LIVE TEXT | Război în Ucraina. Minele rusești nu au reușit să oprească vehiculele ucrainene

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Minele rusești nu au reușit să oprească vehiculele ucrainene

Surse ruse au susținut însă, că forțele ucrainene au desfășurat operațiuni ofensive fără succes lângă Polohy și Orikhiv, pe linia frontului din regiunea Zaporijia.

Războiul din Ucraina. Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 06.16. Președintele chinez Xi Jinping se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin în timpul unei vizite de stat în Rusia, între 20 și 22 martie, pentru a discuta despre schemele de evaziune a sancțiunilor și interesul chinez de a media o soluționare negociată a războiului din Ucraina. Kremlinul a declarat că Putin și Xi plănuiesc să semneze documente bilaterale nespecificate și să discute probleme de actualitate în parteneriatul cuprinzător al Rusiei și Chinei. Companiile chineze au vândut unor entități rusești puști, piese de drone și echipamente care ar putea fi folosite în scopuri militare, iar agențiile de informații occidentale au declarat că China ia în considerare furnizarea de echipamente letale Rusiei. Probabil că Xi intenționează să discute scheme de evitare a sancțiunilor cu Putin și oficialii ruși pentru a sprijini vânzarea și furnizarea de echipamente chinezești către Rusia. ISW a evaluat anterior că președintele Belarus, Alexander Lukașenko și Xi au semnat un pachet de 16 acorduri la 1 martie care ar putea facilita evitarea de către Rusia a sancțiunilor prin canalizarea produselor chineze prin Belarus. De asemenea, probabil că Xi își propune să promoveze eforturile chineze care vizează poziționarea Chinei ca un mediator terț imparțial pentru negocierile dintre Rusia și Ucraina. China a lansat un amplu plan de pace în 12 puncte pentru războiul din Ucraina pe 24 februarie, deși rămâne neclar ce propuneri chineze definitive pentru o soluționare negociată a războiului ar cuprinde. Xi ar putea încerca să valorifice succesul său în medierea restabilirii legăturilor diplomatice dintre Iran și Arabia Saudită într-un efort mai amplu de mediere în acest război.

Vizita președintelui chinez vine în contextul în care Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin.

UPDATE 05.27 Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko a confirmat că industria din Belarus furnizează Rusiei componente electronice, susținând potențial evaluările anterioare ale ISW că Belarus ar putea ajuta Rusia să evite sancțiunile occidentale. Lukașenko a declarat pe 17 martie că Belarus și Rusia au semnat un acord privind înființarea unui centru comun ruso-belarus pentru dezvoltarea și producerea de bunuri intermediare utilizate în producția de circuite integrate, că cele două state au elaborat o listă de componente electronice importante și că industria din Belarus a început deja să livreze microelectronice nespecificate către întreprinderile rusești. ISW a evaluat anterior că Belarus ar putea facilita evaziunea sancțiunilor pentru Rusia și că China ar putea transfera în mod clandestin bunuri și/sau echipamente către Rusia prin Belarus. Departamentul de Stat al SUA a sancționat mai multe entități de apărare din Belarus și a înăsprit controalele existente la export către Belarus începând cu 24 februarie 2023, dar este posibil ca aceste sancțiuni să nu fie suficient de cuprinzătoare pentru a împiedica Belarus să trimită Rusiei componente electronice utilizate în sistemele de armament și alte tehnologii cu dublă utilizare. Lukașenko a făcut acest anunț la întreprinderea tehnologică a Companiei pe acțiuni planare din Belarus, pe care SUA nu pare să o fi sancționat.

UPDATE 04.39 Retorica președintelui sârb Aleksandar Vucic despre refuzul Belgradului de a sancționa Rusia se atenuează. Vucic a refuzat să promită că Serbia nu va sancționa Rusia, a recunoscut că decizia Belgradului de a nu adera la sancțiunile europene împotriva Rusiei a adus Serbiei „împrejurări economice grele” și a declarat că va evalua „când suntem într-un impas și când politica noastră. trebuie să se schimbe”. Ministrul sârb al economiei, Rade Basta, a cerut guvernului sârb să impună sancțiuni Rusiei și a declarat că Serbia plătește un „preț mare” pentru că nu a făcut acest lucru pe 14 martie. Politico a scris anterior că Vucic se pare că reconsideră legăturile strânse ale Serbiei cu Rusia, stimulat parțial de eforturile continue de recrutare și cele subversive ale Grupului Wagner în Serbia luând în considerare și costurile economice și informaționale internaționale impuse lui Putin de invazia sa în Ucraina.

UPDATE 04.14 Publicația rusă Nezavisimaya Gazeta a scris că nu a înaintat o cerere de informații finanțatorului Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, cu privire la un complot al președintelui rus Vladimir Putin și al secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev, împotriva sa. Nezavismaya Gazeta a sugerat că cineva responsabil de fabricarea cererii este implicat activ în stimularea conflictului între diferite structuri siloviki (servicii secrete ruse sau oameni afiliați acestora), ceea ce ar putea sprijini evaluarea ISW din 16 martie conform căreia Prigojin a promovat presupusul complot pentru a sprijini campaniile informaționale împotriva ierarhiei militare tradiționale ruse. ISW a evaluat inițial pe 16 martie că Prigojin ar fi inventat presupusul complot pentru a sprijini aceste campanii informaționale, dar ISW a observat că un blogger rus a postat zvonuri despre presupusul complot pe 13 martie. Serviciul de presă al lui Prigojin a fost implicat într-un fel în fabricarea acestui zvon dat fiind negarea venită de la Nezavisimaya Gazeta, dar Prigojin nu pare să fi fabricat zvonul în sine. Este posibil ca serviciul de presă al lui Prigojin să fi primit o cerere de presă fabricată sau să fi fabricat ea însăși cererea de presă. Prigojin a ales să dea întâietate zvonului despre complot oricine a fabricat cererea. ISW continuă să evalueze că Prigojin a promovat zvonurile despre complot identificându-i pe Patrushev și Consiliul de Securitate al Rusiei drept dușmani ai Grupului Wagner, și stabilind condiții pentru a da vina pe Patrushev pentru eșecurile Wagner în Ucraina și să sprijine campaniile informaționale în desfășurare împotriva instituției militare tradiționale rusești.

UPDATE 03.27 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 17 martie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat acțiuni ofensive fără succes în apropiere de Hryanykivka (17 km nord-est de Svatove), Kreminna, Kuzmyne (3 km sud-vest de Kreminna), Verkhnokamianske. (7 km est de Siversk) și Spirne (11 km sud-est de Spirne). Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ruse au condus forțele ucrainene lângă Hryanykivka, peste râul Oskil, spre malul de vest (dreapta). Fostul purtător de cuvânt al Miliției Populare din Republica Populară Donețk (DNR), Eduard Basurin, a susținut că luptele poziționale continuă la nord-vest de Kreminna, în apropiere de prăpastia Zhuravka și la sud de Kreminna, în apropierea pădurii Serebrianska. O sursă rusă a susținut că forțele ruse au efectuat atacuri fără succes în apropiere de Makiivka (22 km nord-vest de Kreminna), Nevske (18 km nord-vest de Kreminna), Yampolivka (17 km vest de Kreminna) și Bilohorivka (10 km sud de Kreminna). O altă sursă rusă a susținut că forțele ruse au câștigat teritoriu de-a lungul acestei linii și lângă Chervonopopivka (6 km nord de Kreminna). Totuși, Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat un atac la sol fără succes lângă Chervonopopivka la o dată recentă nespecificată și acumulează forțe pentru o viitoare contraofensivă.

image

UPDATE 03.12 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în și în jurul orașului Bakhmut pe 17 martie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești lângă Bakhmut, la 11 km nord-vest de Bakhmut, lângă Orikhovo-Vasylivka și Hryhorivka și la 6 km sud-vest de Bakhmut, lângă Ivanivske și Klișchiivka. Bloggeri ruși au susținut că luptătorii Grupului Wagner au atacat poziții ucrainene în apropiere de Khromove (2 km vest de Bakhmut) și Bohdanivka (6 km vest de Bakhmut). Imaginile geolocalizate publicate pe 17 martie indică faptul că forțele ruse au reușit câștiguri marginale în nordul Bakhmut. Șeful Republicii Populare Donețk (DNR), Denis Pușilin, a susținut că forțele ruse au avansat mai adânc în complexul AZOM din nordul Bakhmut, deși ISW nu a observat confirmarea vizuală că forțele ruse operează pe teritoriul complexului. Grănicerii de stat ucraineni au raportat că forțele ucrainene s-au angajat în luptă cu luptătorii Wagner într-o zonă industrială din Bakhmut, dar nu au precizat dacă este vorba despre complexul AZOM. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au continuat atacurile în părțile de sud ale orașului Bakhmut și că luptătorii Wagner au ajuns pe autostrada T0504 de la periferia de sud-vest a Bakhmutului și au întrerupt o linie de aprovizionare ucraineană. ISW nu a observat o confirmare vizuală că forțele Grupului Wagner au interzis traficul pe autostrada T0504 de la periferia de sud a orașului Bakhmut. Forțele ucrainene din Bakhmut ar putea în continuare să acceseze secțiuni ale autostrăzii T0504 prin drumurile de țară dintre Khromove și Ivanivske.

image

UPDATE 02.49 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul periferiei orașului Donețk pe 17 martie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins operațiunile ofensive rusești lângă Avdiiivka, Kamianka (5 km nord-est de Avdiivka) și la 27 km sud-vest de Avdiivka, lângă Pervomaiske, Nevelske și Marinka. Bloggerii ruși au continuat să susțină că forțele ruse au capturat Krasnohorivka (8 km nord de Avdiivka), deși ISW încă nu a observat confirmarea vizuală a acestor afirmații. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au început o ofensivă de la Krasnohorivka în direcția Stepove (8 km nord-vest de Avdiivka) și încearcă să captureze o secțiune a unei căi ferate locale care duce în Avdiivka. Un proeminent blogger rus a evaluat pe 16 martie că forțele ruse sunt puțin probabil să avanseze rapid la nord de Avdiivka după pretinsa capturare a Krasnohorivka și că este prematur să vorbim despre posibilitatea ca forțele ruse să încercuiască forțele ucrainene în Avdiivka. Un alt blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat atacuri la periferia de nord a Marinka (27 km sud-vest de Avdiivka) și au încercat să avanseze spre Sieverne (6 km vest de Avdiivka).

image

UPDATE 02.24 Un oficial rus a susținut că forțele ucrainene au desfășurat contraatacuri într-o zonă nespecificată din vestul Oblastului Donețk pe 17 martie. Purtătorul de cuvânt al Grupării de forțe de est ruse, Alexander Gordeev, a susținut că elemente ale brigăzilor de infanterie navală rusă nespecificate ale Flotei Pacificului au respins elemente din trei brigăzi ucrainene care au încercat să contraatace și să desfășoare operațiuni de recunoaștere în forță într-o zonă nespecificată din vestul Oblastului Donețk. Brigăzile 155 și 40 de infanterie navală ale Flotei Pacificului operează în prezent în zona Vuhledar, dar ISW nu a observat alte afirmații rusești cu privire la contraatacuri ucrainene în jurul Vuhledar în ultimele zile.

image

UPDATE 01.58 Surse ruse au susținut că forțele ruse au respins forțele ucrainene de-a lungul liniei frontului în sudul Ucrainei. Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au desfășurat operațiuni ofensive fără succes lângă Polohy și Orikhiv pe linia frontului din regiunea Zaporijia. Unii bloggeri ruși au susținut că atacurile ucrainene au avut succes deoarece minele rusești nu au reușit să oprească vehiculele ucrainene. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au respins un grup ucrainean de sabotaj și recunoaștere care a încercat să traverseze râul Nipro în regiunea Herson.

image

UPDATE 01.34 Forțele ruse continuă să se lupte cu logistica peste podul de peste strâmtoarea Kerci, în ciuda faptului că au reparat complet traveele podului. Serviciul de știri rus Vesti Crimea a postat imagini cu un ambuteiaj mare pe pod pe 17 martie și a susținut că timpul de așteptare pentru a trece prin punctul de control către Rusia este de peste o oră.

UPDATE 01.05 Purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Informații Militare Ucrainene (GUR), Vadym Skibitsky, a declarat pe 17 martie că forțele ruse au creat o grupare de apărare în Crimeea ocupată, în pregătirea unei operațiuni defensive.

UPDATE 00.27 Oficialii de la Kremlin și organizațiile de veterani continuă să pledeze pentru beneficii sociale mai mari pentru militari și familiile lor, probabil într-un efort de a stimula și promova recrutarea voluntarilor. Secretarul Consiliului General al Partidului Rusia Unită, Andrey Turchak, a anunțat că Duma de Stat a Rusiei va adopta în curând proiecte de lege privind acordarea de asistență juridică veteranilor, eliminarea taxelor administrative pentru veterani atunci când depun documente, reducând perioada necesară pentru a declara un militar mort legal pentru a revendica beneficii și a acorda beneficii veteranilor militarilor care au luptat în Donbas din 2014. Turchak a adăugat că, comisia prezidențială pentru abordarea problemelor legate de „operațiunea militară specială” ia în considerare noi prevederi privind iertarea datoriilor pentru părinții militarilor și alocarea de plăți suplimentare pentru pregătirea conscrișilor la granița cu Ucraina. Uniunea Veteranilor din Belgorod a trimis, de asemenea, scrisori către toate adunările municipale din regiunea Belgorod, propunând acordarea de beneficii suplimentare veteranilor de război, cum ar fi eliminarea impozitului pe teren și permiterea călătoriilor gratuite în transportul public municipal și suburban.

UPDATE 00.15 Forțele ruse ar fi reținut trei partizani ucraineni în regiunea Zaporijia ocupată, pe 17 martie. Purtătorul de cuvânt al armatei ruse, Roman Kodryan, a susținut pe 17 martie că forțele ruse au confiscat două depozite de arme și au arestat trei partizani ucraineni acuzați că plănuiesc să efectueze un atac „terorist” într-o locație nespecificată. în regiunea Zaporijia ocupată.

ȘTIRE INIȚIALĂ BBC și postul independent rus Mediazona au confirmat identitățile a cel puțin 1.000 de condamnați care au murit în Ucraina din ianuarie 2023. Ancheta a remarcat că 400 dintre decesele confirmate au avut loc în primele două săptămâni din martie 2023, în mare parte în jurul orașului Bakhmut. BBC și Mediazona au confirmat numele a 2.092 de condamnați uciși în acțiune de la începutul războiului. Oficialii americani estimau anterior că Wagner Group a suferit peste 30.000 de victime pe parcursul războiului, dintre care majoritatea erau probabil condamnați.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”