CONDAMNĂRI cu EXECUTARE în trei dosare DNA! Doi PRIMARI și un SENATOR

CONDAMNĂRI cu EXECUTARE în trei dosare DNA! Doi PRIMARI și un SENATOR

Trei condamnări, joi, în trei dosare de corupție instrumentate de DNA!

* Fostul primar Stavarache, condamnat la 6 ani de închisoare pentru luare de mită. 

Fostul primar al Bacăului timp de trei mandate, Romeo Stavarache, a fost condamnat, joi, de către o instanță a Tribunalului Bacău, la șase ani de închisoare cu executare și 5 ani pedeapsă complementară prin interzicerea unor drepturi civile, în urma derulării unui proces în care era acuzat de săvârșirea mai multor fapte de luare de mită. 

În același dosar, doi om de afaceri din Bacău, Liviu Goian și Liviu Vasile Cenușă, au fost condamnați la câte 3 ani închisoare cu executare și 3 ani pedeapsă complementară prin interzicerea unor drepturi civile, pedeapsă pe care o va suporta și un alt inculpat în proces, Constantin Apostol, fost director general al Agenției de Dezvoltare Regională Nord—Est.

De asemenea, instanța a dispus confiscarea de la Stavarache, Goian și Cenușă a sumelor de 810.670 lei și 1.259.789,03 lei primite ilegal, iar pentru același motiv de la Stavarache și Apostol a 100.000 de lei.

Sentința nu este definitivă, avocații condamnaților anunțând că vor face apel la o instanță superioară în următoarele zece zile.

Până la finalizarea procesului, instanța Tribunalului Bacău a decis aplicarea măsurii de control judiciar pentru Stavarache, Goian, Cenușă și Apostol.

În rechizitoriul înaintat de procurorii DNA se indica faptul că, în perioada 2008 — 2011, primarul Stavarache, direct sau prin intermediul altor trei inculpați, Liviu Goian, Constantin Apostol și Liviu Cenușă, ar fi pretins și primit de la patru oameni de afaceri băcăuani, potrivit denunțurilor formulate de trei dintre aceștia la DNA, diverse sume de bani pentru sponsorizări, care însă nu se regăsesc în contabilitățile entităților pentru care au fost solicitați.

Pentru cei vizați în dosar acuzațiile sunt de luare de mită, complicitate la luare de mită, respectiv dare de mită.

În același dosar a fost judecat și omul de afaceri Costel Cășuneanu, acesta nerecunoscând faptul că ar fi dat mită lui Stavarache ori interpușilor săi. El nu a primit condamnare din partea instanței de judecată.

Romeo Stavarache, Liviu Goian și Liviu Cenușă Liviu au fost obligați de instanță și la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în suma de câte 8.000 de lei fiecare, iar Constantin Apostol Constantin suma de 5.000 de lei. Cheltuielile judiciare pentru inculpatul Costel Cășuneanu rămân în sarcina statului, a mai decis instanța băcăuană.

* Senatorul Victor Mocanu, fost preşedinte al CJ Buzău, condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare

Senatorul Victor Mocanu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, a fost condamnat, joi, de către judecătorii instanţei supreme la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul Maternitatea, iar fostul director din CJ Constantin Lungu a primit trei ani, tot cu executare. Sentinţele pot fi atacate cu apel.

Potrivit rechizitoriului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), între 6 aprilie şi 14 mai 2012, în urma unei înţelegeri pe care Mocanu a avut-o cu Mihail Bădic, administrator al unei firme, în scopul inaugurării aparente a noului sediu al Maternităţii - Secţie Exterioară a Spitalului Judeţului Buzău, a încheiat, în mod ilegal, un număr de opt contracte de furnizare de echipamente medicale. Dintre acestea, şapte contracte erau de achiziţie directă, iar unul era de închiriere. 

Mai mult, spun procurorii anticorupţie, Mocanu a aprobat efectuarea plăţilor în condiţiile în care echipamentele medicale, pe lângă faptul că fuseseră supraevaluate, nici nu fuseseră livrate, iar "contractul de închiriere era lipsit de utilitate, cheltuielile angajate fiind în mod vădit ineficiente din punct de vedere economic".

Aceste achiziţii au fost făcute, susţine DNA, cu ajutorul fostului director executiv al Direcţiei pentru Administrarea Patrimoniului şi Investiţii, Constantin Lungu. Acesta a fost cel care a întocmit, în fals, mai multe documente, respectiv al Eugeniei Husea, inculpată şi ea în dosar. Husea, în calitate de reprezentant comercial al respectivei firme de echipamente medicale, a participat la simularea pretinselor proceduri ce au stat la baza achiziţiilor publice directe a echipamentelor, prin obţinerea unor oferte de preţuri supraevaluate şi transmiterea acestora către Consiliul Judeţean Buzău.

"Încheierea contractelor de furnizare (prin închiriere sau cumpărare), din care rezultă obligaţii de plată pe seama fondurilor publice cu încălcarea dispoziţiilor legale, a creat premisa efectuării de plăţi în cuantum total de 2.201.127 lei (503.563, 72 euro), fără TVA, din bugetul judeţului Buzău, în favoarea SC Medical Finance Projects SRL Bucureşti, reprezentând facturile emise de aceasta societate în baza contractelor încheiate", arată DNA.

Paguba cauzată efectiv până la data întocmirii rechizitoriului a fost în cuantum de peste 565.000 de lei şi reprezintă valoarea plăţilor efectuate în baza contractelor cumpărare directă, fără ca bunurile să fie livrate, mai susţin anchetatorii.

Procurorii au pus sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpaţilor, pentru recuperarea prejudiciului.

Pe lângă Victor Mocanu, a fost trimis în judecată şi Constantin Lungu, acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată şi în formă continuată, precum şi de fals intelectual în legătură cu infracţiunile de corupţie în formă continuată.

De asemenea, au fost deferiţi justiţiei şi administratorul şi reprezentantul firmei de echipamente medicale, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată şi în formă continuată

Maternitatea Buzău, investiţie de 16 milioane de euro, a fost inaugurată în 1 iunie 2012, în plină campanie electorală pentru alegerile locale. Panglica inaugurală a fost tăiată de preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean Buzău Victor Mocanu, care candida pentru un nou mandat, iar la eveniment au participat, alături de Mocanu, primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală, directorul de atunci al Spitalului judeţean Buzău, Dorel Nicolescu, precum şi alţi medici şi asistenţi. La momentul inaugurării, Mocanu prezenta maternitatea ca fiind cea mai modernă unitate de profil din România construită după Revoluţie şi spunea că aceasta ar putea deveni o maternitate regională, la care să apeleze femei din Buzău şi împrejurimi.

* Adrian Mladin, condamnat DEFINITIV la 5 ani şi 10 luni pentru şpagă. Politicianul pierde funcţia de primar al Jilavei 

Curtea Supremă a decis vineri condamnarea definitivă a primarului comunei Jilava, Adrian Mladin, arestat în alt dosar, la 5 ani şi 10 luni de închisoare. Iniţial Curtea de Apel Bucureşti îl condamnase la 7 ani de închisoare. În urma sentinţei, Mladin pierde funcţia de primar, iar în Jilava trebuie să se organizazeze alte alegeri.

Curtea Supremă a decis vineri condamnarea definitivă a lui Adrian Mladin, la 5 ani şi 10 luni de închisoare pentru fapte de corupţie.

Finul edilului, Ovidiu Szasz, a fost condamnat la 5 ani de închisoare.

Apostol Muşat, fostul edil din Snagov a primit o pedeapsă de 4 ani de închisoare, iar afaceristul Marinică Bozdoro la 3 ani de închisoare.

Ceilalţi complici din dosar au fost condamnaţi astfel: Ion Scăeţeanu- 3 ani de închisoare cu suspendare, Vildan Suliman -3 ani de închisoare cu suspendare, Gheorghe Roman -3 ani de închisoare cu suspendare, Roxana Curpene- 2 ani de închisoare cu suspendare, Cuţaru Eugenia - 2 ani de închisoare cu suspendare.

Povestea lui Mladin Primarul reales al localităţii Jilava (Ilfov), Adrian Mladin, ar putea să intre în Cartea recordurilor corupţiei. Când şi-a început al doilea mandat de primar, în 2012, a depus jurământul din închisoare, fiind arestat pentru o şpagă de 500.000 de euro. În 2014 a venit şi prima condamnare în acest dosar: 7 ani de închisoare.

Astăzi Curtea Supremă a deciz că Mladin este vinovat şi la condamnat la 5 ani şi 10 luni. În 2016, Mladin nici nu şi-a început bine cel de-al treilea mandat că a fost din nou arestat. Este acuzat pentru o şpagă de aproape un milion de euro. Edilul a a fost trimis săptămâna trecută în judecată în acest caz. Acuzaţiile oficiale: luare de mită, spălare a banilor şi fals în declaraţii.

Acuzaţiile DNA

Potrivit DNA, în calitate de primar al comunei Jilava, Adrian Mladin i-ar fi pretins unei persoane, denunţătoare în cauză, suma de 500.000 de euro din care, la data de 19 septembrie 2011, ar fi primit 50.000 de euro, pentru ca, abuzând de prerogativele funcţiei, să dispună întocmirea, de către Comisia Locală de Fond Funciar, a unui plan parcelar în care să fie incluse toate terenurile denunţătorului, în suprafaţă totală de 23,8 hectare, iar loturile să fie alipite.

În 28 iulie 2011, Mladin l-ar fi determinat pe finul său Szasz Ovidiu să încheie un contract de cesiune fictiv, la notariat, cu denunţătorul, prin care acesta din urmă să îi cedeze drepturile asupra a două terenuri. În realitate, acest contract ar fi fost încheiat doar pentru a garanta şi a ascunde săvârşirea infracţiunii de luare de mită şi totodată de a ascunde originea ilicită a celor două terenuri, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii susţin că în activitatea infracţională ar fi intervenit şi Apostol Muşat, care, în calitate de primar al comunei Snagov la data faptelor, ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra lui Mladin şi a directorului Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliare Ilfov şi că, în virtutea acestei influenţe, ar putea să grăbească demersurile de obţinere a documentelor cadastrale pentru denunţător. În schimb intervenţiei, Muşat i-ar fi pretins denunţătorului, atât direct cât şi prin intermediul lui Ion Scaeţeanu, 1,1 milioane de euro, fiind sprijinit şi de Octavian Valentin Lungu. Pentru a ascunde şi garanta obţinerea mitei, Apostol Muşat l-ar fi determinat pe Ion Scaeţeanu să întocmească la notariat, în 6 iulie 2011, un contract de împrumut fictiv cu denunţătorul, din care să rezulte că Scaeţeanu l-a împrumutat pe denunţător cu suma pretinsă drept mită, respectiv 1,1 milioane de euro, iar împrumutul este garantat cu terenurile denunţătorului.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Și la vaccinare unii sunt mai cetățeni ca alții” / Laura Ștefan dezvăluire incredibilă care arată în ce căcat d…

2 L-au prins? / Cumpănașu, cercetat pentru că agăța tinere de 14-15 ani

3 Categoria javre, mincinoși, curve politice / CCR critică dur modificările operate de PSD, prin care a păcălit bă…

4 „Am rămas cu gura căscată” / Compania Eli Lilly anunță un medicament-minune în lupta anti-COVID

5 Palatul lui Putin, acum 10 ani / GALERIE FOTO