LIVE TEXT | Razboi în Ucraina. Fortificațiile construite cu sute de milioane de dolari nu au putut opri raidul din Belgorod. Linii noi de cale ferată pentru consolidarea cooperarii militare cu Iranul

LIVE TEXT | Razboi în Ucraina. Fortificațiile construite cu sute de milioane de dolari nu au putut opri raidul din Belgorod. Linii noi de cale ferată pentru consolidarea cooperarii militare cu Iranul

Guvernatorul Regiunii Belgorod Vyacheslav Gladkov a raportat pe 9 martie că autoritățile ruse au cheltuit 10 miliarde de ruble (aproximativ 132 milioane USD) pentru a construi „Linia Zasechnaya” de fortificații de-a lungul graniței Regiunii Belgorod cu Ucraina. Fortificațiile existente și pregătirile defensive nu au făcut nimic însă pentru a zădărnici raidul limitat din 22 mai în Belgorod.

Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 06.50 Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu liderii statelor membre ale Uniunii Economice Eurasiatice și cu alți câțiva șefi de stat post-sovietici la Consiliul Economic Suprem Eurasiatic de la Moscova, pe 25 mai, probabil ca să extindă oportunitățile de evaziune a sancțiunilor. Președintele armean Nikol Pashinyan, președintele belarus Alexander Lukașenko, președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev și președintele kârgâz Sadyr Japarov au participat la întâlnire alături de lideri ai statelor membre ale Uniunii Economice Eurasiatice (UEEA), inclusiv președintele azer Ilham Aliyev, președintele uzbec Shavkat Mirziyoyev, și președintele tadjik Emomali Rahmon. La întâlnire au participat și secretarul executiv al Comunității Statelor Independente (CSI), Serghei Lebedev, și secretarul general al Organizației de Cooperare din Shanghai (SCO), Jang Min. Putin, Pashinyan și Tokayev au cerut toți dezvoltarea în continuare a relației EAEU cu țări terțe, inclusiv negocierea acordurilor de liber schimb cu Emiratele Arabe Unite, India, Egipt, Indonezia, Israel și Iran. Tokayev a subliniat eforturile de a crea noi rute de transport internațional către China, India, Pakistan, Iran, Orientul Mijlociu, Asia de Est și Asia de Sud-Est. Tokayev s-a oferit, de asemenea, să ajute Rusia să lanseze calea ferată de mare viteză Chelyabinsk-Bolshak-Iran de 2873 km, un proiect similar cu acordul recent dintre Rusia și Iran de a construi un segment din proiectul de cale ferată nord-sud între Rasht și Astara pentru a consolida Cooperarea militaro-economică ruso-iraniană. Putin a cerut, de asemenea, ca EAEU să creeze alianțe tehnologice cu țări terțe, menite probabil să asigure componentele critice pe care Rusia se străduiește să le producă sau să le achiziționeze ea însăși. Kremlinul încearcă probabil să convingă statele membre EAEU și alte țări post-sovietice să ajute la schemele de evaziune a sancțiunilor în curs ale Kremlinului cu China, Iran și alții, facilitând logistica acestor scheme. Putin a cerut o creștere a numărului de noi asociații în participațiune sub marca comună „fabricate în EAEU”, o măsură care probabil vizează rebrandingul produselor rusești ca fiind produse EAEU pentru a evita sancțiunile occidentale asupra exporturilor. Lukașenko și Tokayev au cerut în mod specific crearea unei uniuni economice cu drepturi depline, cu o piață comună funcțională, iar Lukașenko a susținut că reprezentanții EAEU discută despre crearea unei piețe comune pentru gaze, petrol și produse petroliere. Belarus și Kazahstan sunt probabil ambele puternic implicate în a ajuta Rusia să evite sancțiunile, iar Kremlinul caută probabil să extindă și să oficializeze acele relații cu EAEU. ISW a evaluat anterior că Kremlinul pare să-și folosească dominația în CSTO, pentru a procura tehnologii cu dublă utilizare pe care Rusia nu le poate achiziționa direct din cauza sancțiunilor occidentale și se pare că Kremlinul încearcă în mod similar să-și valorifice rolul în EAEU.

UPDATE 06.19 Guvernatorul regiunii Belgorod, Vyacheslav Gladkov, a anunțat că oficialii ruși au creat șapte batalioane teritoriale de apărare în regiunea Belgorod începând cu 24 mai, probabil pentru a-și afirma angajamentul personal în apărarea zonelor de graniță ruse, după raidul pro-ucrainean din 22 mai. Gladkov a declarat că cele șapte batalioane cuprind în total 3.000 de oameni, menționând că sunt deja unități pregătite pentru luptă. Gladkov a anunțat anterior crearea mai multor batalioane de apărare teritorială în decembrie 2022 și probabil că a reluat discuțiile despre acestea ca răspuns la anxietatea crescută în zonele de frontieră în urma raidului din 22 mai. Un proeminent blogger rus a susținut pe 24 mai că aceste batalioane au o prezență puternică, dar sunt grav împiedicate de o aprovizionare inadecvată cu arme. Bloggerul a susținut că secretarul general al Rusiei Unite, Andrey Turchak, l-a îndemnat pe președintele Putin să abordeze problemele juridice asociate cu furnizarea de arme batalioanelor în urmă cu o lună. Aceste batalioane, dacă sunt lăsate nefinanțate și neechipate, este foarte puțin probabil să aibă un efect pozitiv substanțial asupra securității zonelor de frontieră rusești. Publicitatea acestor formațiuni este, de asemenea, menită să susțină operațiunile de informare ruse în desfășurare, care urmăresc să genereze sprijin pentru un război prelungit, prezentând Ucraina ca pe o amenințare existențială a Rusiei.

UPDATE 05.34 Finanțatorul Grupului Wagner Evgheni Prigojin a avut pe 24 mai o întâlnire cu reprezentanții regiunilor rusești de la granița cu Ucraina pentru a discuta despre fortificarea zonelor de graniță. Prigojin a propus crearea de tranșee suplimentare, puncte de sprijin cu foc de-a lungul graniței Rusia-Ucraina, argumentând că aceste structuri pot oferi o protecție semnificativă împotriva posibilelor amenințări militare. Prigojin a subliniat, de asemenea, necesitatea de a consolida prezența forțelor ruse de-a lungul graniței, de a extinde armamentul grănicerilor și de a-i reinstrui. Prigojin a declarat că raidul din 22 mai asupra regiunii Belgorod de către forțele pro-ucrainene rusești dezvăluie faptul că Rusiei îi lipsesc forțele de reacție rapidă necesare pentru a-și proteja granițele împotriva amenințărilor militare. Prigojin a declarat că o mobilizare generală a populației ruse este inevitabilă, subliniind faptul că, pentru a remedia lipsurile de forță de luptă, conducerea rusă nu mai poate pocni din degete.

UPDATE 04.28 Wagner și forțele ruse s-au angajat în special în eforturile anterioare de a fortifica zonele de frontieră, iar recentul raid din regiunea Belgorod a scos la iveală deficiențe majore în aceste eforturi. Guvernatorul Regiunii Belgorod Vyacheslav Gladkov a raportat pe 9 martie că autoritățile ruse au cheltuit 10 miliarde de ruble (aproximativ 132 milioane USD) pentru a construi „Linia Zasechnaya” de fortificații de-a lungul graniței Regiunii Belgorod cu Ucraina. Prigojin a anunțat construirea unui set de fortificații numit „Linia Wagner” în regiunile Lugansk, Donețk și Belgorod în octombrie 2022 și a criticat direct birocrația rusă pentru că nu sprijină construcția liniei. Noile apeluri de a fortifica regiunile rusești de-a lungul graniței Rusia-Ucraina vor avea probabil un efect substanțial redus, forțele ruse și Wagner alocând greșit forța de muncă care ar fi mai potrivită pentru a sprijini operațiunile ofensive active (sau apărarea în Ucraina ocupată) prin ocuparea acestor fortificații. Fortificațiile existente și pregătirile defensive nu au făcut nimic pentru a zădărnici raidul limitat din 22 mai în Belgorod. Prigojin probabil că profită de anxietățile din spațiul informațional din jurul acestei realități în urma raidului pentru a-și construi propria influență internă.

UPDATE 04.16 Strategul politic rus Konstantin Dolgov a susținut pe 25 mai că a fost concediat ca urmare a interviului său din 23 mai cu finanțatorul Grupului Wagner Evgheni Prigojin. Dolgov a publicat o postare pe canalul său de Telegram în care susținea că a fost concediat din funcția sa pe platforma rusă de propagandă Telega Online „din cauza unui interviu cu Prigojin” și a respins afirmațiile conform cărora ar fi avut planuri anterioare de a pleca. Prigojin și-a folosit interviul cu Dolgov pentru a evidenția amploarea masivă a pierderilor suferite de Grupul Wagner în timpul bătăliei de la Bakhmut, pentru a ridica critici usturatoare împotriva ministrului Apărării Șoigu și a șefului general al armatei ruse Valery Gerasimov, pentru a ataca familiile elitelor ruse, și amenință vag cu violența împotriva organizației militare ruse. Dolgov s-a plâns că este pedepsit personal pentru răspunsurile lui Prigojin, deoarece autoritățile ruse nu pot face nimic în privința lui Prigojin și a sugerat că președintele rus Vladimir Putin nu ar fi de acord cu concedierea acestuia.

UPDATE 03.49 Rusia a desfășurat o nouă lovitură masivă cu drone Shahed-131/136 în toată Ucraina, în noaptea de 24 spre 25 mai. Surse militare ucrainene au raportat că forțele ruse au lansat 36 de drone Shahed-131/136 în Ucraina din direcțiile de nord și de sud și că Ucraina a doborât toate cele 36 de drone. Bloggeri ruși au susținut că unele dintre drone și-au atins țintele vizate, inclusiv regiunea Kiev. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a remarcat pe 25 mai că Ucraina a distrus 357 de drone de tip Shahed de când Rusia a început să le folosească în 2022. Casa Albă a raportat pe 15 mai că Rusia a cumpărat peste 400 de drone (în principal Shahed) din Iran din august 2022. Sugestia conform căreia Ucraina a doborât 357 de drone Shahed începând cu august 2022 este probabil umflată – oficialii ucraineni pot număra uneori accidentele de dronă din cauza erorilor utilizatorului sau a defecțiunilor tehnice drept doborâri oficiale.

UPDATE 03.22 Președintele rus Vladimir Putin a continuat încercările de a prezenta Rusia ca un mediator internațional eficient prin medierea negocierilor dintre premierul armean Nikol Pashinyan și președintele azer Ilham Aliyev. RIA Novosti a transmis pe 25 mai că Pashinyan a declarat că Armenia și Azerbaidjan au convenit asupra recunoașterii reciproce a integrității teritoriale. Aliyev a menționat că Armenia și Azerbaidjan ar putea ajunge la un acord de pace acum că Armenia recunoaște Nagorno-Karabah ca parte a Azerbaidjanului. Agenția rusă de știri TASS a transmis că Pashinyan a oferit o declarație în acest sens la 22 mai și a subliniat că Armenia va recunoaște Nagorno-Karabah ca parte a Azerbaidjanului, cu condiția ca Azerbaidjanul să asigure securitatea rezidenților armeni din Nagorno-Karabah. Presa rusă a raportat că Putin a remarcat importanța acordului și a facilitat discuțiile bilaterale cu Pashinyan și Aliyev înainte de a organiza o întâlnire trilaterală. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a purtat, de asemenea, discuții pentru normalizarea relațiilor dintre Armenia și Azerbaidjan, iar Putin caută probabil să acționeze ca un contrabalans diplomatic pentru implicarea europeană în afacerile eurasiatice.

UPDATE 03.06 Forțele ruse au continuat atacurile terestre limitate la nord-est de Kupyansk și la sud de Kreminna pe 25 mai. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive nereușite în apropiere de Masiutivka, regiunea Harkov (13 km nord-est de Kupyansk) și Bilohorivka, regiunea Lugansk (12 km sud de Kreminna). Imaginile geolocalizate publicate pe 24 mai arată că forțele ucrainene au recapturat pozițiile la periferia de est a Spirne (25 km sud de Kreminna) la o dată nespecificată. Un blogger rus a susținut că luptele poziționale au continuat lângă Bilohorivka și Spirne și că forțele ruse nu au condus operațiuni ofensive în zona Kreminna pe 24 mai.

image

UPDATE 02.46 Forțele ruse au continuat atacurile terestre limitate în jurul Bakhmutului, deoarece forțele Grupului Wagner și-au început retragerea din zonele din prima linie a orașului pe 25 mai. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în direcția Bakhmut și Ivanivske (3 km sud-vest de Bakhmut). Un blogger rus a susținut că forțele ruse și-au mutat atenția asupra autostrăzilor T0504 Chasiv Yar-Bakhmut și O0506 Khromove-Bakhmut și a remarcat că luptele grele continuă pe flancurile Bakhmutului. Alt blogger a susținut că forțele ruse încearcă acum să captureze Ivanivske și Khromove (la 3 km spre vest de Bakhmut). Mai multe surse ruse au indicat că forțele Republicii Populare Donețk (DNR) sosesc din ce în ce mai mult în Bakhmut și îi înlocuiesc pe luptătorii Wagner în oraș.

image

UPDATE 02.29 Forțele ruse au continuat atacurile la sol de-a lungul liniei orașului Avdiivka-Donețk pe 25 mai. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes la nord de orașul Donețk, lângă Avdiivka și Novokalynove; la periferia de nord-vest a orașului Donețk, lângă Krasnohorivka; și la periferia de sud-vest a orașului Donețk, lângă Marinka. Imaginile geolocalizate postate pe 22 mai arată că forțele ruse au făcut un avans marginal spre strada Polihrafichna din vestul Marinka. Imagini suplimentare geolocalizate postate pe 23 mai arată că trupele ucrainene pot deține poziții la sud de Avdiivka, lângă Opytne. Bloggeri ruși au susținut că bătăliile de poziție au continuat în zona Avdiivka, lângă Novobakhmutivka și Novokalynove. Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat sau revendicat în vestul regiunii Donețk pe 25 mai.

image

UPDATE 02.11 Surse ruse susțin că forțele ucrainene au lovit un avion de atac rusesc Su-25 deasupra regiunii Zaporijia pe 25 mai. Un blogger rus a publicat imagini care se presupune că arată rezultatul acțiunii apărării antirachetă ucrainene care a lovit un Su-25 rus într-o locație nespecificată din Zaporijia. Alți bloggeri au distribuit imagini cu ceva care fumega în apropiere de Melitopol și au susținut că forțele ucrainene au doborât un Su-25.

image

UPDATE 01.54 Forțele ruse au continuat să atace pozițiile ucrainene din sudul Ucrainei cu bombe FAB-500 pe 25 mai. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că forțele ruse au efectuat două lovituri KAB (o variantă FAB-500) lângă Beryslav în Oblastul Herson. Bloggeri ruși au publicat imagini care arată lovituri cu bombe rusești lângă Beryslav pe 24 și 25 mai.

image

UPDATE 01.31 Surse ruse au susținut că forțele ruse au doborât șase drone deasupra Crimeei pe 25 mai. Șeful administrației de ocupație din Crimeea, Serghei Aksyonov, și guvernatorul de ocupație a Sevastopolului, Mihail Razvojaev, au susținut că apărarea antiaeriană rusă și elementele Flotei Mării Negre au doborât șase drone deasupra Sevastopolului și a altor zone din Crimeea în noaptea de 24 spre 25 mai. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au lansat șapte drone, pe care forțele ruse le-au doborât lângă Djankoi, Sterehushche, Maslove și Zavetne.

UPDATE 01.03 Se pare că forțele ruse continuă să recruteze personal cu diferite boli, ca parte a unei campanii de criptomobilizare în curs de desfășurare. Serviciul rus al BBC a raportat pe 5 mai că Ministerul Apărării din Rusia a refuzat să extindă lista de boli care ar scuti o persoană de la mobilizare. Institutul de știri independent rus Verstka a raportat că forțele ruse recrutează personal care este HIV pozitiv, are tuberculoză și hepatită. Verstka a raportat că minim câteva sute de militari rus, inclusiv soldați contractuali, personal mobilizat și voluntari, au HIV. ISW a raportat anterior despre forțele ruse și grupul Wagner care recrutează personal cu diferite boli.

UPDATE 00.47 Baza industrială de apărare din Rusia (DIB) continuă să se confrunte cu provocări de producție din cauza lipsei de personal. Prim-viceministrul rus al Industriei și Comerțului, Vasily Osmakov, a declarat că principala provocare cu care se confruntă industria rusă este lipsa de personal, nu sancțiunile. Directorul pentru sarcini speciale de la Uralvagonzavod (singura fabrică de tancuri a Rusiei), Kirill Fedorov, ar fi afirmat că unul dintre producătorii lui Uralvagonzavod, ChTZ-Uraltrak, și-a crescut numărul angajaților cu 30 la sută pentru a crește producția pentru război. ISW a raportat anterior despre firmele rusești de apărare care se confruntă cu lipsa de personal și de specialiști.

UPDATE 00.23 Oficialii ruși de ocupație continuă să anunțe parteneriate cu diverși oficiali ruși locali pentru a îmbunătăți nivelul de trai în teritoriile ocupate. Șeful Republicii Populare Donețk (DNR), Denis Pușilin, a declarat la 25 mai că s-a întâlnit cu guvernatorul regiunii Kemerovo, Serghei Tsivilev, pentru a discuta despre refacerea drumurilor, școlilor, spitalelor și a altor infrastructuri civile din Horlivka ocupată, la care regiunea Kemerovo este patron. Tsivilev a anunțat că regiunea Kemerovo a organizat o „vacanță de vară” pentru 500 de copii din regiunea Donețk ocupată. Șeful ocupației din regiunea Herson, Vladimir Saldo, a declarat pe 25 mai că un grup de oficiali federali ruși a vizitat regiunea ocupată a regiunii Herson pentru o călătorie de lucru de două zile pentru a discuta despre oportunitățile de îmbunătățire a condițiilor socio-economice din regiune, inclusiv dezvoltarea școlilor și reglementarea prețului și aprovizionării cu medicamente. Șeful ocupației din Crimeea, Serghei Aksyonov, a mulțumit președintelui rus Putin pe 25 mai pentru că a autorizat furnizarea a 6,7 ruble (aproximativ 83,7 milioane de dolari) pentru repararea drumurilor.

UPDATE 00.15 Autoritățile de ocupație ruse continuă eforturile de consolidare a controlului economic al teritoriilor ocupate. Șeful ocupației din regiunea Herson, Vladimir Saldo, a declarat pe 24 mai că administrația sa a introdus oficial un decret care vizează reglementarea prețurilor cu amănuntul în perioada în curs de desfășurare a legii marțiale. Saldo a declarat că Departamentul de Comerț al Regiunii Herson a creat o listă de mărfuri care sunt reglementate, cu prețuri maxime, la care trebuie să adere antreprenorii individuali, autoritățile de ocupție și persoanele juridice. Saldo a afirmat că cei care încalcă ordinul vor primi mai întâi un avertisment și, pentru infracțiuni suplimentare, se vor confrunta cu amenzi de la 20.000 de ruble (aproximativ 250 USD) la 100.000 (aproximativ 1.250 USD).

ȘTIRE INIȚIALĂ Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a anunțat pe 25 mai că Grupul Wagner a început să predea pozițiile sale din Bakhmut Ministerului Rus al Apărării (MOD) și a susținut că Wagner se va retrage complet din oraș pe 1 iunie. Imaginile postate pe 25 mai îl arată pe Prigojin vorbind cu luptătorii Wagner în Bakhmut și anunțând că Wagner a început să-și predea pozițiile Ministerului Apărării Rusiei și să se retragă în zonele din spatele primei linii a frontului. Prigojin le-a reamintit unora dintre luptători că Wagner se va retrage complet din oraș și se va reconstitui, se va odihni și se va antrena după 1 iunie. Prigojin a susținut, de asemenea, că Wagner intenționează să lase în urmă muniții și provizii pentru trupele ruse obișnuite, dacă este necesar. ISW a raportat anterior că Prigojin a anunțat că Wagner își va preda pozițiile Ministerului Apărării începând cu 25 mai și se va retrage din Bakhmut până la 1 iunie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro