LIVE TEXT | Război în Ucraina. Peste 50 de sate distruse în regiunea Herson. O victorie poate fi posibilă în acest an, afirmă Zelenski

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Peste 50 de sate distruse în regiunea Herson. O victorie poate fi posibilă în acest an, afirmă Zelenski

Este a 394-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Liderul ucrainean a vizitat joi regiunea Herson, din sudul Ucrainei. Peste 50 de sate au fost aproape complet distruse de ruși, dar ucrainenii încep să revină acasă și să ajute la reconstrucția acestora.

FOTO EPA EFE

UPDATE 06:35 O victorie a Ucrainei poate fi posibilă în acest an, afirmă Zelenski

Liderul ucrainean a declarat că finalul războiului poate veni în acest an cu o posibilă victorie a Ucrainei, însă a avertizat că încă mai există domenii în care cooperarea strânsă cu aliații lipsește.

„Dacă eforturile noastre comune se vor concentra în mod hotărât asupra victoriei Ucrainei, victoria va fi obținută încă din acest an”, a declarat Zelenski, în timpul unei intervenții la Consiliul European.

El a atras atenția în mod special la modul în care cooperează în prezent cu statele partenere și spune că dacă nu ar mai fi întârzieri sau stagnări în cooperarea cu aliații, atunci victoria ar putea fi obținută anul acesta.

„Nimeni nu știe cu siguranță cât va dura războiul și care bătălii ne vor aduce succesul mai repede și care dintre ele vor necesita mai mult efort. Dar ceea ce este clar este că, dacă nu vor exista întârzieri sau stagnări în cooperarea noastră, că dacă eforturile noastre comune se vor concentra în mod hotărât asupra victoriei Ucrainei, victoria va fi obținută deja în acest an”, a adăugat Zelenski.

Potrivit lui Zelenski, în ceea ce privește cooperarea cu aliații, încă sunt probleme din cauza întârzierii furnizării de rachete cu rază lungă de acțiune. El a adus în discuție și nevoia Ucrainei de avioane de luptă moderne.

Ucraina, pregătită pentru aderarea la UE

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că țara sa înregistrează progrese în ceea ce privește dezvoltarea instituțiilor la nivelul standardelor europene.

„Ucraina este pregătită pentru o decizie de a începe negocierile de aderare la UE încă din acest an. Aceeași disponibilitate este necesară din partea dumneavoastră toți, a fiecărui lider din Europa.”, a spus Zelenski la Consiliul European.

UPDATE 05:00 Zelenski a vizitat joi regiunea Herson, eliberată de sub ocupația rusă

Liderul ucrainean a vizitat joi regiunea Herson, din sudul Ucrainei. El a spus că peste 50 de sate au fost aproape complet distruse de ruși. Chiar și în aceste condiții, în care unele case sunt doar niște ruine, oamenii aleg să revină acasă.

„Astăzi am fost într-unul dintre cele mai mari astfel de sate - Posad-Pokrovske, cândva unul dintre cele mai mari, înainte de invazia Rusiei. Şi vom face totul pentru ca acest sat să fie din nou unul dintre cele mai mari - vom face totul pentru a ne reconstrui teritoriile”, a spus Zelenski.

O altă problemă cu care se confruntă acum mediul rural din Ucraina sunt terenurile minate. El a ținut să recunoască importanța muncii geniștilor aflați pe teren pentru deminarea terenurilor pe care luptă soldații ucraineni.

„Sunt recunoscător tuturor celor care ajută la restabilirea normalităţii vieţii după răul rusesc. Tuturor celor care, chiar şi în zone atât de dificile, continuă să muncească şi să dea de lucru, tuturor celor care îi ajută pe soldaţii noştri. Vreau să le mulţumesc în special tuturor celor implicaţi în deminare. Este frumos să vezi când câmpurile din regiunea Herson, curăţate de minele şi obuzele ruseşti, sunt din nou cultivate, trăiesc din nou. Desigur, sunt încă puţine astfel de terenuri, iar pentru geniştii şi pirotehniştii noştri există încă destulă muncă”, a mai spus liderul ucrainean în timpul discursului adresat poporului.

UPDATE 04:00 Von der Leyen a anunţat organizarea unei conferinţe în vederea localizării copiilor ucraineni răpiţi de Rusia

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi că va organiza, în parteneriat cu Varşovia şi Kiev, o conferinţă care să ajute la localizarea copiilor din Ucraina răpiţi de Rusia şi la aducerea lor înapoi, relatează Agerpres.

"Este o amintire oribilă a celor mai întunecate vremuri din istoria noastră, deportările de copii care au loc acolo. Este o crimă de război", a declarat Ursula von der Leyen după un summit desfăşurat la Bruxelles.

"Ştim că 16.200 de copii au fost deportaţi şi doar 300 s-au întors", a informat preşedinta Comisiei Europene la o conferinţă de presă. Ea a adăugat că "aceste acţiuni penale justifică pe deplin mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internaţională" pe 17 martie pe numele preşedintelui Vladimir Putin şi al comisarului prezidenţial pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru "deportarea ilegală" a copiilor ucraineni în timpul invaziei ruse.

Odesa atacată cu rachete de forțele armate rusești

Potrivit oficialilor ucraineni, apărarea antiaeriană a interceptat două rachete de croazieră lansate spre regiunea Odesa.

Comandamentul Aerian Sud ucrainean a afirmat, joi seară, că au fost doborâte două rachete ghidate aer-solă Kh-59. Acestea au fost lansate din Marea Neagră spre Odesa de către forțele armate rusești.

UPDATE 00:00 Ucraina admite că a comis o eroare când a anunţat o retragere a forţelor ruse din oraşul Nova Kakhovka

Armata ucraineană a admis că a comis o eroare anunţând retragerea forţelor ruse din oraşul Nova Kakhovka, în apropiere de Herson, sudul ţării, menţionând că a analizat necorespunzător informaţiile primite, relatează AFP.

"Ocupanţii se află încă la Nova Kakhovka. Informaţiile despre presupusa retragere a inamicului din această localitate au fost făcute publice în urma unei utilizări incorecte a datelor disponibile", a indicat Statul Major ucrainean pe Telegram.

Secretarul de stat Antony Blinken nu exclude, pe termen lung, negocieri privind graniţele Ucrainei

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken nu a exclus joi eventuale negocieri asupra graniţelor Ucrainei, reiterând în acelaşi timp că va fi la latitudinea ucrainenilor să decidă în această privinţă, informează AFP.

Vorbind în faţa unei comisii a Congresului american, el a reafirmat că orice eventuală pace cu Rusia trebuie să fie "justă şi durabilă", adică una care să respecte independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei, dar "cum este definită exact pe teren, ne aşteptăm de la ucraineni sa ne spună".

El a părut astfel să susţină faptul că ucrainenii ar avea dificultăţi în recuperarea tuturor teritoriilor anexate de Rusia, în special a Peninsulei Crimeei.

"Cred că vor exista teritorii în Ucraina pentru care ucrainenii vor fi hotărâţi să lupte pe teren şi poate teritorii pe care vor decid că trebuie să încerce să le recupereze prin alte mijloace", a afirmat el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”