-o camera, fiica cu soţul ei într-o altă cameră, iar a treia cameră a fost ocupată de socrii acestuia.

Fostul ministru Sorin Pantiş a fost condamnat la 7 ani de închisoare. Instanţa a dispus şi menţinerea sechestrului pe mai multe bunuri aparţinând fostului ministru al Telecomunicaţiilor: un teren de 500 de metri pătraţi, din str. Austrului (Bucureşti), un apartament din str. Tuzla (Bucureşti), precum şi părţile sociale deţinute de Pantiş la firmele Fintech Consulting SRL şi TLD Evolution SRL.

Imediat după pronunţarea sentinţei acesta a declarat: „Sunt pur şi simplu blocat, e ceva ce nu mi-am putut închipui că se poate întâmpla în societatea românească. Din punctul meu de vedere, eu nici nu am existat în acest caz. Este foarte clar, nu este un asasinat politic, este un asasinat economic şi politic. Constat ceea ce nu credeam că se poate întâmpla. Nu este vorba de domnul Dan Voiculescu, este clar vorba de Antene. Nu există prejudiciu”, a spus Pantiş la Antena 3.

Vlad Săvulescu a primit 6 ani de închisoare. Instanţa a mai hotărât punerea sub sechestru a caselor acestuia. Este vorba de un imobil (teren + clădire) amplasat în Bucureşti, strada Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, cu valoare estimată de un milion de euro, precum şi un apartament din str. Avrig, estimat la circa 95.000 de euro.

Gheorghe Sin a primit 4 ani de închisoare, dar sentinţa i s-a suspendat. De asemenea, judecătorii i-au pus casele sub sechestru.

Constantin Baciu a fost condamnat la 4 ani cu suspendare.

Alexandru Petre a primit 3 ani cu suspendare.

Grigore Marinescu a fost condamnat la 3 ani cu suspendare.

Flavius Pop a primit 5 ani cu executare.

Ene Vica a fost condamnată la 3 ani cu suspendare. Instanţa a mai hotărât punerea caselor acestuia sub sechestru.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dan Voiculescu (67 de ani) a ajuns la Penitenciarul Rahova după ce a fost condamnat la 10 ani de închisoare. De asemenea, şi ceilalţi condamnaţi la închisoare cu executare în dosarul „ICA” au fost duşi în arest. Curtea de Apel Bucureşti a dat, vineri, sentinţa definitivă în acest caz. Cu această ocazie, judecătorii au decis să-i confişte lui Dan Voiculescu mai multe terenuri, dar şi imobilul în care se află postul Antena 3.

Omul de afaceri Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare în dosarul „ICA” în care era acuzat de spălare de bani. Magistraţii au decis respingerea cererii de schimbare a încadrării juridice în cazul omului de afaceri.

Dan Voiculescu, fondatorul Partidul Conservator (Partidul Umanist Român în 1992), este un personaj controversat, care şi-a împărţit activitatea între afaceri şi lumea politică. A fost ales senator în trei legislaturi, iar în 2013 a renunţat la viaţa politică dându-şi demisia din Parlament.

Averea familiei lui Dan Voiculescu, care a primit astăzi sentinţa în dosarul ICA, este estimată la 120 de milioane de euro şi ocupă locul 24 în clasamentul „Forbes 500 Miliardari“, publicat în toamna anului trecut. Potrivit declaraţiei de avere însă, Voiculescu este un fost senator, cu o pensie lunară de 2.700 de lei, dar cu sume importante în conturi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”