Huo, nenorociților!/Îți vine să vomiți de scârbă când citești așa ceva!

Huo, nenorociților!/Îți vine să vomiți de scârbă când citești așa ceva!

PNL-ul condus de Cîțu plătește 100.000 de euro/lună pentru servicii de propagandă unui om de afaceri care distribuie masiv pe Facebook mesaje anti-Klaus Iohannis, anti-vaccin, anti-UE și teorii conspiraționiste. A fost exclus din PSD în 2019, dezvăluie G4Media.ro .

Metalik Advertising SRL, una dintre firmele nou-apărute pe lista celor care primesc lunar bani de la PNL pentru servicii de propagandă, îl are drept patron pe un fost membru PSD, exclus în 2019 din această formațiune politică.

Mihăiță Dumitru (46 de ani) s-a luptat în instanță să anuleze decizia de excludere, dar a pierdut procesul un an mai târziu. Contul lui Dumitru de pe Facebook reprezintă, în mare parte, o înșiruire de distribuiri anti-Klaus Iohannis, anti-Rareș Bogdan, anti-vaccin, anti-UE, precum și de teorii conspiraționiste.

În trecut, Dumitru a fost șeful șoferilor de la Realitatea TV. Nici președintele PNL, Florin Cîțu, și nici purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuț Stroe, nu au răspuns întrebărilor legate de contractul încheiat cu această societate și de patronul acesteia.

Conform unei situații pe care a obținut-o, la începutul acestui an, site-ul Europa Liberă România , după alegerea ca președinte PNL a lui Florin Cîțu, au avut loc câteva modificări pe lista firmelor care primesc lunar bani de la acest partid pentru ”servicii de propagandă și presă”.

Una dintre noutăți este apariția pe listă a societății Metalik Advertising SRL cu sediul social în comuna Periș, județul Ilfov, unic asociat Mihăiță Dumitru.

În perioada octombrie-decembrie 2021, Metalik Advertising SRL a încasat de la PNL câte 100.000 de euro/lună, banii provenind din subvenția primită de acest partid de la bugetul de stat.

Înființată în 2013, în Dâmbovița, sub altă denumire, societatea l-a avut ca asociat, la un moment dat, și pe Sorin Enache, fost producător la ProTV și Realitatea TV. La postul din urmă, Dumitru figura, în 2012, drept ”coordonator auto”.

În 2016, bărbatul a fost ales consilier local PSD în comuna în care locuiește, dar a fost exclus din partid în iunie 2019, pierzându-și mandatul. A contestat decizia la instanță, dar a pierdut procesul în 2020.

În același an, a candidat, fără succes, pentru postul de primar în comuna Periș, din partea Alianței Național Țărăniste. Într-o declarație de avere din 2019, el a menționat că este angajat al firmei Euromedia Group SA, o societate de publicitate outdoor controlată de Alexandru Ștefan Nanu, fost vicepreședinte TSD Prahova.

Anul trecut, într-o postare pe Facebook în care anunța demolarea mai multor panouri publicitare montate ilegal și aparținând Euromedia Group, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a susținut că această firmă îi aparține, în fapt, controversatului om de afaceri Sebastian Ghiță, patronul România TV (RTV) și un apropiat al lui Nanu.

Până în luna iulie 2021, și o firmă a lui Nanu, Stalex PR & Media Events SRL, a avut un contract similar cu PNL, în valoare de 84.000 de euro/lună. Europa Liberă România a scris că banii aceștia ajungeau la RTV (Sebastian Ghiță), gândul.info și cancan.ro (patron Radu Budeanu).

Contactat de G4Media, Mihăiță Dumitru nu a dorit să ofere detalii despre contractul încheiat cu PNL și unde ajung banii încasați de firma sa. Înainte de a închide convorbirea, el a înșiruit o serie de nume de persoane cu care ”a lucrat” în presă: Sorin Roșca Stănescu, Rareș Bogdan, Sorin Ovidiu Vântu.

Sursa Foto: Mihăiță Dumitru

Exemplu.jpg Distribuiri și un comentariu pe Facebook al lui Dumitru

Contul de Facebook al lui Dumitru identificat de G4Media, conține, în cea mai mare parte, o înșiruire de distribuiri pe teme politice și sociale (inclusiv ale site-ului Sputnik controlat de Rusia), deseori critice la adresa celor care acum îi finanțează firma cu 100.000 de euro lunar.

Sursa Foto: Facebook/ Mihăiță Dumitru

Alte distribuiri au ca țintă pe președintele Klaus Iohannis (liderul de facto al liberalilor), integrarea în Uniunea Europeană, ventilând teorii conspiraționiste și anti-vaccin, adică exact opusul principiilor susținute de PNL.

Sursa Foto: Mihai Dumitru

Anonima Metalik Advertising nu se află la prima afacere din bani publici. Libertatea a dezvăluit că, în 2019, societatea din Periș a încasat circa 475.000 de lei de la o societate subordonată Primăriei Sectorului 3 condusă de Robert Negoiță.

Dumitru a evitat atunci să răspundă la întrebarea legată de serviciile prestate pentru acești bani. G4Media a mai descoperit că societatea sa a obținut, anul trecut, autorizație pentru amplasare de panouri publicitare în Sectorul 5.

În 2019, an în care Dumitru a devenit unic asociat, Metalik Advertising, cu obiect de activitate în domeniul agențiilor de publicitate, a avut o cifră de afaceri de 2,4 milioane lei și un profit net de 1,2 milioane lei. Un an mai târziu, cifra de afaceri a scăzut la 1 milion de lei, iar profitul net, la aproape 500.000 de lei.

O serie de articole publicate în ultimele luni de Europa Liberă România au evidențiat sumele foarte mari încasate de la bugetul de stat și plătite, apoi, de PSD și PNL pentru servicii de propagandă și presă, nefiind, însă, deloc clar ce oferă la schimb televiziunile sau site-urile care primesc banii.

Astfel, în primele luni din 2021, PSD a achitat 32,4 milioane lei, iar PNL aproape 19 milioane lei. PSD a refuzat, în mod repetat, să dezvăluie entitățile cu care a semnat astfel de contracte.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Polițistul care și-a arestat șeful, după ce l-a prins băut la volan. „Nu-mi pasă dacă ești președintele”

2 Palatul Buckingham a ajuns la o înțelegere cu Harry și Meghan: Nu mai plătesc chirie dacă locuiesc la Frogmore Cottage

3 Cum va fi vremea de Paște. Meteorolog: „Veștile nu sunt chiar atât de bune“. Unde va fi cel mai cald

4 Horoscopul zilei / luni, 20 martie. Leii trebuie să reia legătura cu prietenii pe care i-au ignorat

5 Ce coace Ucraina...