Franța: François Fillon se scuză pentru "eroarea" angajării soției la biroul parlamentar, însă acuză un "linșaj mediatic"

Franța: François Fillon se scuză pentru "eroarea" angajării soției la biroul parlamentar, însă acuză un "linșaj mediatic"

Candidatul dreptei la președinția Franței, fostul premier François Fillon, a recunoscut luni că a comis o "eroare" angajându-și soția și copiii la biroul său parlamentar și și-a cerut scuze în fața francezilor, dar neagă în continuare că acele angajări ar fi fost fictive și acuză presa că a pornit un "linșaj mediatic" împotriva sa, reafirmând totodată că nu va renunța la candidatura prezidențială, relatează agențiile AFP și DPA.

"În viața politică există practici vechi care acum nu mai sunt acceptabile", spus Fillon în timpul unei conferințe de presă la care au participat peste 200 de jurnaliști.

Afectat serios de bănuielile privind angajarea fictivă a soției sale, Penelope Fillon, scandal denumit de presă "Penelopegate", candidatul formațiunii Republicanii la președinție a recunoscut faptul că soția sa a fost angajată la biroul său parlamentar, dar a susținut în același timp că nu a făcut nimic ilegal și salariul primit astfel de Penelope a fost "perfect justificat".

"Ea a ocupat acest post timp de 15 ani pentru un salariu mediu lunar de 3.677 euro net. Salariu perfect justificat pentru o persoană licențiată în Drept și Litere", a argumentat fostul premier, acum candidat al dreptei la președinția Franței.

Întrebat despre un interviu în care Penelope afirmă că nu a fost niciodată "asistenta" soțului ei, acesta din urmă a răspuns că ea nu a fost "niciodată subalterna sa". "Ea a fost în primul rând și înainte de toate partenera mea de lucru și colaboratoarea mea", a adăugat Francois Fillon.

"Penelope nu a revendicat niciodată un rol în prim plan. Ea a fost discretă", a completat el, recunoscând totuși că aceste acuzații au căzut asupra sa "ca un trăsnet".

Pe de altă parte, el a respins din nou posibilitatea ca în urma acestui scandal să renunțe la candidatura prezidențială și a acuzat presa că a pornit un "linșaj mediatic" împotriva sa.

Într-o declarație dată săptămâna trecută, Francois Fillon i-a acuzat pe adversarii săi socialiști că ar fi orchestrat scandalul în care este implicat, vorbind atunci chiar despre o "lovitură de stat instituțională".

Scandalul "Penelopegate" a izbucnit după informațiile apărute luna trecută în săptămânalul Le Canard Enchaîné conform cărora Penelope Fillon, fără profesie cunoscută și mereu departe de activitățile politice ale soțului ei, 'ar fi primit circa 500.000 de euro brut' între 1998 și 2012, în special ca atașat parlamentar al lui Francois Fillon și al supleantului acestuia în Adunarea Națională, Marc Joulaud.

În afară de acest post de atașat parlamentar, Le Canard Enchaîné a scris de asemenea că Penelope Fillon a fost salariată, între mai 2012 și decembrie 2013, și a unei publicații literare aparținând unui prieten al lui Francois Fillon. Ea ar fi primit acolo circa 5.000 de euro brut pe lună. Ulterior a apărut informația că el și-ar fi angajat și copiii la propriul birou parlamentar.

Francois Fillon era considerat inițial favoritul alegerilor prezidențiale care se vor desfășura în aprilie-mai, însă acum sondajele nu îi mai dau șanse nici măcar să ajungă în turul doi.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...