UPDATE Vreme de iarnă la mijlocul primăverii: 12 judeţe din ţară se află sub cod galben de ninsori şi ploi. A fost emisă şi o avertizare de inundaţii

UPDATE Vreme de iarnă la mijlocul primăverii: 12 judeţe din ţară se află sub cod galben de ninsori şi ploi. A fost emisă şi o avertizare de inundaţii

UPDATE Râurile Miletin, Bahlui şi Bârlad se află, în intervalul vineri, ora 19.00 - sâmbătă, ora 18.00, sub cod galben, în judeţele Botoşani, Vaslui şi Iaşi, potrivit unei atenţionări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

„Se instituie cod galben începând din data de 11.04.2014 ora 19:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Miletin (judeţele Botoşani şi Iaşi), Bahlui superior şi pe afluenţii săi (judeţul Iaşi), Bârlad superior şi afluenţii săi (judeţele Vaslui şi Iaşi). Se menţionează că aceste fenomene se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai acestor râuri şi pe cursurile de apă necadastrate”, se precizează în atenţionare.

Specialiştii anunţă că pe râurile aflate sub cod galben se vor produce creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.

De vineri noaptea, de la ora 03.00, şi până sâmbătă la ora 08.00, este valabilă o atenţionare de cod galben de ploi şi ninsori valabilă pentru 12 judeţe din nordul, estul şi centrul ţării.

Potrivit meteorologilor, până sâmbătă dimineaţă, va continua să plouă în jumătatea de est a ţării, iar în nordul Moldovei se vor cumula cantităţi de apă de până la 25-35 de litri pe metru pătrat. În zona de munte, îndeosebi a Carpaţilor Orientali, vor predomina ninsorile şi se va depune strat de zăpadă.

Centrul Infotrafic anunţa, vineri dimineaţă, că în judeţul Suceava, traficul rutier se desfăşoară îngreunat pe DN17A, între localităţile Vatra Moldoviţei şi Suceviţa, din cauza unui strat subţire de zăpadă, care s-a depus pe şosea. În zona kilometrului 31, câteva autotrenuri nu au mai putut urca.

Vineri dimineaţă, drumarii din Harghita inteveneau cu utilaje de deszăpezire şi cu material antiderapant, în zonele înalte din judeţ, unde ninge, iar circulaţia se desfăşoară îngreunat, stratul de zăpadă de pe carosabil ajungând la trei centimetr, potrivit Mediafax.

Şeful de cabinet al prefectului judeţului Harghita, Adrian Pănescu, a declarat că drumarii au intervenit, începând cu ora 4.00, pe mai multe drumuri naţionale care traversează zonele înalte ale judeţului, cu şase utilaje de deszăpezire cu lama şi cu autobasculante din care s-au împrăştiat peste 42 de tone de material antiderapant.

El a spus că pe DN 13 B în Pasul Bucin se circulă pe carosabil alunecos, acoperit cu până la trei centimetri de zăpadă. De asemenea, traficul se desfăşoară îngreunat pe DN 15 în staţiunea Borsec, pe DN 12 C în zona Lacu Roşu, unde zăpada măsoară până la doi centimetri, precum şi pe DN 12 A, în localităţile Lunca de Jos şi Lunca de Sus şi pe DN 11 B Cozmeni - Târgu Secuiesc, unde s-a depus un centimetru de zăpadă.

Pe celelalte şosele naţionale din judeţ circulaţia se desfăşoară normal, carosabilul fiind umed din cauza ploilor.

Şoferii care vor să călătorească în zonele vizate de atenţionarea meteorologică sunt sfătuiţi să aibă maşinile echipate cu anvelope de iarnă.

Judeţele vizate de atenţionarea meteorologilor sunt Maramureş, Bistriţa Năsăud, Mureş, Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Harghita, Covasna, Braşov şi Vrancea.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

De joi dimineaţă a început să ningă în zona de munte, iar stratul se zăpadă măsoară deja câţiva centrimetri. Temperaturile sunt negative. La Timişul de Sus, Râşnov, Poiana Braşov şi Predeal, dar şi în Masivul Postăvaru ninge ca în mijlocul iernii, iar oamenii au fost nevoiţi să scoată din dulapuri hainele groase.

Miercuri, începând de la ora 18.00 şi până pe 11 aprilie la ora 21.00, va ploua în cea mai mare parte a ţării, iar în zona montană vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, potrivit unei avertizări meteo date de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). De altfel, meteorologii au emis şi cod galben de vânt puternic în mai multe judeţe din ţară.

În următoarele două săptămâni vom avea parte de vreme schimbătoare, potrivit prognozei realizate de meteorologi pentru perioada 7 - 21 aprilie. După încălzirea vremii până pe 9 aprilie, vor urma câteva zile mai reci, pentru ca apoi, de Florii, maximele termice să urce spre 20 de grade.

În luna aprilie vom avea parte de temperaturi mai scăzute decât în martie. Specialiştii anunţă că luna mai va fi una mai ploioasă în cea mai mare parte a ţării. De asemenea, directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a precizat că în această vară, în unele zone, s-ar putea instala seceta.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale