DIICOT: Trei persoane reținute, după ce ar fi comercializat și compromis datele clienților unei societăți din Cipru

DIICOT: Trei persoane reținute, după ce ar fi comercializat și compromis datele clienților unei societăți din Cipru

Trei persoane au fost reținute, miercuri, de procurorii DIICOT pentru transfer neautorizat de date informatice și divulgarea informațiilor secrete de serviciu, după ce ar fi comercializat și compromis date confidențiale de contact ale clienților unei societăți de brokeraj cu sediul în Cipru.

Potrivit unui comunicat al DIICOT transmis AGERPRES, procurorii de la Structura Centrală au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 ore a lui Ștefan Virgil Iliescu, Darie Leone Roșoiu și Ionuț Vîlceanu pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, transfer neautorizat de date informatice în formă continuată și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.

"În cauză există suspiciunea rezonabilă că, pe parcursul anului 2017, Ștefan Virgil Iliescu, Darie Leone Roșoiu, Ionuț Vîlceanu și Alexandru Savu, dar și alte persoane ar fi constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de infracțiuni informatice și de serviciu, constând în compromiterea și comercializarea abuzivă a clientelei aparținând unei societății de brokeraj cu sediul în Cipru, urmare activității infracționale membrii grupării intenționând să obțină foloase financiare importante, în mod fraudulos, produsul infracțional țintă ridicându-se la suma de 80.000 de euro", se precizează în comunicat.

În concret, arată anchetatorii, gruparea a sustras datele confidențiale de contact ale clienților legitimi ai companiei (nume, prenume, numere de telefon, adrese de e-mail, adrese de corespondență poștală, adrese de rezidență), apoi le-au vândut unor clienți interesați ce activează sau care au legături cu piața de capital.

DIICOT menționează că baza de date gestionată de societate era compusă din clienți străini, majoritatea ruși, cu potență financiară de investiție pe piața de capital, din acest motiv gruparea, fiind conștientă de valoarea și potențialul respectivelor date informatice, intenționa să abordeze persoane interesate direct în exploatarea acestora și obținerii astfel, în schimb, a unui preț pe măsură, aproximativ 80.000 de euro pentru un număr de peste 9.000 de contacte.

Prin aceste acțiuni au fost afectate interesele legitime și activitatea specifică a firmei cipriote de tranzacționare financiară pe piața de capital.

În acest sens, precizează procurorii, la începutul lunii iulie, aceștia au luat legătura cu un potențial client, căruia i-au dat spre testare 50 de contacte, fără însă ca tranzacția de vânzare-cumpărare să se finalizeze. Însă clientul, realizând că respectivele date informatice aparțin companiei cipriote, a adus la cunoștință această intenție de comercializare unuia dintre asociații firmei respective.

Acesta din urmă, cu intenția de a recupera baza de date sustrasă, în prima parte a lunii iulie 2017, a continuat să corespondeze cu respectivul vânzător, purtând în perioada 3 — 11 iulie mai multe conversații pe o rețea de socializare și negocieri de preț, stabilind diverse modalități de testare și tranșe de plată a datelor informatice și în final chiar o întâlnire pe raza municipiului Iași, în ziua de 11 iulie. Cu ocazia discuțiilor din data de 5 iulie, reprezentantul firmei a putut obține spre testare de la interlocutor și alte date confidențiale de contact aparținând unora dintre clienții companiei, date ce au fost și de această dată divulgate fără drept, notează DIICOT.

Pentru a-și păstra anonimatul, reprezentantul companiei de brokeraj, deținătoarea de drept a bazei de date, a apelat la o persoană de încredere să poarte negocierile de cumpărare/recuperare a bazei de date. Persoana cu care ținea legătura în mod obișnuit în scopul vânzării datelor a fost identificată ca fiind Ionuț Vîlceanu.

DIICOT mai precizează că, după mai multe întâlniri la Iași și București, în ziua de 18 iulie a avut loc o nouă întrevedere în Capitală între respectivul client și Alexandru Savu, Ionuț Vîlceanu și Darie Roșoiu, în scopul perfectării tranzacției. La acel moment, procurorii i-au prins în flagrant delict.

"În urma întâlnirii s-a reușit tranzacționarea unei părți din baza de date, fiind plătită membrilor grupării suma totală de 13.800 euro, contra unui număr de aproximativ 2.200 de contacte și date confidențiale", se mai precizează în comunicatul DIICOT.

Totodată, arată sursa citată, cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate la data de 18 iulie au fost ridicate mai multe sisteme de calcul/informatice și dispozitive de stocare a datelor informatice, telefoane mobile, sisteme informatice posibil folosite de acestea în derularea activităților infracționale specifice, corpuri delicte care pe parcursul cercetărilor urmează a fi supuse perchezițiilor informatice în condițiile legii, în scopul identificării altor date și informatii relevante.

Cei trei au fost reținuți și urmează a fi prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pe o perioada de 30 de zile.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...