LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ucrainiene au lovit un cămin al unei școli din Melitopol care adăpostea militari ruși. Forțele ruse trec la utilizarea unor noi bombe aeriene ghidate

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ucrainiene au lovit un cămin al unei școli din Melitopol care adăpostea militari ruși. Forțele ruse trec la utilizarea unor noi bombe aeriene ghidate

Forțele ruse convertesc bombele aeriene nedirijate FAB-500 în rachete ghidate pentru a le folosi ca înlocuitor pentru rachetele de croazieră, mult mai scumpe.

Tancuri rusești distruse în Ucraina. Foto: Profimedia

UPDATE 06.31 Zvonurile despre demiterea, pe 27 martie, a generalului colonel Rustam Muradov, comandantul Grupului de forțe de est al Rusiei (districtul militar de est), au generat un răspuns mut și cinic în spațiul informațional rusesc. Bloggerii ruși au susținut că autoritățile militare ruse l-au revocat pe Muradov din funcția sa de comandant al Grupului de Forțe de Est, dar ISW nu poate verifica în prezent aceste afirmații. Muradov a preluat comanda Districtului Militar de Est al Rusiei (EMD) pe 6 octombrie 2022 și a supravegheat o serie de operațiuni ofensive dezastruoase conduse de elemente EMD în vestul Oblastului Donețk în ultimele cinci luni. Un blogger a susținut că Muradov este în „vacanță”, ceea ce a remarcat bloggerul este echivalent cu demisia. Alții au susținut că înlăturarea lui Muradov este un pas pozitiv, dar au afirmat că înlocuirea lui Muradov este mai importantă decât înlăturarea sa. Unii bloggeri au remarcat că Muradov a fost responsabil pentru eșecurile militare rusești semnificative în vestul regiunii Donețk, inclusiv pierderile mari suferite în atacul împotriva lui Pavlivka din octombrie-noiembrie 2022 și efortul prelungit și eșuat de a lua Vuhledar. Instituția independentă de investigație rusă Vazhnye Istorii (iStories), citând surse apropiate Statului Major rus, a transmis că Statul Major rus l-a acuzat pe Muradov că este inept din cauza eșecurilor câmpului de luptă și a pierderilor semnificative în vestul Oblastului Donețk, inclusiv aproape distrugerea batalionului de voluntari „Alga” din Tatarstan. Un proeminent blogger a susținut că autoritățile militare iau în considerare și demiterea comandantului districtului militar de vest, generalul colonel Yevgeny Nikiforov, ale cărui forțe operează de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna în estul Ucrainei.

UPDATE 05.47 Zvonurile despre concedierile lui Muradov sau Nikiforov nu se pot confirma din surse independente, dar este de remarcat faptul că bloggerii ruși discută despre posibile demiteri ale comandanților asociate cu zone de operare în care forțele ruse nu au fost în măsură să asigure câștiguri substanțiale sau au suferit pierderi majore. Bloggerii ruși nu par să emită ipoteze despre înlăturarea nici a comandantului districtului militar central (CMD), general-locotenent Andrey Mordvichev, nici a comandantului districtului militar de sud (SMD), generalul colonel Serghei Kuzovlev. Nici CMD, nici SMD nu sunt puternic angajate în zonele critice ale frontului și, prin urmare, Mordvichev și Kuzovlev au evitat probabil să devină ținta scepticismului de comandă rusă, deoarece în prezent nu sunt responsabili pentru eșecuri semnificative. Răspunsul spațiului informațional la evernimente indică în plus o deziluzie mai largă față de comanda militară rusă, despre care bloggerii susțin că de luni de zile necesită revizuiri sistemice. Mulți bloggeri l-au lăudat în mod constant pe fostul comandant al forțelor armate ruse din Ucraina, generalul de armată Serghei Surovikin, în ciuda pierderii malului de vest (dreapta) al Regiunii Herson sub comanda sa. Un blogger a susținut pe 27 martie că Surovikin ar putea fi responsabil pentru apărarea împotriva unei viitoare contraofensive ucrainene și a susținut că strategia militară a lui Surovikin este mai bună decât cea a șefului Statului Major al Rusiei și actualul comandant al Forțelor Armate Ruse în Ucraina, generalul de armată Valery Gerasimov.

UPDATE 05.12 Bloggerii ruși au avut, de asemenea, un răspuns mut la anunțul președintelui rus Vladimir Putin din 25 martie că Rusia va desfășura arme nucleare tactice în Belarus, sugerând că mesajele lui Putin vizează publicul occidental și nu pe cel intern. Mulți bloggeri și agregatori de știri pur și simplu au ditribuit diverse puncte din interviul lui Putin din 25 martie, care umflă artificial capacitățile bazei industriale și militare ruse de apărare (DIB) de a susține un efort de război prelungit, precum și anunțul de desfășurare a armelor nucleare în sine. Un blogger a remarcat corect că desfășurarea armelor nucleare tactice în Belarus nu îmbunătățește situația militară a Rusiei în Ucraina, susținând că forțele ruse trebuie să se pregătească în schimb pentru o viitoare contraofensivă ucraineană și a criticat continuarea problemelor de organizare și comandă militară rusă.

UPDATE 04.51 Conducerea militară rusă probabil a angajat elemente limitate ale Grupului Wagner de calitate superioară în ofensiva din Avdiivka, potențial pentru a consolida succesele tactice limitate recente din zonă. Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Tavriisk ucrainean, colonelul Oleksiy Dmytrashkivyskyi, a declarat pe 25 martie că serviciile de informații ucrainene prognozează că Wagner poate apărea în direcția Avdiivka. Un utilizator rus VK a postat un necrolog pe 26 martie în care anunța moartea luptătorului grupului Wagner Yevgeny Malgotin la Avdiivka pe 20 martie. Necrologul susține că Malgotin avea experiență militară anterioară și a luptat cu al 2-lea Detașamentul de Voluntari Ruși al Armatei Republicii Sprska (denumită în mod obișnuit Armata Sârbă Bosniacă) în 1992. Malgotin pare să fi fost un luptător experimentat și probabil reprezintă cel mai înalt calibru al luptătorului care cuprinde forțele de operațiuni speciale ale lui Wagner. În timp ce Wagner a angajat puternic o forță majoritară bazată pe condamnați în operațiunile de lângă Bakhmut, probabil că există un contingent de operatori de calitate superioară în diferite locații din Ucraina. Este posibil ca, conducerea militară rusă să fi decis să desfășoare anumite elemente Wagner în zona Avdiivka în ultimele săptămâni pentru a sprijini elementele epuizate și de calitate inferioară ale Republicii Populare Donețk (DNR) în eforturile lor de a ajunge la așezare. Dacă astfel de luptători Wagner au luptat lângă Avdiivka, implicarea lor poate ajuta la explicarea câștigurilor tactice limitate realizate în zonă în ultima săptămână.

UPDATE 04.22 Forțele ruse au continuat atacurile la sol de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 26 și 27 martie și au realizat câștiguri marginale în zona Svatove începând cu 27 martie. Imaginile geolocalizate postate pe 27 martie indică faptul că trupele ruse au avansat în Raihorodka, la 12 km vest de Svatove. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat operațiunile ofensive fără succes în apropiere de Synkivka (10 km nord-est de Kupyansk), Kreminna, Bilohorivka (10 km sud de Kreminna), Vyimka (25 km sud de Kreminna) și Vesele (30 km sud de Kreminna) pe 26 martie și 27.Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut pe 26 martie că elemente ale Grupării de Forțe de Vest (Districtul Militar de Vest) au distrus grupuri de sabotaj și recunoaștere ucrainene în apropiere de Stelmakhivka, la 12 km nord-vest de Svatove. Divizia aeriană de gardă și Divizia a 76-a de gardă VDV operează în zonele forestiere de lângă Kreminna. Un corespondent militar rus încorporat cu trupele ruse lângă Kreminna a susținut pe 26 martie că parașutiștii ruși și elementele de infanterie navală nespecificate înaintează cu 500 de metri pe zi în apropiere de Kreminna și capturează poziții fortificate ucrainene. Un blogger rus a remarcat pe 27 martie că forțele ruse continuă, de asemenea, încercările de a împinge la vest de Ploshchanka (15 km nord de Kreminna). Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe de Est al Ucrainei, Serhiy Cherevaty, a raportat pe 26 martie că forțele ruse efectuează cel mai mare număr de lovituri de artilerie de-a lungul întregii linii Kupyansk-Lyman și că au avut loc 10 ciocniri de luptă pe această linie în ultima zi.

UPDATE 03.55 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în și în jurul Bakhmutului pe 26 și 27 martie și au înregistrat câștiguri în Bakhmut începând cu 26 martie. Imaginile geolocalizate postate pe 24 și 26 martie arată că forțele ruse au avansat probabil de-a lungul străzilor Zelena și Oleksandry Kolpakovoi din nord-vestul Bakhmutului. Presa rusă RIA Novosti a postat în plus imagini pe 26 martie care confirmă că luptătorii Grupului Wagner au avansat în complexul AZOM din nordul Bakhmut. Imaginile geolocalizate postate pe 27 martie îl arată pe finanțatorul grupului Wagner, Yevgeny Prigojin vizitând școala nr. 5 din apropierea centrului Bakhmutului. Bloggeri ruși au susținut că luptătorii Grupului Wagner au ajuns la linia feroviară din nordul Bakhmut pe 26 martie și au continuat să avanseze în zonele urbane din nordul și sud-vestul Bakhmutului, în efortul de a ajunge în centrul orașului Bakhmut pe 26 și 27 martie.[25] Un proeminent blogger a remarcat pe 26 martie că Wagner avansează în Bakhmut cu sprijinul unor elemente convenționale rusești nespecificate, susținând evaluarea ISW că formațiunile convenționale sprijină din ce în ce mai mult ofensiva lui Wagner asupra orașului Bakhmut. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești asupra Bakhmut; nord-vest de Bakhmut lângă Bohdanivka (6 km nord-vest); la vest de Bakhmut lângă Ivanivske (5 km vest); și la sud-vest de Bakhmut lângă Predtechyne (15 km sud-vest) între 26 și 27 martie. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty a remarcat pe 26 martie că numărul atacurilor rusești asupra lui Bakhmut este în scădere și a sugerat că forțele ruse ar putea „manevre cu rezerve” în zonă.

UPDATE 03.32 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în zona orașului Avdiivka-Donețk pe 26 și 27 martie. Statul Major ucrainean a raportat pe 26 și 27 martie că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes lângă Avdiivka însăși; în zona Avdiivka lângă Novokalynove (10 km nord de Avdiivka), Severne (5 km vest de Avdiivka), Tonenke (5 km vest de Avdiivka), Stepove (8 km nord-vest de Avdiivka) și Novobakhmutivka (11 km nord-vest de Avdiivka); la periferia de nord-vest a orașului Donețk, lângă Vodyane, Pervomaiske, Nevelske și Krasnohorivka; și la marginea de sud-vest a orașului Donețk, lângă Marinka. Șeful administrației militare Avdiivka, Vitaly Barbarash, a anunțat pe 27 martie că lucrătorii serviciilor comunale evacuează Avdiivka și că administrația militară va opri comunicațiile mobile în oraș din cauza prezenței informatorilor ruși în oraș. Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Tavriisk ucrainean, colonelul Oleksiy Dmytrashkivyskyi, a declarat pe 25 martie că elemente ale Regimentului 10 rus (probabil o formație a Republicii Populare Donețk nou subordonată comandamentului rus) luptă în zona Avdiivka. Bloggeri ruși au continuat să discute despre operațiunile rusești către Avdiivka atât pe 26 martie, cât și pe 27 martie. Un blogger a susținut că forțele ruse au intrat în Novokalynove și atacă spre Keramik. Surse ruse au susținut în plus că forțele ruse au înaintat la periferia de nord a Marinka pe 26 martie și au continuat lupta pentru așezarea pe 27 martie. Imaginile geolocalizate postate pe 26 martie arată în plus că forțele ruse au avansat la nord de Novomykhailivka, la aproximativ 10 km sud de Avdiivka. Dmytrashkivskyi a remarcat că elemente ale Brigăzii 200 Separate de infanterie motorizată (Corpul 14 Armată, Flota de Nord) s-au angajat recent în Marinka.

UPDATE 03.19 Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat în vestul regiunii Donețk pe 26 sau 27 martie. Un blogger rus a susținut pe 26 martie că forțele ruse au reluat operațiunile ofensive în zona rurală de la sud de Vuhledar. Imaginile geolocalizate postate pe 27 martie arată progrese minore ale Rusiei în zona de sud a zonei, la aproximativ 3 km sud-est de Vuhledar.

UPDATE 03.08 Rusia pare să desfășoare din ce în ce mai multe elemente ale formațiunilor convenționale în mod fragmentat de-a lungul întregii linii de front, inclusiv în sudul Ucrainei. Surse ruse au susținut pe 27 martie că Brigada 136 de infanterie motorizată (Armata 58 de arme combinate, districtul militar de sud) operează în direcția Zaporijia. Personalul Brigăzii 136 de infanterie motorizată a susținut anterior că se va desfășura în direcția Vuhledar pentru a ajuta epuizata Brigădă de infanterie navală 155, care este angajată în zonă, dar un blogger rus a susținut pe 21 martie că elemente nespecificate ale Brigăzii 136 de pușcăși motorizate sunt în schimb. care operează în direcția Avdiivka. Angajamentul aparent simultan al elementelor Brigăzii 136 de infanterie motorizată în două zone disparate ale liniei frontului nu este un model de desfășurare solid din punct de vedere doctrinar. Alte surse ruse au susținut că personalul aeropurtat rusesc (VDV) nespecificat operează în apropiere de Hulyaipole, regiunea Zaporijia. Rusia a desfășurat diverse formațiuni VDV în teatru, indicând în continuare că Rusia nu și-a concentrat forțele cele mai de elită pentru vreo ofensivă concertată într-o zonă discretă a frontului.

UPDATE 02.46 Un oficial ucrainean a raportat că forțele ruse trec la utilizarea bombelor aeriene ghidate pentru a lovi zonele din sudul Ucrainei. Șefa Centrului de Coordonare Unită de Presă al Forțelor de Apărare de Sud, Nataliya Humenyuk, a declarat pe 26 martie că forțele ruse au testat bombe aeriene ghidate de-a lungul liniei de contact din regiunea Herson în ultimele zile și au efectuat o lovitură împotriva Berislavului cu aceste bombe pe 24 martie. Humenyuk a mai remarcat că forțele ruse și-au redus ritmul de bombardare în regiunea Herson de la 90-100 de cazuri la 50-60 de cazuri pe zi. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Yuriy Ihnat, a anunțat pe 25 martie că forțele ruse convertesc bombele aeriene nedirijate FAB-500 în rachete ghidate pentru a le folosi ca înlocuitor pentru rachetele de croazieră scumpe.

UPDATE 02.17 Forțele ucrainene continuă să lovească forțele ruse din sudul Ucrainei. Forțele ucrainene au desfășurat o lovitură HIMARS împotriva unui cămin care adăpostește militarii ruși și personalul Ministerului Afacerilor Interne (MVD) din Melitopolul ocupat, regiunea Zaporijia. Surse ruse au susținut că școala tehnică de lângă cămin ținea cursuri în momentul bombardării sale. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că forțele ucrainene au lovit trei zone de concentrare a forțelor rusești pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson.

UPDATE 01.50 Autoritățile ruse continuă să formeze noi batalioane de voluntari subordonate formațiunilor neregulate. Surse rusești au distribuit anunțurile de recrutare pentru batalionul de voluntari „Uragan” din subordinea Brigăzii de Sabotaj și Recunoaștere „Lupii”, care operează în direcția Avdiivka.

UPDATE 01.40 Se pare că guvernul federal rus a delegat înființarea unei noi forțe contractuale subiecților federali ruși, sugerând că guvernul rus nu a învățat din eșecurile mobilizării parțiale. Institutul de presă independent rus SOTA a susținut la 24 martie că autoritățile ruse au însărcinat autoritățile orașului Moscova să recruteze 27.000 de angajați contractuali și să anunțe un al doilea val oficial de mobilizare parțială dacă astfel de eforturi de recrutare eșuează. Surse ruse au susținut anterior că Rusia intenționează să recruteze 400.000 oameni de personal contractual, așa cum a raportat anterior ISW. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a cerut Rusiei să înființeze o mare armată contractuală de 1,5 milioane de angajați, dar un blogger a criticat acest efort și a cerut lui Medvedev să rezolve problemele endemice din sistemul contractual rus. Bloggerul a susținut că adevăratele armate contractuale sunt foarte instruite, motivate și experimentate, în timp ce forțele contractuale ruse nu sunt.

UPDATE 01.12 Impactul efortului de recrutare anterior al Grupului Wagner în închisori a generat discordie în unele zone din Rusia, sugerând că eforturile interne ale Rusiei de a stimula sprijinul pentru război nu sunt atât de cuprinzătoare pe cât ar fi sperat autoritățile ruse. Media de opoziție în limba rusă cu sediul în Letonia, Meduza a raportat despre trei conflicte între locuitorii satelor din Bashkortostan, Transbaikal și Oblastul Rostov, în care locuitorii și autoritățile satelor s-au certat între ei dacă să îngroape ucigașii condamnați care au murit în Ucraina în timp ce luptau pentru Wagner cu onoruri militare. Unii locuitori i-au lăudat pe condamnații decedați ca pe niște eroi, în timp ce alții au remarcat că nu au uitat durerea de la crimele pe care acești bărbați le-au comis înainte de a lupta în Ucraina. Refuzurile unor ruși de a trece cu vederea crimele anterioare ale condamnaților pentru serviciul lor în Ucraina sugerează că războiul rămâne îndepărtat pentru părți semnificative ale societății ruse și, în plus, sugerează că reintegrarea condamnaților Wagner în societatea internă poate fi o sursă de fricțiuni considerabile.

UPDATE 00.51 Partizanii ucraineni au condus un atac cu dispozitiv exploziv improvizat (IED) împotriva unui ofițer de aplicare a legii de ocupație pe 27 martie. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat că partizanii locali l-au rănit pe șeful poliției de ocupație ruse Mykhailo Moskvin după ce i-a aruncat în aer mașina la Mariupol pe 27 martie. Surse ruse au postat fotografii și înregistrări video pe 27 martie care arată consecințele atacului asupra lui Moskvin, care ar fi supraviețuit cu o comoție cerebrală.

UPDATE 00.24 Oficialii ruși și autoritățile de ocupație au aprobat pe 26 martie un proiect de lege privind crearea unei zone economice libere (ZEL) în teritoriile ocupate. Consilierul administrației militare ucrainene din regiunea Herson, Serhiy Khlan a raportat pe 27 martie că autoritățile de ocupație ruse intenționează să implementeze o ZEL în regiunea Herson ocupată, bazându-se pe fabricile existente pentru a fabrica produse individuale, cum ar fi pasta de tomate. Viceprim-ministrul rus Marat Khusnullin a susținut pe 26 martie că guvernul rus s-a întâlnit pentru a discuta un proiect de lege privind crearea unei ZEL în teritoriile ocupate și stabilirea unei proceduri simplificate pentru planificarea urbană și utilizarea terenurilor. O sursă rusă a susținut că ,Cabinetul de Miniștri al Rusiei a aprobat proiectul de lege pe 26 martie.

ȘTIRE INIȚIALĂ Autoritățile de ocupație ruse continuă să anunțe pregătirile pentru referendumul din septembrie în teritoriile ocupate. Secretarul Rusiei Unite, Andrey Turchak, a susținut pe 26 martie că votul preliminar este în desfășurare în teritoriile ocupate și că peste 2.500 de locuitori ai regiunii Herson ocupate s-au înregistrat deja la partidul politic Rusia Unită. Turchak a cerut crearea unui Program al Poporului în următoarele luni pentru sprijinul social, despre care a susținut că va permite candidaților politici să înțeleagă cele mai acute probleme și să propună alocații bugetare specifice pentru rezoluțiile lor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”