Cum arată subiectele din 1987 și ’88 pe care Nicușor Dan le-a rezolvat la Olimpiada Internațională de Matematică, unde a obținut 2 medalii de aur „pur”/Radu Gologan: Nicușor a avut la OIM câteva soluții foarte originale

Cum arată subiectele din 1987 și ’88 pe care Nicușor Dan le-a rezolvat la Olimpiada Internațională de Matematică, unde a obținut 2 medalii de aur „pur”/Radu Gologan: Nicușor a avut la OIM câteva soluții foarte originale

Nicușor Dan este primul matematician cu două medalii de aur “pur” la Olimpiada Internațională de Matematică ce ocupă funcția de primar al Bucureștiului. În 1987, primul an în care Nicușor Dan participa la Internaționala de Matematică și obținea punctaj maxim, rezolvând toate subiectele, România ocupa locul 1 pe țări. Edupedu.ro publică subiectele pe care olimpicii le-au avut de rezolvat la OIM în 1987 și 1988 și în fața cărora Dan a obținut medalie de aur cu rezolvare 100% corectă. 

Nicușor Dan a câștigat alegerile pentru Primăria Capitalei duminică, 27 septembrie 2020, în aceeași zi în care lotul României a aflat rezultatele la Olimpiada Internațională de Matematică 2020 și că a ocupat locul 15 pe națiuni.

Cum arătau subiectele la matematică, acum 33 de ani, și care sunt diferențele față de cele de săptămâna trecută?

Contactat de Edupedu.ro, Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice din România, iar până anul acesta cordonator al lotului olimpic național, a declarat că “subiectele din anii ’87-’88 (de fapt după 1979) și cele de acum au cam același grad de dificultate. Singura deosebire este poate influența problemelor de tip informatică (influența olimpiadelor de informatică)”.

De observat că subiectele din anii 1959 – 1976 erau mult mai tehnice și sensibil mai ușoare (știu asta din experiență proprie 1970 – 1971)”, a precizat pentru Edupedu.ro profesorul Radu Gologan, el însuși dublu medaliat cu argint în edițiile din ’70 și ’71 ale Olimpiadei Internaționale de Matematică (detalii aici).

Întrebat dacă privește rezultatele de ieri ale alegerilor la Primăria Capitalei ca meritocrație sau rezultat politic, Radu Gologan a declarat: “Nicușor a avut la OIM câteva soluții foarte originale. Cred că reușita lui la primăria capitalei i se datorează în mare parte. L-am considerat mereu un exemplu de seriozitate, inteligență și chiar spirit antreprenorial. Bănuiesc că alegătorii au realizat că o persoană inteligentă, calculată, educată poate accesa funcții importante în stat. Soția mea a fost colegă cu el în facultate (de grupă). Și-l amintește ca fiind considerat vedeta anului fără să își piardă modestia și deschiderea în a-și ajuta colegii”.

Gologan a adăugat că “la Ecole Normale a fost coleg cu laureatul premiului Fields [echivalentul premiului Nobel în matematică – N.Red.], Cedric Villani”, care a candidat și el anul acesta la primăria Parisului, însă fără succes.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Așa o fi? / Mafie în toată regula, frați români!

2 Așa arată „câmpul de luptă” după cheful de la ziua liderului AUR, Eugen Simion! Tot așa ar lăsa și țara dacă v…

3 Așa o fi?

4 CULISE Cum arată schema viitoarei conduceri PNL. Dacă va câștiga Cîțu

5 „Era ca un card de credit viu” / O adolescentă din România, salvată din ghearele unor animale care o vindeau în …