LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ucrainenii îndemnați să nu mai discute deschis despre detaliile contraofensivei împotriva rușilor

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ucrainenii îndemnați să nu mai discute deschis despre detaliile contraofensivei împotriva rușilor

Este a 396-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării de la Kiev a făcut o postare pe rețelele de socializare prin care i-a îndemnat pe ucraineni să nu mai vorbească pe internet despre detaliile contraofensivei împotriva forțelor armate ruse.

FOTO Profimedia

UPDATE 07:00 Peste 300 de atacuri cibernetice înregistrate în Ucraina

Echipa Ucrainei de Răspuns în Situații de Urgență Informatică (CERT-UA), a afirmat că au fost înregistrate peste 300 de atacuri cibernetice în ultimele două luni.

„Acesta este aproape jumătate din numărul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, când Rusia se pregătea pentru o invazie la scară largă, iar activitatea hackerilor era anormal de mare”, se arată într-un comunicat, potrivit The Kiev Independent.

Încă de la începutul acestui an, CERT-UA a înregistrat o creștere masivă a numărului de atacuri care vizează spionajul datelor. Hackerii ruși ar folosi un malware care include de cele mai multe ori programare de colectare a datelor și acces de la distanță la dispozitivele utilizatorilor.

UPDATE 06:00 Ucrainenii îndemnați să nu mai discute deschis despre detaliile contraofensivei împotriva rușilor

Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării de la Kiev a făcut o postare pe rețelele de socializare prin care i-a îndemnat pe ucraineni să nu mai vorbească pe internet despre detaliile contraofensivei împotriva forțelor armate ruse.

„În transmisiunile live, nu mai puneți întrebări experților [în genul] „Cum decurge contraofensiva?”, nu scrieți bloguri sau postări pe această temă și nu discutați deloc public planurile militare ale armatei noastre. Avem un singur plan strategic - să eliberăm toate teritoriile noastre. Iar în ceea ce privește detaliile - acesta este pur și simplu un secret militar”, a scris Hanna Maliar, potrivit Hotnews .

UPDATE 05:00 Zelenski vrea ca Rusia să piardă în fiecare element al agresiunii sale

Volodimir Zelenski, a transmis, în timpul discursului de sâmbătă seară, că „Rusia trebuie să piardă pe câmpul de luptă, în economie, în relaţiile internaţionale şi în încercările sale de a înlocui adevărul istoric cu nişte mituri imperiale”.

El a mai precizat și că Rusia nu va reuși să „înrobească spiritual” poporul ucrainean şi că ucrainenii vor face tot posibilul „pentru ca revanşismul rus să piardă în fiecare element al agresiunii sale”.

“Pas cu pas, facem totul posibil şi peste tot pentru ca revanşismul rus să piardă în fiecare element al agresiunii sale împotriva Ucrainei şi a libertăţii naţiunilor în general. Rusia trebuie să piardă pe câmpul de luptă, în economie, în relaţiile internaţionale şi în încercările sale de a înlocui adevărul istoric cu nişte mituri imperiale. Kremlinul pierde în eforturile sale de a înrobi spiritual poporul nostru. Înfrângerea pe scară largă a Rusiei va reprezenta o garanţie de încredere împotriva noilor agresiuni şi crize”, a mai afirmat Zelenski.

Zelenski a confirmat primirea unui nou pachet de asistență din partea UE

Liderul ucrainean a vorbit în timpul discursului de sâmbătă seară despre realizările Ucrainei din ultimele zile. El a afirmat că Ucraina a primit 1.5 miliarde de euro în asistenţă macrofinanciară de la Uniunea Europeană.

De asemenea, a fost aprobat și cel de-al 11-lea pachet de sprijin de apărare din partea parlamentului suedez. Croația a luat decizia de a face un program pentru tratarea și reabilitarea războinicilor ucraineni răniți pe front.

“O altă săptămână de apărare aproape s-a terminat, încă o săptămână în care Ucraina a devenit mai puternică. Şi în care inamicul a devenit şi mai izolat, şi mai deznădăjduit. Săptămâna aceasta avem o decizie cu privire la noile pachete de sprijin pentru apărare din Statele Unite, Lituania, Finlanda şi Germania. Parlamentul suedez a aprobat deja cel de-al 11-lea pachet de sprijin pentru apărare pentru Ucraina.

Există un pachet de securitate şi acorduri puternice cu Japonia – îi mulţumesc încă o dată prim-ministrului Kishida pentru vizita productivă. Am primit 1,5 miliarde de euro în asistenţă macrofinanciară de la Uniunea Europeană – fondurile sunt deja în conturile Băncii Naţionale. Guvernul croat a adoptat un program pentru tratarea şi reabilitarea războinicilor noştri răniţi. Grecia s-a alăturat grupului de parteneri care lucrează la înfiinţarea Tribunalului Special. De asemenea, avem progrese în apărarea justiţiei istorice pentru ucraineni: Islanda a recunoscut foametea Holodomor drept genocid al poporului ucrainean”, a spus Zelenski.

UPDATE 00:00 Putin afirmă că Rusia a convenit cu Belarusul că va staţiona arme nucleare tactice pe teritoriul acestei ţări

Rusia a convenit cu Belarusul că va staţiona arme nucleare tactice pe teritoriul acestei ţări, a declarat preşedintele Vladimir Putin, citat de agenţia TASS, preluată de Reuters.

O astfel de măsură nu ar încălca acordurile de neproliferare nucleară, a spus Putin, notând că Statele Unite au desfăşurat arme nucleare pe teritoriul unor aliaţi europeni.

'Nu este nimic neobişnuit aici: Statele Unite fac acest lucru de decenii. Ele îşi desfăşoară armele nucleare tactice pe teritoriul aliaţilor lor', a declarat Putin într-un interviu difuzat la televiziunea rusă, consemnează şi AFP.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ridicat de mult timp problema staţionării de arme nucleare tactice în Belarus, a adăugat Putin.

'Am convenit cu Lukaşenko că vom amplasa arme nucleare tactice în Belarus fără încălcarea regimului de neproliferare', a mai spus preşedintele rus, citat de TASS.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”